Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Ryanair eist loonoffer van Frans personeel'

'Ryanair eist loonoffer van Frans personeel'

PARIJS (ANP) - Ryanair zou van personeel in Frankrijk eisen dat zij 10 tot 20 procent van hun loon inleveren om de van huis uit Ierse prijsvechter door de coronacrisis te loodsen. Als personeel de geste weigert dan volgt mogelijk ontslag. Vakbonden spreken van chantage. Het Franse televisiestation BFM bericht over de kwestie.

Volgens het bericht van BFM gaat het bij de hoogste lonen om een salariskorting van 20 procent. Bij de minste verdieners gaat het om het inleveren van zeker 10 procent van het salaris. In geval van weigering zouden 23 van de 81 piloten van Ryanair en 27 van de 160 cabinemedewerkers in Frankrijk hun baan kunnen verliezen.

Volgens de plannen zouden de medewerkers het vijf jaar lang met een lager loon moeten doen. Daarna zouden de lonen weer worden verhoogd. Verder wordt het loon van ingehuurde piloten verlaagd.

Verdeeld

Vakbonden in Frankrijk reageerden verdeeld op de plannen. Pilotenbond SNPL zou de prestatieovereenkomst hebben aanvaard in afwachting van betere tijden. De bond zou de toezegging hebben gekregen dat Ryanair geen personeel ontslaat.

Cabinebond SNPNC zou om opheldering hebben gevraagd, maar heeft nog geen reactie ontvangen. Loonverlagingen zijn volgens de bond onaanvaardbaar. Een gang naar de rechter wordt niet uitgesloten.

Volgens Ryanair is sprake van tijdgebonden maatregelen om zoveel mogelijk banen te behouden. De Ieren wijzen ook naar de situatie bij sectorgenoten. Eerder had Ryanair aangegeven dat het 3000 man personeel ontslaat.

Meer uit Financieel

Werknemers autofabriek VDL Nedcar gaan opnieuw staken

BORN (ANP) - Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

40 minuten geleden
Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

10 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

12 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

14 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

16 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

17 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

17 uur geleden