Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ryanair diep in het rood door crisis

Ryanair diep in het rood door crisis

DUBLIN (ANP) - Prijsvechter Ryanair heeft het afgelopen boekjaar afgesloten met dieprode cijfers. De maatschappij beleefde naar eigen zeggen het moeilijkste jaar in haar 35-jarige geschiedenis, waarin het luchtverkeer als gevolg van de crisis van de ene op de andere dag instortte.

Ryanair zette in de twaalf maanden tot en met maart een verlies van 815 miljoen euro in de boeken. Daarbovenop kwam een afboeking van 200 miljoen euro, vanwege vooraf gemaakte afspraken over brandstofprijzen en valutaschommelingen.

Ryanair verwijt regeringen in Europa dat ze met "weinig kennis van zaken en met een gebrek aan coƶrdinatie" vliegverboden, reisbeperkingen en andere coronamaatregelen oplegden. Het concern zag het aantal passagiers in de meetperiode met 81 procent dalen tot 27,5 miljoen. Dat zorgde ervoor dat de omzet met eenzelfde percentage zakte tot 1,6 miljard euro.

Lagere kosten

Tegenover de lagere opbrengsten stonden ook fors lagere kosten. Voor het uitvoeren van zijn operaties was Ryanair in het boekjaar 2,5 miljard euro kwijt, twee derde minder dan een jaar eerder. Ryanair wist de impact van de crisis deels op te vangen met loonsverlagingen voor personeel en werkondersteuningsmaatregelen van overheden. Het bedrijf staat naar eigen zeggen ook klaar om snel weer te kunnen opschalen nu reisrestricties steeds meer worden opgeheven.

In een toelichting op de jaarcijfers haalt Ryanair weer uit naar de "tsunami aan staatssteun" die maatschappijen als Air France-KLM, Alitalia, LOT, Lufthansa en TAP hebben gekregen. Volgens Ryanair zorgen de miljarden die naar die luchtvaartondernemingen vloeiden voor concurrentieverstoringen. Ook worden inefficiƫnte maatschappijen door de steun in de lucht gehouden.

Onzekerheid

Het huidige boekjaar zal volgens Ryanair ook uitdagend zijn, vooral omdat er nog altijd veel onzekerheid is over reisbeperkingen en andere maatregelen. In het eerste kwartaal tot en met juni rekenen de Ieren op 5 miljoen tot 6 miljoen reizigers.

Voor de rest van het jaar valt er volgens Ryanair nog niet veel te zeggen. Het bedrijf repte eerder over 80 miljoen tot 120 miljoen reizigers dit jaar. Dat zullen er naar verwachting eerder 80 miljoen dan 120 miljoen zijn, aldus Ryanair nu. Met een succesvolle inentingscampagne zou het mogelijk moeten zijn om het jaar break-even af te sluiten, meent de prijsvechter.

Meer uit Financieel

Google-moeder Alphabet profiteert van clouddiensten en advertenties

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van het aanbieden van zijn clouddiensten, maar ook advertenties leverden meer op. De omzet van het Amerikaanse concern steeg op jaarbasis met 14 procent tot ruim 84,7 miljard dollar, omgerekend meer dan 78 miljard euro.

2 uur geleden
Opnieuw minder winst voor Tesla door goedkopere auto's

AUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw flink minder winst geboekt. Dat kwam onder meer doordat de elektrische autofabrikant minder omzet haalde uit de verkoop van Tesla-wagens, waarvan de prijzen zijn gedaald.

2 uur geleden
Spotify maakt flinke koerssprong na kwartaalresultaten

NEW YORK (ANP) - Spotify heeft dinsdag een flinke koerssprong gemaakt op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden enthousiast op de kwartaalresultaten van de muziekstreamingdienst. Zo maakte Spotify bekend dat maandelijks 626 miljoen mensen naar muziek en podcasts luisteren via het platform, 14 procent meer dan een jaar eerder.

2 uur geleden
LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

6 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

6 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

7 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

7 uur geleden