Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RWS: landelijk nu geen extra maatregelen tegen droogte nodig

RWS: landelijk nu geen extra maatregelen tegen droogte nodig

DEN HAAG (ANP) - Er zijn voorlopig geen extra landelijke maatregelen nodig tegen de droogte, meldt Rijkswaterstaat woensdag na overleg met onder meer de provincies en verschillende ministeries. Wel is het mogelijk dat maatregelen regionaal worden uitgebreid. Naar verwachting neemt de droogte tot en met zondag verder toe vanwege de wind en de hoge temperatuur.

Vorige week werd aangekondigd dat er officieel sprake was van een watertekort. Nu wordt het schaarse water volgens wettelijke afspraken verdeeld om zo dijken, veengebieden en kwetsbare natuur te beschermen. Al halverwege vorige maand dreigde een watertekort, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Afgelopen woensdag werd voor het eerst sinds 2018 het zogeheten Managementteam Watertekorten (MTW) weer bijeengeroepen. Het MTW oordeelde deze woensdag dat aanvullende maatregelen niet nodig zijn.

Zomerweer

Dinsdag bleek uit een monitor van Rijkswaterstaat dat de afvoer van rivierwater uit de Maas en de Rijn de laatste dagen snel is gedaald. Mogelijk wordt bij Lobith de laagste waterstand sinds het droge jaar 2018 bereikt.

Naar verwachting blijven de komende dagen tropisch warm en zal het volgens Weeronline ook volgende week, als de verwachte hittegolf voorbij is, nog "fraai zomerweer" blijven. Vanwege een oostenwind kan het kwik de komende dagen oplopen naar temperaturen tussen de 30 en 35 graden.

Volgens Weeronline zal het droogterecord van 1976 voorlopig nog niet verbroken worden. Wel staat 2022 al in de top 5 van droogste jaren sinds de start van de metingen in 1906.

Meer uit Binnenland

Gouden Kalveren voor Knor, Thekla Reuten en Rampvlucht

UTRECHT (ANP) - Knor heeft vrijdagavond als eerste animatiefilm ooit het Gouden Kalf voor Beste Film gewonnen. Het was de derde prijs die vrijdagavond naar de populaire familiefilm ging. Eerder op de avond werd Knor al bekroond met de beeldjes voor Beste Production Design en Beste Regie. Het is dit jaar de eerste keer dat een animatiefilm überhaupt is genomineerd voor de prestigieuze filmprijs.

3 uur geleden
BuZa: Iran geeft nog geen toegang tot opgepakte Nederlander

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassade in Teheran heeft er bij de Iraanse autoriteiten op aangedrongen toegang te verlenen tot de Nederlander die in Iran zou zijn opgepakt. Maar Iran heeft hier nog niet op gereageerd, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassade is dinsdag benaderd door iemand "die meldde dat zijn vriend is opgepakt in Iran", laat het ministerie weten.

5 uur geleden
Ollongren: einde gaswinning zou 1,9 miljard schelen in versterking

DEN HAAG (ANP) - Toen het vorige kabinet in maart 2018 besloot de gaswinning in Groningen op termijn helemaal te stoppen, was de voorzichtige verwachting dat daardoor zo'n 4000 huizen minder aardbevingsbestendig gemaakt hoefden te worden. Daar werd een bedrag van 1,9 miljard euro aan gekoppeld, zegt toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren

8 uur geleden
Iran arresteert negen buitenlanders uit onder meer Nederland

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse autoriteiten hebben negen buitenlanders uit onder meer Nederland opgepakt vanwege hun vermeende rol bij de protesten die al langer in het land spelen. Behalve uit Nederland zouden de arrestanten onder meer uit Italië, Duitsland, Polen, Frankrijk en Zweden afkomstig zijn.

8 uur geleden
Defensiebedrijf ontkomt aan roof data door hackers Noord-Korea

SLIEDRECHT (ANP) - Noord-Koreaanse cyberspionnen zijn heel snel betrapt toen ze eind vorig jaar binnendrongen bij een defensiebedrijf in Nederland. Binnen een paar uur werd de aanval ontdekt en gestopt, zegt cyberbeveiliger ESET, dat de hackpoging detecteerde. Er is maar één laptop besmet, en niet de bedrijfssystemen, en het is waarschijnlijk niet gelukt om informatie te stelen.

12 uur geleden
Gemeenten leveren onvoldoende crisisnoodopvangplekken

DEN HAAG (ANP) - In plaats van een toename van het aantal crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) juist een afname. "Dat is niet de afspraak", zei de bewindsman voorafgaand aan de ministerraad. In het asielakkoord van eind augustus is onder meer afgesproken dat de veiligheidsregio's op korte termijn 5600 extra crisisplekken realiseren, bovenop de eerder afgesproken 5500 crisisopvangplekken.

12 uur geleden
OM eist celstraf na geweld en terreur vader tegen dochters

ALKMAAR (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag bij de rechtbank in Alkmaar drie jaar cel geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk, tegen de 45-jarige Frank O. uit Zaandam, omdat hij jarenlang twee van zijn vier dochters stelselmatig zou hebben "mishandeld en geterroriseerd". Volgens het OM heeft O. de twee vrouwen, beiden inmiddels in de twintig, "een normale jeugd ontnomen en hun ontwikkeling ernstig verstoord".

13 uur geleden