Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RWS: landelijk nu geen extra maatregelen tegen droogte nodig

RWS: landelijk nu geen extra maatregelen tegen droogte nodig

DEN HAAG (ANP) - Er zijn voorlopig geen extra landelijke maatregelen nodig tegen de droogte, meldt Rijkswaterstaat woensdag na overleg met onder meer de provincies en verschillende ministeries. Wel is het mogelijk dat maatregelen regionaal worden uitgebreid. Naar verwachting neemt de droogte tot en met zondag verder toe vanwege de wind en de hoge temperatuur.

Vorige week werd aangekondigd dat er officieel sprake was van een watertekort. Nu wordt het schaarse water volgens wettelijke afspraken verdeeld om zo dijken, veengebieden en kwetsbare natuur te beschermen. Al halverwege vorige maand dreigde een watertekort, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Afgelopen woensdag werd voor het eerst sinds 2018 het zogeheten Managementteam Watertekorten (MTW) weer bijeengeroepen. Het MTW oordeelde deze woensdag dat aanvullende maatregelen niet nodig zijn.

Zomerweer

Dinsdag bleek uit een monitor van Rijkswaterstaat dat de afvoer van rivierwater uit de Maas en de Rijn de laatste dagen snel is gedaald. Mogelijk wordt bij Lobith de laagste waterstand sinds het droge jaar 2018 bereikt.

Naar verwachting blijven de komende dagen tropisch warm en zal het volgens Weeronline ook volgende week, als de verwachte hittegolf voorbij is, nog "fraai zomerweer" blijven. Vanwege een oostenwind kan het kwik de komende dagen oplopen naar temperaturen tussen de 30 en 35 graden.

Volgens Weeronline zal het droogterecord van 1976 voorlopig nog niet verbroken worden. Wel staat 2022 al in de top 5 van droogste jaren sinds de start van de metingen in 1906.

Meer uit Binnenland

Raad: selectievere arbeidsmigratie kan helpen tegen arbeidstekort

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.

44 minuten geleden
Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

1 uur geleden
CBS: Deel duurzame energie in vier jaar tijd 6 procent gestegen

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen vier jaar is het aandeel van duurzame bronnen in het totale Nederlandse energieverbruik gestegen met 6 procentpunt. In 2019 was 9 procent afkomstig uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, zon en wind, in 2022 was dit percentage 15 procent. Het grootste deel hiervan was afkomstig uit biomassa, gevolgd door wind- en zonne-energie. Warmtepompen leverden ruim 1 procent van de groene energie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op maandag.

1 uur geleden
CBS: bijna een op de vijf jongeren slachtoffer huiselijk geweld

DEN HAAG (ANP) - Bijna een op de vijf jongeren tussen 16 en 25 jaar krijgt te maken met huiselijk geweld. Dat zijn ruim 350.000 jongeren. Vooral minderjarige vrouwen (16 tot 18 jaar) werden met 29 procent vaak slachtoffer, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

12 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

12 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

13 uur geleden