Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RWE hoeft uitstoot energiecentrale nog niet continu te meten

RWE hoeft uitstoot energiecentrale nog niet continu te meten

GRONINGEN (ANP) - RWE hoeft de uitstoot van bepaalde stoffen van de energiecentrale in de Groningse Eemshaven voorlopig nog niet continu te meten. Dat heeft de rechter donderdag bepaald in een voorlopig oordeel. Het meetvoorschrift was door de provincie in een nieuwe omgevingsvergunning opgenomen om beter inzicht te krijgen in de werkelijke uitstoot van de centrale. RWE vindt dat dit ook kan met periodieke metingen.

De rechter vindt dat RWE een overgangstermijn had moeten krijgen om benodigde apparatuur te installeren waarmee continu kan worden gemeten. Het energiebedrijf weet niet hoe lang het gaat duren voordat de apparatuur is geïnstalleerd omdat die nog voor de centrale moet worden ontwikkeld.

RWE moet van de rechter de uitstoot van chemische stoffen vanaf nu elk kwartaal meten. Dat geldt in ieder geval tot de rechter met een definitief oordeel komt in hoger beroep. Het gaat om de uitstoot van de stoffen zoutzuur, kwik en waterstoffluoride. Die stoffen komen vrij bij het verbranden van brandstoffen.

Natuurgebieden

Het energieconcern wil de centrale in de Eemshaven, de grootste kolencentrale van Nederland, ombouwen naar biomassacentrale. Op dit moment wordt 15 procent van de energie opgewekt met biomassa, maar RWE heeft de ambitie om dit op korte termijn op te voeren naar 30 procent.

De rechter bepaalde eerder dit jaar nog dat de energiecentrale van RWE in de Eemshaven open mag blijven. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) had een zaak aangespannen omdat beschermde natuurgebieden in de omgeving worden geschaad door te hoge stikstofconcentraties. De kolencentrale is een van de bronnen van stikstofuitstoot in de omgeving. Het provinciebestuur moest van de rechter wel opnieuw de bezwaren van MOB beoordelen.

Volgens de rechtbank had het provinciebestuur "ontoereikend gemotiveerd" waarom geen maatregelen nodig zouden zijn tegen de stikstofneerslag op natuurgebied Lieftinghsbroek. De provincie had eerst de "staat van instandhouding" van het zogeheten Natura 2000-gebied goed moeten beoordelen. Als uit die beoordeling blijkt dat maatregelen nodig zijn, komen bedrijven in de omgeving in beeld die schadelijke stikstofverbindingen uitstoten.

Meer uit Financieel

Bedrijf achter gekantelde maanlander onderuit op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Intuitive Machines raakte maandag ruim een kwart aan beurswaarde kwijt op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse bedrijf zag zijn maanlander Odysseus bij de landing op het maanoppervlak kantelen. Wel kan het bedrijf communiceren met de maanlander. Odysseus landde eind vorige week als eerste commerciële lander ooit op de maan. Ook was het de eerste Amerikaanse maanlanding sinds 1972.

1 uur geleden
Iets minder nieuwe fietsen verkocht in 2023, e-bike marktleider

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe fietsen in Nederland is vorig jaar wat gedaald. Volgens cijfers van brancheverenigingen RAI en BOVAG bedroeg de verkoop van nieuwe tweewielers in totaal 804.000 stuks, tegen 855.000 in 2022. Daarbij nam de elektrische fiets een marktaandeel in van ruim 56 procent, goed voor 453.000 stuks.

1 uur geleden
Brussels boerenprotest loopt uit de hand

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Relschoppers bij een boerenprotest in Brussel zijn op verschillende plaatsen door politieversperringen gebroken. Demonstranten bekogelden agenten en EU-gebouwen met eieren, maar ook met vuurwerk, flessen en dranghekken. De politie gebruikt onder meer traangas.

3 uur geleden
Vakbonden: aanpassen postwet is niet de oplossing

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV denken dat betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers PostNL helpen om voldoende personeel te werven om de dienstverlening van het bedrijf op peil te houden. Het postconcern wil minder vaak per week post gaan bezorgen. Dit heeft te maken met personeelstekort onder postbezorgers, en omdat er steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd.

3 uur geleden
Boze boeren met honderden tractors naar Brussel

BRUSSEL (ANP) - Boze boeren zijn met honderden tractoren naar Brussel gekomen om meer toegevingen af te dwingen van de landbouwministers van de Europese Unie. Die vergaderen daar maandag onder de rook van smeulende hooibalen en autobanden.

5 uur geleden
Rusland dreigt met tegenactie bij beslaglegging bevroren tegoeden

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland zal terugslaan als de bevroren buitenlandse bezittingen van het land door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten in beslag worden genomen. Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov in een interview met de staatsnieuwsdienst RIA Novosti. "Wij hebben ook bevroren tegoeden, die niet minder zijn dan het Westen heeft", verklaarde Siluanov die daarbij niet aangaf welke westerse bezittingen hij precies bedoelde.

5 uur geleden
Leasebedrijf Ayvens koopt voor miljarden aan auto's bij Stellantis

AMSTERDAM (ANP) - Leaseconcern Ayvens, het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam, heeft een grote order geplaatst bij autofabrikant Stellantis. De komende drie jaar worden er tot 500.000 auto's gekocht, maakten de twee bedrijven bekend. Het gaat om een order van "meerdere miljarden".

5 uur geleden