Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RvS: Weerwind moet meer openheid geven over adopties Sri Lanka

RvS: Weerwind moet meer openheid geven over adopties Sri Lanka

DEN HAAG (ANP) - Franc Weerwind, de minister voor Rechtsbescherming, moet meer informatie openbaar maken over adopties uit Sri Lanka in de periode tussen 1984 en 1994, zo heeft de Raad van State (RvS) besloten. Het gaat om een dossier van Delani Butink, een vrouw die in 1992 is geadopteerd uit Sri Lanka en wilde achterhalen wie haar biologische ouders zijn.

Ze had via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) gevraagd om inzage in een dossier waarin bepaalde passages zwart waren gelakt. Die onleesbare passages moet Weerwind van de hoogste bestuursrechter nu alsnog openbaar maken.

Naast openbaarmaking moet de minister het verzoek van de vrouw doorsturen naar het Nationaal Archief, omdat ook daar documenten liggen die onder het Wob-verzoek van de vrouw vallen. Het gaat om documenten waarnaar wordt verwezen in het rapport van de Commissie Joustra. De rijksarchivaris van het Nationaal Archief zal nu eerst een beslissing moeten nemen op het Wob-verzoek van de vrouw.

De zoektocht naar de documenten

Als laatste moet de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg beter zoeken naar de documenten over Butink die bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) liggen. Tot nu toe zijn 18 documenten aangetroffen die deels openbaar zijn gemaakt. Maar volgens de RvS is de zoektocht naar de documenten onvolledig geweest. Ook moet Van der Burg zijn besluit om sommige passages in de documenten weg te lakken, beter motiveren.

Vorige maand werd bekend dat de Staat in cassatie gaat in een zaak van Butink waarin ze schadevergoeding eiste. Weerwind liet aan de Tweede Kamer weten dat hij zich niet neerlegt bij het oordeel van het gerechtshof in Den Haag, dat eerder dit jaar de vrouw in het gelijk stelde. Het was volgens de minister "geen gemakkelijke beslissing" en hij "beseft dat het wrang zal zijn" voor Butink.

Meer uit Politiek

Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

5 uur geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

6 uur geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

9 uur geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

1 dag geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

1 dag geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

1 dag geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

1 dag geleden