Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RvS: asielzoeker mag langer dan 24 weken per jaar werken

RvS: asielzoeker mag langer dan 24 weken per jaar werken

DEN HAAG (ANP) - Asielzoekers in het bezit van een werkvergunning mogen langer dan de maximaal toegestane 24 weken per jaar werken in Nederland. Dat is het oordeel van de Raad van State. Volgens het hoogste bestuursorgaan is de Nederlandse zogeheten 24 wekeneis, op basis waarvan het UWV werkvergunningen verstrekt, in strijd met het Europese recht.

De rechtbank in Arnhem kwam eerder dit jaar al tot hetzelfde oordeel. Die zaak had betrekking op een Nederlandse werkgever en een uit Nigeria afkomstige asielzoeker. Beide partijen wilden graag met elkaar verder na het verstrijken van het dienstverband. Maar omdat de medewerker al 24 weken voor zijn werkgever had gewerkt, kreeg hij geen nieuwe werkvergunning. Hij wachtte daarom 28 weken alvorens opnieuw een aanvraag te doen. Het UWV keurde die aanvraag goed, maar na 24 weken werd hem opnieuw de toegang tot de arbeidsmarkt ontzegd.

De afdeling bestuursrechtspraak van de RvS bevestigt nu de uitspraak door de rechter in Arnhem, evenals een oordeel in eenzelfde zaak die werd behandeld door de rechtbank in Utrecht.

Lange termijn

De RvS stelt dat de eis afbreuk doet aan het "doel en nuttig effect van de Europese Opvangrichtlijn". Volgens die richtlijn mogen lidstaten van de Europese Unie zelf bepalen onder welke voorwaarden asielzoekers mogen werken. Maar landen moeten er wel voor zorgen dat asielzoekers daadwerkelijk toegang tot de arbeidsmarkt hebben, uiterlijk negen maanden nadat zij een asielverzoek hebben gedaan.

Verder verwijst de RvS in zijn uitspraak naar een rapport dat in april werd opgesteld in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In dit eindrapport - van een onderzoek naar belemmeringen voor asielzoekers bij het toetreden tot de arbeidsmarkt - werd ook al vermeld dat de 24 wekeneis de toegang tot de arbeidsmarkt voor asielzoekers bemoeilijkt. Zo zouden werkgevers terughoudend zijn met het aannemen van asielzoekers, omdat zij mensen willen voor de lange termijn.

Meer uit Financieel

Allianz waarschuwt voor verdere toename bankroeten in Nederland

DEN BOSCH (ANP) - Het aantal faillissementen in Nederland loopt dit jaar waarschijnlijk opnieuw flink op. Dat voorspelt kredietverzekeraar Allianz Trade. "In geen enkel ander Europees land gaat de stijging zo hard", zegt risicodirecteur in de Benelux Johan Geeroms.

14 minuten geleden
Chipbedrijf ASMI zakt in lagere AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - ASMI zakte woensdag ruim 2 procent in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. De chiptoeleverancier wist de winst in 2023 bijna te verdubbelen. Het aantal nieuwe orders nam in het laatste kwartaal van 2023 wel opnieuw af. Het bedrijf uit Almere verwacht in de eerste jaarhelft van dit jaar te kunnen blijven profiteren van de sterke vraag uit China naar zijn producten, maar gaf volgens analisten desondanks een tegenvallende omzetverwachting af.

1 uur geleden
Kendrion merkt zwakkere industriële activiteit Duitsland en China

AMSTERDAM (ANP) - De producent van elektromagnetische componenten Kendrion heeft in het afgelopen kwartaal last gehad van de afzwakking van de industrie in Duitsland en ook in China. Het beursgenoteerde concern is namelijk een toeleverancier aan Duitse en Chinese industrie- en autobedrijven. Door de afkoelende wereldeconomie staat de industriële bedrijvigheid in die landen onder druk.

1 uur geleden
Datingapp Bumble schrapt een derde van banen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Datingapp Bumble schrapt wereldwijd bijna een op de drie banen. Het bedrijf wil de afdelingen voor technologische ontwikkeling en nieuwe producten op minder verschillende plekken laten werken. Daardoor kan Bumble efficiënter werken, verwacht topvrouw Lidiane Jones. In totaal gaan zo'n 350 banen verloren.

1 uur geleden
Aandacht voor ASMI en Thuisbezorgd-moederbedrijf op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van chiptoeleverancier ASMI en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. ASMI heeft het aantal nieuwe orders in het laatste kwartaal van 2023 opnieuw zien afnemen. Het bedrijf uit Almere merkt nog wel een sterke vraag uit China naar zijn producten. Ook voor de eerste helft van dit jaar verwacht ASMI daarvan te kunnen blijven profiteren. Over heel 2023 wist ASMI de winst bijna te verdubbelen.

1 uur geleden
Betaalrekening veel duurder dan 5 jaar terug, zegt Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Het hebben van een betaalrekening is de afgelopen vijf jaar flink duurder geworden, heeft de Consumentenbond becijferd. Volgens onderzoekers van de bond gingen de kosten vooral bij ING en ABN AMRO flink omhoog.

2 uur geleden
Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl winstgevender na kostenbesparingen

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway heeft vorig jaar de eigen winstgevendheid fors opgevoerd. Het maaltijdbezorgbedrijf achter Thuisbezorgd.nl voerde onder andere kostenbesparingen door, maar verdiende ook meer aan de restaurants die gebruikmaken van het platform.

2 uur geleden