Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RVO: lastig om nu zaken te doen in Kazachstan

RVO: lastig om nu zaken te doen in Kazachstan

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven die zaken willen doen in Kazachstan treffen momenteel een zeer instabiel land aan. Sinds begin januari verkeert het land in onrust wegens een stijging van energieprijzen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) waarschuwt op de website dat het op dit moment "lastig" zakendoen is en raadt bedrijven aan om alleen naar Kazachstan te reizen indien strikt noodzakelijk, of af te wachten tot de situatie is gestabiliseerd.

Over de economie zegt de RVO dat deze sinds de onafhankelijkheid in het land in 1991 fors groeide. Kazachstan is qua omvang van de export het 63e land waar Nederland zaken mee doet. In 2020 exporteerden Nederlandse bedrijven voor ongeveer 560 miljoen euro aan goederen naar het land. In dat jaar importeerde Nederland voor ongeveer 93 miljoen euro aan goederen. In 2019 was de export naar Kazachstan goed voor 492 miljoen euro, een waarde die ongeveer gelijkstaat aan die van de export naar landen als Chili en Nieuw-Zeeland.

Rusland maakte tot 1991 de dienst uit in Kazachstan, dat ingeklemd ligt tussen dat land en China, Oezbekistan, Turkmenistan en Kirgiziƫ. De huidige hoofdstad van de huidige republiek Kazachstan is Nur-Sultan, dat voorheen bekend stond als Astana. In het land wonen ongeveer 18 miljoen mensen. Het is een van de dunstbevolkte landen ter wereld. Ook wonen er meer dan vijftig nationaliteiten, becijferde de RVO. Daaronder zijn Oezbeken, Oeigoeren en Wolga-Tataren.

Olie, mineralen en gas

Als belangrijkste exportproducten heeft Kazachstan olie, mineralen en gas. Kazachstan is ook producent van uranium en heeft 12 procent van de wereldvoorraad aan uranium, blijkt uit cijfers uit december 2021 van de World Nuclear Association. In 2019 produceerde Kazachstan 43 procent van het uranium ter wereld. De productie van uranium heeft volgens producent Kazatomprom geen vertraging opgelopen door de onlusten, meldde persbureau Bloomberg eerder.

Tot 19 januari geldt de noodtoestand in het land, die afgelopen woensdag werd uitgeroepen door president Kassym-Jomart Tokajev. Deze geldt voor de grootste stad Almaty en in delen van het olierijke westen van het land. Tokajev nam de maatregel in reactie op ongekende protesten over een stijging van de prijs voor vloeibaar gemaakt petroleumgas (LPG) in het uitgestrekte ex-Sovjetland.

Meer uit Financieel

Pensioenfondsen: nu stappen maken met nieuwe wet

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen zijn blij dat de wet voor het nieuwe pensioenstelsel nu ook door de Eerste Kamer is aangenomen. Het is nu tijd om vaart te maken met het doorvoeren van alle veranderingen, stelt koepelorganisatie Pensioenfederatie.

40 minuten geleden
Werkgevers: eindelijk grote onderhoudsbeurt voor pensioenen

DEN HAAG (ANP) - Werkgeversorganisatie VNO-NCW is blij dat nu ook de Eerste Kamer de weg heeft vrijgemaakt voor de herziening van het pensioenstelsel waar al jaren aan wordt gewerkt. "Hiermee krijgt het pensioenstelsel eindelijk de grote onderhoudsbeurt die nodig is", zegt voorzitter Ingrid Thijssen.

46 minuten geleden
FNV: keihard aan de slag voor mensen met zware beroepen

DEN HAAG (ANP) - Nu de nieuwe Pensioenwet ook in de Eerste Kamer is aangenomen, wil FNV snel werk maken van structurele afspraken zodat mensen met zware beroepen op tijd kunnen stoppen met werken. "Als FNV gaan wij daarmee keihard aan de slag", aldus voorzitter Tuur Elzinga.

48 minuten geleden
Beleggers zoeken naar richting tijdens debat over schuldenplafond

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met een gemengd beeld de handel uitgegaan. Beleggers hielden de politiek in Washington in de gaten. Het Huis van Afgevaardigden debatteerde over de deal tussen president Joe Biden en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Volksvertegenwoordigers moeten dit principeakkoord nog goedkeuren.

1 uur geleden
Theranos-oprichter Holmes begint aan celstraf om megafraude

BRYAN (ANP/AFP) - Elizabeth Holmes, de voormalig topvrouw van het Amerikaanse biotechbedrijf Theranos, heeft zich bij een gevangenis in Texas gemeld voor haar celstraf. Vorig jaar veroordeelde rechter haar tot een gevangenisstraf van elf jaar wegens grootschalige fraude bij het bloedtestbedrijf dat ze had opgericht. Ze hield beleggers lange tijd voor dat Theranos met een nieuwe testmethode snel en efficiƫnt diagnoses kon stellen, maar uiteindelijk kwam aan het licht dat het meeste werk met conventionele testapparatuur gebeurde.

2 uur geleden
Mexicanen verkopen voor 3,3 miljard euro Heineken-aandelen

MONTERREY (ANP) - Het Mexicaanse drankenbedrijf Femsa verkoopt voor 3,3 miljard euro aan aandelen in Heineken. De bierbrouwer zelf koopt een deel van die stukken.

4 uur geleden
Duitse hoofdrolspeler grote dividendfraude krijgt weer 8 jaar cel

WIESBADEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Een Duitse spilfiguur in omvangrijke fraude met dividenden is opnieuw tot acht jaar cel veroordeeld. De rechtbank van Wiesbaden achtte de oud-belastingdienstmedewerker Hanno Berger schuldig aan verschillende vormen van belastingontwijking. Hij werd eind vorig jaar ook al in een andere belastingzaak veroordeeld tot acht jaar cel, maar ging daartegen in beroep.

4 uur geleden