Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruzie over nieuwe brexitwet verdeelt Britse politiek

Ruzie over nieuwe brexitwet verdeelt Britse politiek

LONDEN (ANP) - Een conflict over een nieuwe brexitwet zorgt voor onrust in het Britse parlement. De grootste oppositiepartij Labour klaagt dat de regering internationale afspraken overtreedt en daarmee de reputatie van het land te grabbel gooit. Ook binnen de regerende conservatieve partij van premier Boris Johnson klinken dergelijke geluiden.

Het Verenigd Koninkrijk verliet de EU in januari, maar houdt zich nog tot het einde van het jaar aan EU-regels. Dat moet Brussel en Londen de tijd geven om te onderhandelen over de toekomstige handelsrelatie. Dat overleg verloopt echter stroef en komt nu verder onder druk te staan door het nieuwe wetsvoorstel dat is ingediend door de regering van premier Johnson.

De regering zegt dat de nieuwe Internal Market Bill (Interne Markt Wet) nodig is om problemen voor bedrijven te voorkomen. Belangrijke zaken die nu in Brussel worden geregeld, zijn straks de verantwoordelijkheid van regionale overheden in bijvoorbeeld Schotland en Wales. Londen zit niet te wachten op een scenario waarin zij los van elkaar regels gaan maken die de binnenlandse handel verstoren.

Ondermijning

Critici vinden dat de Britse regering de wet aangrijpt om afspraken te ondermijnen die het met de EU maakte over de brexit. Britse ministers krijgen de bevoegdheid om eenzijdig beslissingen te nemen over zaken die verband houden met de handel met Noord-Ierland, ook als die strijdig zijn met het terugtrekkingsverdrag dat de brexit regelde.

De status van Noord-Ierland gold als een hoofdpijndossier tijdens de brexitonderhandelingen. Het Britse overzeese gebied grenst aan EU-lidstaat Ierland en beide partijen willen die landgrens graag helemaal open houden. Daarom spraken Londen en Brussel af dat in Noord-Ierland sommige Europese regels van kracht blijven. Dan hoeven goederen ook niet gecontroleerd te worden aan de grens.

Dat heeft tot gevolg dat wel extra controles nodig kunnen zijn als goederen van de rest van het Verenigd Koninkrijk naar Noord-Ierland worden gebracht. Noord-Ierse bedrijven kunnen te maken krijgen met de verplichting om exportformulieren in te vullen als ze goederen naar andere delen van het land sturen. Ministers zouden op grond van de nieuwe wet eenzijdig kunnen morrelen aan dergelijke regels.

Internationaal verdrag

Een belangrijk pijnpunt is dat de brexitdeal met de EU de status heeft van een internationaal verdrag. Dat betekent dat de Britse regering internationale verplichtingen aan haar laars lapt als ze wetgeving maakt die strijdig is met die overeenkomst.

De regering zegt gemaakte afspraken alleen te verduidelijken, maar daar gaat ook binnen de conservatieve partij niet iedereen in mee. Zo hebben oud-premiers Theresa May en John Major al kritiek geuit. Ook buiten Europa zorgt de wet voor onrust. De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, waarschuwde dat de Britten een handelsdeal met de VS kunnen vergeten als ze het Goedevrijdagakkoord ondermijnen. Die overeenkomst uit 1998 maakte een einde aan het sektarische geweld in Noord-Ierland.

Meer uit Buitenland

Onderhandelingen beginnen tussen Armeniërs uit enclave en Bakoe

JEVLACH/STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - Een delegatie van etnische Armeniërs uit de enclave Nagorno-Karabach is in de Azerbeidzjaanse plaats Jevlach, ten noordoosten van de enclave, aangekomen voor onderhandelingen over de toekomst van de regio. Die ligt in Azerbeidzjan en is officieel Azerbeidzjaans grondgebied. De voornamelijk Armeense bewoners en Armenië hebben lange tijd geprobeerd Nagorno-Karabach bij Armenië te voegen.

30 minuten geleden
India schort visumproces Canada op, Canada haalt diplomaten terug

TORONTO (ANP/AFP) - India verstrekt voorlopig geen visa meer aan Canadezen. Op de website van de organisatie die verantwoordelijk is voor de visumverstrekking staat dat de diensten "om operationele redenen" vanaf deze donderdag zijn opgeschort. Details worden niet vermeld. India en Canada zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie. Canada heeft besloten om diplomaten terug te halen uit het land.

31 minuten geleden
Poolse vicepremier: zullen zien of wapenleveranties hervat worden

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Polen weet nog niet of het in de toekomst weer wapens gaat leveren aan Oekraïne. "Op dit moment is het zoals de minister-president heeft gezegd, in de toekomst zullen we zien", zo zei de Poolse vicepremier en minister van Staatseigendommen Jacek Sasin in een radio-interview.

2 uur geleden
Oekraïne meldt weer nachtelijke beschietingen op grote schaal

KYIV (ANP/AFP/DPA) - Oekraïne heeft donderdag melding gemaakt van veel Russische aanvallen op het land, onder meer met kruisraketten. Er zijn onder meer inslagen gemeld in Kyiv, Charkiv, Cherson en rond de steden Loetsk en Lviv. In de stad Tsjerkasy, 150 kilometer ten zuidoosten van Kyiv, zou onder meer een hotel zijn getroffen. Daarbij zouden zeker zeven mensen gewond zijn geraakt volgens binnenlandminister Ihor Klymenko.

2 uur geleden
Syrische leider Assad aangekomen in China

HANGZHOU (ANP/AFP/RTR) - De Syrische president Bashar al-Assad is in de Chinese stad Hangzhou aangekomen voor een meerdaags bezoek aan China. Het is zijn eerste reis naar dit land sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011. Het bezoek volgt volgens het kantoor van Assad op een officiële uitnodiging van president Xi Jinping met wie hij overleg zal voeren. Assad neemt zijn vrouw en een delegatie mee voor besprekingen in de hoofdstad Beijing en Hangzhou, een miljoenenstad iets ten zuidwesten van Shanghai.

3 uur geleden
Rusland noemt geplande NAVO-oefeningen provocatief en agressief

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland noemt de NAVO-oefeningen die voor volgend jaar nabij de Russische grenzen gepland zijn "provocatief en agressief van aard" en waarschuwt dat ze een "groot risico op incidenten met zich meebrengen". Dat meldt het Russische persbureau RIA op basis van een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

4 uur geleden
Armenië: Azerbeidzjan beschoot onze troepen ondanks wapenstilstand

JEREVAN (ANP/RTR) - Armenië beschuldigt de Azerbeidzjaanse troepen ervan woensdag laat het vuur te hebben geopend op de posities van hun troepen in een grensgebied. De beschietingen gebeurden volgens het Armeense ministerie van Defensie ruim nadat de strijdende partijen een staakt-het-vuren waren overeengekomen.

7 uur geleden