Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ruzie in Spanje om komst Venezolaanse interim-president Guaidó

Ruzie in Spanje om komst Venezolaanse interim-president Guaidó

MADRID (ANP/DPA) - Het bezoek van de zelfverklaarde Venezolaanse interim-president Juan Guaidó heeft een groot binnenlands politiek geschil in Spanje uitgelokt. De conservatieve oppositieleider Pablo Casado had scherpe kritiek op premier Pedro Sánchez omdat hij Guaidó niet wilde ontmoeten. De Venezolaan, die nu al een paar dagen door Europa toert om meer steun te zoeken in de machtsstrijd met de socialistische leider Nicolás Maduro, werd zaterdag alleen door de minister van Buitenlandse Zaken Arancha González Laya in Madrid ontvangen.

"Sánchez moet beslissen of hij aan de kant van de democraten staat of die van de tiran Maduro in Venezuela", zei Casado zaterdag na een ontmoeting met Guaidó. Hij riep Sánchez ook op om de minister van Vervoer José Ábalos "onmiddellijk af te zetten" omdat die maandag op de luchthaven van Madrid een ontmoeting had met de vicepresident van Maduro, Delcy Rodríguez.

Sánchez, die zaterdag enkele van de Spaanse regio's bezocht die getroffen zijn door de storm Gloria, zei dat de crisis in Venezuela "zeer complex" is. "Helaas gebruikt de conservatieve oppositie in Spanje Venezuela om onze regering aan te vallen", klaagde hij.

Guaidó was deze week in Londen, in het Europees Parlement in Brussel, op het World Economic Forum in Davos en in Parijs. In Madrid kreeg hij van de conservatieve burgemeester José Luis Martínez-Almeida de gouden stadssleutel uitgereikt. Zaterdagavond nam hij ook deel aan een demonstratie van verbannen Venezolanen tegen Maduro.

Meer uit Buitenland

Milieudienst EPA: 100 miljoen Amerikanen hebben last van rook

WASHINGTON (ANP/AFP) - Door de natuurbranden in Canada komt zoveel rook vrij, dat in een gebied met ruim 100 miljoen mensen een waarschuwing geldt voor slechte lucht. De Amerikaanse milieuautoriteit EPA zegt dat mensen goed op de luchtkwaliteitswaarden moeten letten. Zeker als ze gezondheidsproblemen hebben.

1 uur geleden
Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

3 uur geleden
Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

3 uur geleden
Oekraïne vraagt om internationale hulp na verwoesting van dam

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij de rampenbestrijding na de verwoesting van de Kachovka-dam, eerder deze week. President Volodymyr Zelensky heeft de situatie aan de telefoon besproken met de Franse president Emmanuel Macron. Die zegt "de komende uren" hulp te sturen. Premier Denys Sjmyhal deed een oproep aan internationale organisaties om bij te springen.

4 uur geleden
Gratie voor vriendin van Belarussische journalist Protasevitsj

MINSK (ANP/AFP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland.

5 uur geleden
Charles haalt uitgesteld staatsbezoek Frankrijk in september in

LONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.

6 uur geleden
Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

6 uur geleden