Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Ruwe diamant’ Seedo tikt topsnelheid weer aan op 60 meter

'Ruwe diamant’ Seedo tikt topsnelheid weer aan op 60 meter

ARNHEM (ANP) - N’ketia Seedo is opgeleefd. De pas 18-jarige atlete heeft zich terug geknokt naar de Nederlandse top na lang blessureleed en trekt eindelijk weer sprintjes die ergens op lijken. Met als ultieme beloning een startplek op de 60 meter bij de WK indoor in Belgrado. Ze komt vrijdag in actie in de series en mogelijk daarna in de halve finales en finale.

Seedo maakte op 16-jarige leeftijd al furore en was de snelste juniore ter wereld op de kortste sprintafstand. Ze daagde zelfs sprintvedette Dafne Schippers uit en kroonde zich tot Nederlands kampioene op de 60 meter. Een slepende enkelblessure, gevolgd door een gescheurde hamstring, betekenden een abrupt halt aan haar opmars.

"Ik heb bijna tien maanden stilgestaan. Zolang duurde het voordat ik weer voluit kon sprinten", zegt Seedo, die vervolgens ook bijna een jaar nodig had om weer op niveau te komen. "Ik trainde hard, maar ik kon in wedstrijden steeds maar niet die topsnelheid aantikken. Mijn lichaam moest er duidelijk weer inkomen en wennen. Ik denk dat het normaal is als je er zo lang uit bent geweest."

Zware periode

Het was best een zware periode, geeft ze toe. "Ik stond op de kaart als de ruwe diamant, als die snelle juniore en als je dan niet de tijden haalt die je hebt gelopen, ga je twijfelen aan jezelf. Ik dacht vaak: kan ik het nog wel? Ben ik een van die atleten die heel even een piekmoment heeft en daarna nooit meer zo goed wordt?"

Toch gaf ze de hoop niet op. "Mijn coach Rogier Ummels hield me steeds voor dat het goed zou komen en ook mijn moeder heeft me heel erg gesteund in die periode. Het is niet in mijn hoofd blijven zitten. Door heel veel wedstrijden te lopen en steeds weer die topsnelheid te zoeken, ben ik er weer gekomen. En dit indoorseizoen loop ik ineens weer snel; 7,25 op de 60, net boven mijn persoonlijk record."

Pieken

Seedo is dan ook heel blij dat ze vrijdag haar debuut mag maken op een groot internationaal toernooi. "Het is de bedoeling dat ik ga pieken, maar ik weet niet hoe ver ik kan komen. Ik heb me niet zo met de ranglijsten beziggehouden en ben tevreden als ik mijn beste tijd ooit loop, maar zou het zeker jammer vinden als ik de halve finales niet haal."

Ze moet het hebben van haar start. "Ik ben explosief en kan echt uit het startblok knallen. Vroeger liep ik dan als een blinde door, maar tegenwoordig ben ik wat bewuster van wat ik doe. Ik werk vooral aan het middenstuk; heupen hoog houden en goed door blijven lopen."

Meer uit Sport

Kanovaarders Teunissen en Otten naar Olympische Spelen

LJUBLJANA (ANP) - Lena Teunissen en Joris Otten hebben op de EK kanoslalom op het onderdeel kano (C1) een ticket voor de Olympische Spelen bemachtigd. Teunissen had bij de vrouwen genoeg aan een elfde landenplek in de voorrondes en Otten bij de mannen aan een twaalfde landenplek. Niet eerder nam Nederland deel aan de Spelen in de C1.

13 minuten geleden
Judoka's Van Krevel en Jaring vroegtijdig uitgeschakeld op WK

ABU DHABI (ANP) - Judoka Naomi van Krevel is op de openingsdag van de WK judo vroegtijdig uitgeschakeld in de klasse tot 52 kilogram. De 24-jarige Nederlandse ging na een bye in de eerste ronde onderuit tegen de Hongaarse Roza Gyertyas.

1 uur geleden
Tweede plaats triatlete Klamer in wereldbekerwedstrijd Mexico

HUATULCO (ANP) - Triatlete Rachel Klamer is tijdens een wereldbekerwedstrijd in het Mexicaanse Huatulco tweede geworden. In de eindsprint om de zege moest de Nederlandse alleen de Deense Alberte Kjaer Pedersen voor laten gaan.

1 uur geleden
Turnster Biles onderstreept kandidatuur voor Spelen Parijs

HARTFORD (ANP/DPA) - De Amerikaanse turnster Simone Biles is haar seizoen gestart met winst in de US Classic. De 27-jarige Biles mikt op haar derde Olympische Spelen en zal zich eind juni bij de Amerikaanse trials, waar de tickets voor de Spelen worden verdeeld, in het team moeten turnen.

2 uur geleden
Bols concurrente McLaughlin-Levrone snel op 200 meter

LOS ANGELES (ANP/AFP) - De Amerikaanse atlete Sydney McLaughlin-Levrone heeft bij wedstrijden in Los Angeles de op een na beste jaartijd gerealiseerd op de 200 meter. De olympisch kampioene en wereldrecordhoudster op de 400 meter horden kwam tot een tijd van 22,07, een persoonlijk record. McLaughlin-Levrone is de voornaamste concurrente van Femke Bol op de 400 meter horden, maar de 24-jarige Amerikaanse heeft zich op dat onderdeel al bijna twee jaar niet meer laten zien.

3 uur geleden
Bokser Fury twijfelt over revanche tegen Oesik

RIYAD (ANP/AFP) - Bokser Tyson Fury weet nog niet of hij terugkeert in de ring voor een revanche tegen de Oekraïner Oleksandr Oesik. De 35-jarige Brit verloor in de nacht van zaterdag op zondag in Riyad zijn wereldtitel in het zwaargewicht voor de bond WBC. Het miljoenencontract van beide boksers biedt de mogelijkheid voor een nieuw duel.

4 uur geleden
Golfer Lowry evenaart record op PGA Championship

LOUISVILLE (ANP/AFP) - De Ierse golfer Shane Lowry heeft zich met een ronde van 62 slagen op de derde dag van het PGA Championship in de recordboeken geslagen. Slechts vier golfers kwamen eerder op een major tot een dergelijke lage score.

4 uur geleden