
Rutte zoekt het compromis in Brussel over EU-herstelfonds
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is op zoek naar een compromis over het EU-herstelfonds dat landen moet helpen de coronacrisis te bestrijden. Het gaat om meer dan alleen de vraag of het fonds leningen of giften moet verstrekken. Als er geen oplossing wordt gevonden, zal de Europese Unie verzwakt uit de crisis komen, waarschuwde de premier in de Tweede Kamer.
De Europese Commissie heeft een fonds voorgesteld van 750 miljard euro om landen te helpen. Dat fonds moet voor twee derde uit giften bestaan. Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken verzetten zich hier fel tegen. Ze vinden dat er leningen verstrekt moeten worden en dat zuidelijke landen vooral de arbeidsmarkt en pensioenen in ruil moeten hervormen.
Maar er speelt meer. Als de economische verschillen in Europa groter worden omdat landen in het noorden sneller van de crisis herstellen dan zuidelijke landen, dan "is dat een risico voor de stabiliteit binnen de Europese Unie", zei Rutte. Daarom is het nodig dat er geld gaat naar de getroffen landen.
Ingewikkelde relatie
Ook speelt mee dat de internationale politiek steeds instabieler wordt. Rutte wijst daarbij op de toenemend ingewikkelde relatie tussen de VS en China en de rol van Rusland. In dit ingewikkelde spel dreigt Europa een speelveld te worden, terwijl Europa een speler moet zijn. En daarvoor is stabiliteit nodig, aldus de premier.
Om deze problemen het hoofd te bieden, moet volgens hem er een middenweg worden gevonden. "Je zult uiteindelijk moeten streven naar een compromis omdat dat groter belang er is om te voorkomen dat de Europese Unie als belangrijke borger van veiligheid en stabiliteit in dit deel van de wereld hier verzwakt uitkomt."
Hervormingen
Hoewel het vooral lijkt te gaan over de vraag of er leningen of giften moeten worden verstrekt, is dat volgens Rutte niet zo. "De kern van de zaak is of landen bereid zijn hervormingen door te voeren. Dat is het cruciale punt." Zo moeten ze in de toekomst beter voorbereid zijn op nieuwe crises. "Wij zien gewoonweg de meerwaarde van giften niet in."
De Tweede Kamer steunt het plan voor een fonds. Over de invulling verschillen de meningen. Alle partijen vinden het belangrijk dat duidelijk wordt wat landen nodig hebben voordat er geld wordt gegeven. Rutte verwacht dat het nog weken gaat duren, "if at all", voordat deze "uiterst complexe discussie" van het noodfonds is afgerond.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
17 uur geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De oud-politici Rob Oudkerk en Ronald Plasterk (beiden PvdA) maken dit jaar kans op de Pim Fortuyn Prijs. Ook opiniemaker Marianne Zwagerman en schrijver Keyvan Shahbazi zijn genomineerd.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof zei tijdens zijn toespraak bij de herdenking op de Dam in Amsterdam dat het de echo uit het verleden is die mensen oproept om tachtig jaar na de bevrijding te blijven herdenken. "En te overdenken wat dit in het hier en nu voor ons betekent. In ons eigen leven. In onze eigen keuzes. In alle grote en kleine daden van menselijkheid", aldus Schoof. De premier houdt eens in de vijf jaar een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking.
3 dagen geleden