Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte ziet uitweg uit conflicten binnen NAVO

Rutte ziet uitweg uit conflicten binnen NAVO

LONDEN (ANP) - Premier Mark Rutte verwacht dat de leiders van de NAVO-landen hun conflicten over een aantal "lastige punten" zullen oplossen, zei hij voor aanvang van overleg in Londen. NAVO-leiders spreken onder meer over de Turkse inval in Noord-Syrië, het oordeel van de Franse president Macron dat het bondgenootschap hersendood is en de verdeling van de lasten.

"Meningsverschillen gaan we uitpraten, uiteindelijk kom je eruit, dat is de kracht van deze club", zei Rutte op basis van "lange gesprekken" met collega-leiders. Hij deelt de analyse van Macron dat de coördinatie binnen de NAVO soms gebrekkig is, maar hoopt een goed gesprek met Turkije te voeren over wat er gebeurt in Noord-Syrië. Hij tekende aan dat de Turken "terechte zorgen hebben over de veiligheid en het grote aantal vluchtelingen".

Rutte sprak al met de Amerikaanse president Trump, waarbij het niet alleen ging over de norm voor defensie-uitgaven, die Nederland "nog lang niet haalt". Het ging ook over "hoe Amerika verankerd blijft in de NAVO. Maar het is niet zo dat hij aan het afhaken is hoor."

Wat betreft Rusland vinden de meeste NAVO-landen volgens de premier dat er druk op Moskou moet blijven. "Ze hebben de Krim bezet en rotzooien in Oekraïne, dat moet stoppen." Daarnaast moet de dialoog met Rusland doorgaan. Maar we moeten niet "naïef zijn over de Russen", aldus Rutte.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Top 50PLUS ruziet over wetsvoorstel rekenrente

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamerfractie van 50PLUS keert zich tegen de Tweede Kamerfractie van haar eigen partij, omdat ze het niet eens zijn over een wetsvoorstel over de rekenrente voor pensioenen. De nieuwe partijleider Liane den Haan wil dat wetsvoorstel niet meer indienen, waardoor de SP dit in de Tweede Kamer doet. De senaatsfractie steunt het voorstel nog wel, en vindt dat Den Haan "welke grip dan ook verliest op dit voor zijn achterban zo belangrijke onderwerp".

10 uur geleden
Informateur Tjeenk Willink ontmoet maandag nieuwe Kamervoorzitter

DEN HAAG (ANP) - Informateur Herman Tjeenk Willink spreekt maandagmiddag, om 15.00 uur, voor het eerst met de nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66). Vorige week sprak Tjeenk Willink alle leiders van partijen in de Tweede Kamer. Het is aan hem om te kijken of de vertrouwenscrisis op het Binnenhof op te lossen is.

11 uur geleden
VVD'er Dijkhoff gaat brood verdienen met kennis over campagnes

DEN HAAG (ANP) - Voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaat zijn geld verdienen met de kennis en inzichten die hij de afgelopen jaren mede heeft ontwikkeld in de campagnes voor de VVD. Samen met onder anderen campagnestrateeg Bas Erlings begint hij een bureau dat zich zal richten op "gedragsinzicht, strategie en positionering". Een woordvoerder van de VVD bevestigt een bericht hierover in de Adformatie.

15 uur geleden
Impact gedoe Rutte en Omtzigt zwakt af

AMSTERDAM (ANP) - De impact van het gedoe rondom de mislukte verkenning en demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte lijkt voor kiesgerechtigden wat af te zwakken. Raakte de partij van Rutte vorige week virtueel nog zes van de bij de recente Kamerverkiezingen binnengehaalde 34 zetels kwijt, inmiddels staat de VVD in de peiling van Maurice de Hond weer op 31 zetels.

1 dag geleden
Minister trekt brief over pensioen na 45 jaar werken in

DEN HAAG (ANP) - Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft een brief ingetrokken over met pensioen gaan na 45 dienstjaren, die hij aan de Kamer had gestuurd. De brief was nog niet in de ministerraad besproken en dat had wel eerst gemoeten.

3 dagen geleden
Rutte: met informateur indringend over vertrouwen gesproken

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft een "indringend" gesprek gehad met informateur Herman Tjeenk Willink over hoe vertrouwen in de formatie en in de politiek hersteld moet worden. Maar wat er precies is besproken, wil Rutte niet zeggen. "Ik wil de informateur niet voor de voeten lopen. Ik geloof niet dat ik het proces bevorder door daar iets over te zeggen."

3 dagen geleden
Kaag: D66 nam voortouw in formatie, maar het is teamsport

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Sigrid Kaag vindt dat haar partij D66 het voortouw heeft genomen in de formatie, onder meer door Herman Tjeenk Willink als informateur voor te dragen. Maar het is volgens haar niet zo dat verder initiatief alleen aan D66 is. De SP vindt dat de bal nu toch echt bij Kaag ligt, maar daar gaat ze niet in mee. "Ik voel me verantwoordelijk, maar we spelen een teamspel hier, ik speel geen solotennis."

3 dagen geleden