Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte ziet meer steun voor korting op Nederlandse EU-afdracht

Rutte ziet meer steun voor korting op Nederlandse EU-afdracht

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte ziet meer steun bij zijn EU-collega’s voor het behoud van de korting op de Nederlandse bijdrage aan de EU-begroting. Die moet blijven, "anders zie ik niet hoe we eruit kunnen komen", zei hij na afloop van de videoconferentie tussen regeringsleiders over de EU-meerjarenbegroting en het herstelpakket om de Europese economie op gang te krijgen na de coronacrisis.

Uit deze eerste oriënterende top over de voorstellen is niets gekomen en dat was ook niet voorzien, aldus Rutte. Het is volgens hem onzeker of er medio juli op een volgende wellicht 'fysieke’ top in Brussel al overeenstemming is.

Ondanks de druk die veel leiders uitoefenen is haast niet nodig, vindt de premier. "Het gaat niet vreselijk mis als we er half juli niet uit zijn. De sfeer was goed, het wordt wel een ongelooflijk karwei", aldus Rutte.

Voor het behoud van de jaarlijkse korting van ruim 1 miljard euro die Nederland krijgt is meer begrip, zei Rutte. Hoewel "nog heel wat landen" ertegen zijn, "wordt een aantal tegenstanders softer", zei Rutte. In de voorstellen van de Europese Commissie worden die over een lange periode uitgefaseerd.

Nederland blijft erbij dat de 500 miljard euro aan subsidies in het voorgestelde herstelpakket uit leningen moeten bestaan. Zweden heeft dat standpunt namens Nederland de andere 'zuinige’ landen (ook Oostenrijk en Denemarken) nog eens verwoord.

Meer uit Politiek

Noord- en Zuid-Holland zijn oververtegenwoordigd in nieuwe Kamer

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de nieuwe Tweede Kamer woont in Zuid-Holland en Noord-Holland. De beide provincies zijn oververtegenwoordigd, want ongeveer 38 procent van de Nederlandse bevolking woont er.

6 minuten geleden
Plasterk praat volgende week met aantal fractievoorzitters verder

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk praat volgende week met een aantal fractievoorzitters verder over mogelijke vervolgstappen in de formatie, vertelde hij in een gesprek met journalisten. De verkenner heeft vrijdagmiddag aan de Tweede Kamer laten weten dat hij niet zoals eerder voorgenomen op dinsdag 5 december verslag uit kan brengen.

18 minuten geleden
Toespraak Rutte: hardere inspanning nodig om klimaatdoel te halen

DUBAI (ANP) - Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad moet de wereld zich harder inspannen, zegt demissionair premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn toespraak op de klimaattop in Dubai. Hij vindt het tijd worden dat wereldleiders actie ondernemen om hun beloftes te halen.

1 uur geleden
Referendum GL-PvdA over gezamenlijke lijst voor verkiezingen EP

DEN HAAG (ANP) - De partijbesturen van GroenLinks en PvdA stellen de leden van beide partijen voor om met een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma aan de verkiezingen voor het Europees Parlement mee te doen. De leden kunnen komende week in een referendum laten weten wat zij hiervan vinden. De Europese verkiezingen zijn in juni volgend jaar.

1 uur geleden
Voormalig NRC-columniste Rosanne Hertzberger wordt Kamerlid

DEN HAAG (ANP) - Microbiologe en tot voor kort NRC-columniste Rosanne Hertzberger is verkozen als Kamerlid. Ze stond op plaats 17 op de kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt. Die kreeg 20 zetels. Ze is niet voorbijgestreefd door lager geplaatste kandidaten met voorkeursstemmen, dus ze is officieel verkozen, heeft de Kiesraad vrijdag bekendgemaakt.

1 uur geleden
Plasterk heeft meer tijd nodig voor verkenning

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk heeft meer tijd nodig voor de verkenning naar een nieuwe coalitie. Dat heeft hij in een brief aan voorzitter Vera Bergkamp van de Tweede Kamer laten weten. Hij streeft ernaar om uiterlijk in de week van 11 december zijn verslag in te leveren.

1 uur geleden
Slechts drie leden enquêtecommissie fraudebeleid terug in Kamer

DEN HAAG (ANP) - Van de achtkoppige parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid heeft onderzocht, zitten in de nieuwe Tweede Kamer straks nog maar drie leden. Alleen Senna Maatoug (GroenLinks-PvdA), Thierry Aartsen (VVD) en Michiel van Nispen (SP) keren terug. Sylvana Simons (BIJ1) en Farid Azarkan (DENK) hadden hun vertrek uit de politiek al aangekondigd. Ook enquêtecommissievoorzitter Salima Belhaj (D66) komt op 6 december niet in de Tweede Kamer terug.

2 uur geleden