
Rutte zet deur op kier voor subsidies in herstelfonds
DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte zet de deur op een kier voor subsidies uit het Europees herstelfonds dat landen moet helpen om de coronacrisis te overwinnen. Maar hij denkt dat het "heel lastig" wordt om een akkoord te bereiken over de "heel strakke voorwaarden" voor subsidies.
De leiders van de EU-landen komen vrijdag en zaterdag bijeen om het fonds en de meerjarenbegroting van de Europese Unie te bespreken. Rutte is "niet hoopvol" dat ze overeenstemming bereiken. De Tweede Kamer kwam dinsdag terug van het zomerreces om deze bijeenkomst te bespreken.
Om akkoord te gaan met subsidies moeten landen hervormingen overnemen die de Europese Commissie vorig jaar heeft voorgesteld, zei Rutte. Het gaat om aanpassingen van de arbeidsmarkt en van pensioenen. Daarnaast moet Nederland kunnen zien dat hervormingen worden uitgevoerd als het geld wordt overgemaakt.
Compromisvoorstel
De Europese Commissie wil een fonds van 750 miljard euro om landen te helpen. Dat moet voor twee derde uit subsidies bestaan en een derde uit leningen. Rutte wil het liefst alleen leningen uit het fonds geven, maar snapt ook wel dat daardoor de staatsschuld oploopt van landen die al hoge schulden hebben.
Het kabinet kan wel leven met een voorgesteld compromis over het inhouden van Europees geld voor lidstaten die de rechtstaat uitkleden. Dat compromisvoorstel maakt het makkelijker voor landen om zo'n strafmaatregel te blokkeren. Maar Oost-Europese landen moeten wel onwaarschijnlijk veel onverwachte bondgenoten vinden om dat voor elkaar te krijgen, zegt Rutte. Het voorstel is "niet fraai", maar een "acceptabele ondergrens".
Maar als landen als Hongarije en Polen nog meer willen dan dit, zal Nederland zijn veto gebruiken. "Hier zakken we niet onder." Dat zijn veel andere Europese landen volgens Rutte met Nederland eens.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 42.777 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie weten. Allen krijgen zij het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Op de laatste wandeldag van het evenement vielen 411 wandelaars uit.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbanken werken aan meerdere alternatieven om strafzaken zoveel mogelijk door te laten gaan, terwijl het Openbaar Ministerie is afgesloten van het internet. Dit meldt de Raad voor de rechtspraak.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie weet niet hoelang medewerkers nog van internet verstoken blijven. Het onderzoek naar de mogelijke kwetsbaarheid in de systemen duurt voort.
7 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls kijkt tevreden terug op de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks enkele "akkefietjes" tijdens de Vierdaagsefeesten is het wandelevenement vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zegt hij. "Als je alles overziet, met de vele duizenden mensen, is het voortreffelijk gegaan."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten en ziekenhuizen die gebruikmaken van diensten van Citrix zeggen dat ze die vorige maand al hebben gerepareerd, nadat een gat in de beveiliging was ontdekt. Daarom hoeven ze de systemen nu niet los te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie wel heeft gedaan.
10 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Meerdere mensen hebben zich gemeld nadat er donderdag geblurde foto's van zes verdachten die worden gezocht voor de rellen rond het kampioensfeest van PSV naar buiten waren gebracht. Dat meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder kan niet direct zeggen om hoeveel personen het precies gaat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizen naar Venezuela wordt afgeraden. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vanaf deze vrijdag voor het hele land op rood. Sinds de presidentsverkiezingen van juli 2024 is het onrustig in het land.
10 uur geleden