Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte zag bloemrijke taal en heldere overtuigingen bij Van Agt

Rutte zag bloemrijke taal en heldere overtuigingen bij Van Agt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte zag bloemrijke taal en heldere overtuigingen bij de maandag overleden oud-premier Dries van Agt. Deze voorganger van Rutte was tussen 1977 en 1982 leider van drie kabinetten in verschillende samenstelling.

"Dries van Agt, 'mijn betovergrootvader in het ambt" is niet meer. Een eigensoortig mens die met bloemrijke taal, heldere overtuigingen en zijn markante presentatie kleur én inhoud gaf aan de Nederlandse politiek. Ik ga deze 'makker' missen. Ik wens de familie veel sterkte met het verlies van Dries en zijn onafscheidelijke Eugenie", aldus Rutte.

Rutte en Van Agt spraken en schreven elkaar regelmatig. Als Rutte zijn voorganger dan weer eens zijn "betovergrootvader" noemde, dan kreeg hij "steevast" een kwinkslag terug. "Vaak vergezeld van een welgemeend en mild geformuleerd advies of een opbeurend woord", schrijft de premier op het sociale medium X. "Ik ga dat vriendschappelijke contact zeer missen." Tegen de pers zei Rutte na afloop van de ministerraad ook dat het "vooral fijn is met iemand te praten die snapt hoe eenzaam dit vak soms kan zijn". Met het overlijden van Van Agt is nog maar één oud-minister-president in leven: Jan-Peter Balkenende.

"Dries van Agt is zijn hele leven volkomen authentiek gebleven", memoreert Rutte. Hij roemt ook dat de oud-premier "tot op het laatst betrokken, strijdlustig en zichzelf" bleef. De historicus Rutte bewondert ook de stempel die Van Agt op de parlementaire geschiedenis drukte. "Iedereen die van politiek houdt, herinnert zich natuurlijk Dries van Agt."

Meer uit Politiek

Kiesstelsel op schop: 125 Kamerleden worden in provincies gekozen

DEN HAAG (ANP) - Het kiesstelsel gaat flink op de schop, als het aan minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark ligt. De NSC-minister stelt voor om 125 van de 150 Tweede Kamerleden te laten kiezen via regionale kiesdistricten. Dat betekent dat een politieke partij voortaan niet meer één landelijke lijst met kandidaten samenstelt, maar dat er in twaalf districten afzonderlijke lijsten komen met regionale kandidaten. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws, dat een nog vertrouwelijke brief hierover in handen heeft.

1 uur geleden
Oppositie fel tegen coalitiepartijen over gemeentefinanciën

DEN HAAG (ANP) - Alle oppositiepartijen hebben uitgehaald naar het kabinet en de coalitiepartijen om het korten van het gemeentefonds volgend jaar. BBB was tijdens een Tweede Kamerdebat de enige coalitiepartij die zei dat er echt meer geld moest naar de gemeentekas. De andere drie regeringspartijen waren voorzichtiger en wezen vooral naar de voorjaarsnota, wat zorgde voor kritiek van de oppositie.

3 uur geleden
Partijen spreken zich uit tegen woondiscriminatie, behalve FVD

DEN HAAG (ANP) - Vrijwel alle aanwezige partijen hebben zich woensdag in een debat uitgesproken tegen discriminatie op de woningmarkt op basis van afkomst, geaardheid of geloof. Alleen Forum voor Democratie deed dat niet, tot woede van anderen.

3 uur geleden
Nederland steunt herbenoeming omstreden VN-gezant Albanese niet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet steunt de herbenoeming van speciaal VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden Francesca Albanese niet. In antwoord op Kamervragen van de SGP stelt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken dat Nederland vindt dat Albanese de gedragscode voor VN-rapporteurs heeft geschonden.

5 uur geleden
Coalitiepartijen tegen later keuzemoment schoolniveau leerlingen

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn tegen een later keuzemoment voor het schoolniveau van leerlingen. Nu gebeurt dat in groep 8, waar kinderen een schooladvies krijgen. Meerdere oppositiepartijen zijn juist voorstander van een later keuzemoment, zoals een brede brugklas, zodat kinderen meer tijd krijgen zich te ontwikkelen.

7 uur geleden
Faber doet aangifte om foto met Hitlersnor bij demonstratie

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat aangifte doen bij de politie omdat demonstranten afgelopen weekend een foto van haar met een Hitlersnor bij zich droegen. Een woordvoerder van Faber bevestigt dat na berichtgeving door De Telegraaf.

7 uur geleden
Dienst Toeslagen krijgt 60 weken extra voor bezwaarprocedure

DEN HAAG (ANP) - De Dienst Toeslagen (DT) krijgt voortaan zestig weken langer de tijd om te beslissen over een bezwaar van toeslagenouders tegen hun financiële compensatie. Dat heeft de Raad van State (RvS) woensdag beslist. Die termijn komt bovenop de twaalf tot achttien weken die de DT momenteel heeft om te beslissen over het bezwaar van gedupeerden.

8 uur geleden