
Rutte wil verstandig te werk gaan bij laten zakken gasprijs
BERLIJN (ANP) - Premier Mark Rutte wil dat de gasprijs in Europa zakt, maar niet als dat betekent dat het gas daardoor niet meer naar Europa komt, zei de premier na een overleg met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn. Een prijsplafond voor de gasinkoop heeft volgens de premier geen nut als het gas dan niet meer naar Europa gaat, maar naar andere regio's.
"We moeten niet ideologisch kijken naar het verlagen van de gasprijs in Europa. We moeten pragmatisch zijn", aldus de premier. Het is daarbij belangrijk om samen op te trekken met Duitsland, zeiden beide leiders.
"We willen dat de gasprijs een acceptabel niveau bereikt", zei Scholz. "We doen er alles aan om gas te importeren naar Duitsland, we werken samen met onze Europese bondgenoten zoals Nederland en praten ook met andere landen, zoals in de Golfregio en Noorwegen."
Groningen
Rutte zei dat er geen Duits verzoek is gekomen om meer gas uit Groningen te leveren. "De pijplijnen zitten momenteel ook vol, dus we kunnen niet meer leveren. In het uiterste geval zouden we meer uit Groningen kunnen halen, maar dat is nu niet aan de orde."
In reactie op het Duitse steunfonds, waar in Europa veel kritiek op was, zei Rutte dat alle landen eigen maatregelen mogen nemen. "Maar we moeten in Europa kijken hoe we samen de gasprijs omlaag kunnen krijgen." De Europese kritiek was dat Duitsland te veel naar zichzelf keek met een plafond op de gasprijs, ook voor ondernemingen.
Korte termijn
Rutte was samen met minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie, minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat naar Berlijn gegaan voor overleg met de Duitse regering. Het overleg ging vooral over klimaatbescherming en de energiecrisis.
"We kijken altijd naar klimaatverandering, dat tegengaan is ons belangrijkste doel op de lange termijn. Op de korte termijn is dat de gasprijs omlaag krijgen", aldus Rutte. De landen willen samen optrekken richting de klimaattop COP27 in november in Egypte.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Bij de alarmcentrale van de ANWB, komen "minimaal en mondjesmaat" meldingen binnen van Nederlanders die getroffen zijn door de stroomstoring in Spanje of Portugal.
2 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover zegt blij te zijn dat het kabinet zich sterk wil maken voor een 'Onderwegpas', waarmee mensen met een laag inkomen goedkoper of gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen in de daluren. Tegelijkertijd maakt de organisatie zich grote zorgen dat het kabinet geen geld vrijmaakt voor NS en dat er fors wordt bezuinigd op het stads- en streekvervoer.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Noodverordeningen tijdens de NAVO-top mogen niet worden gebruikt om bijvoorbeeld een blokkade van de A12 te voorkomen. Dat laat de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, maandag weten. Hij zegt dat hij daarvoor andere middelen heeft. Zo kan een burgemeester beperkingen opleggen, maar ook opdracht geven aan de politie om een einde te maken aan een blokkade.
5 uur geledenDORDRECHT (ANP) - Het is weer verantwoord om te zwemmen in Merwelanden, een recreatieplas in Dordrecht vlak bij de Chemours-fabriek. De provincie Zuid-Holland heeft het negatieve zwemadvies ingetrokken voor Plas Merwelanden, die op de lijst staat met 105 aangewezen zwemlocaties voor 2025. De provincie gaf in 2023 het advies om niet in het meertje te zwemmen vanwege verhoogde concentraties PFAS.
6 uur geledenHAARLEM (ANP) - De websites van meerdere provincies en gemeenten zijn maandag niet bereikbaar. Het gaat om een ddos-aanval die is opgeëist door de pro-Russische hackersgroep NoName, meldt een woordvoerder van de provincie Noord-Holland. Bij zo'n aanval wordt zoveel internetverkeer naar een server gestuurd dat die overbelast raakt.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zijn plannen voor de krimp van Schiphol beter onderbouwen, vindt de Raad van State. In het huidige voorstel van minister Barry Madlener (Infrastructuur) is nog niet duidelijk genoeg hoe de grondrechten van omwonenden zijn beschermd bij dit aantal vliegbewegingen.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Van de veertien merendeels minderjarigen die vorige week zijn opgepakt op verdenking van opruiing tot terrorisme op sociale media, zitten er nog tien vast. De overige vier zijn niet voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze blijven wel verdachte in de zaak, zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. De verdachten zijn tussen de 14 en 30 jaar oud.
8 uur geleden