Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Rutte wil toeslagendebat alleen in met steun van hele coalitie'

'Rutte wil toeslagendebat alleen in met steun van hele coalitie'

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte wil van de coalitiepartijen vooraf de zekerheid dat zij voltallig achter het kabinet staan, voordat hij met de Tweede Kamer in debat gaat over een vernietigend rapport over de toeslagenaffaire, dat vorige maand verscheen. Met name van CDA-leider Wopke Hoekstra wil hij die garantie horen. De vrees voor 'dissidenten' uit die partij is het grootst, zeggen ingewijden.

Pieter Omtzigt, na Hoekstra de nummer twee op de kandidatenlijst van het CDA bij de komende verkiezingen, speelde de afgelopen jaren een sleutelrol bij het blootleggen van het toeslagenschandaal. Hij zou er weleens geen genoegen mee kunnen nemen als het toeslagenrapport zonder politieke gevolgen blijft. Dat geldt ook voor Chris van Dam, voorzitter van de parlementaire ondervragingscommissie die het rapport opstelde.

Zelf vindt Rutte het te laat voor het kabinet om nu nog op te stappen. De premier zou volgens een Haagse bron direct na het verschijnen van het rapport al tegen zijn bewindslieden hebben gezegd, dat dát het moment was om collectief af te treden, als zij de conclusies zwaar genoeg vonden wegen. Toen is evenwel besloten eerst de inhoud uitgebreid te bespreken.

Coronapandemie

Dat de premier er niet voor kiest het ontslag van het hele kabinet aan te bieden, heeft ook te maken met de nog voortdurende coronapandemie. Rutte vindt de conclusies in het rapport er ernstig genoeg voor, zeggen ingewijden. Maar dat er een diepe crisis te bestrijden is, geeft nu de doorslag om toch door te gaan.

Hoekstra is het niet met Rutte eens dat aftreden een gepasseerd station is. "We moeten het daar in het kabinet wel over hebben", zegt de minister van Financiën tijdens zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. Hij wil op voorhand ook geen enkele mogelijke uitkomst uitsluiten. "Wat mij betreft moet je daarin ook elke variant willen en durven verkennen."

Ook D66 en ChristenUnie vinden dat Rutte en zijn VVD te gemakkelijk roepen dat het inmiddels te laat is om een daad te stellen door als kabinet af te treden. Maar over hoe het nemen van politieke verantwoordelijkheid er dan wel uit moet komen te zien, daar zijn de andere coalitiepartijen het naar verluidt onderling ook niet over eens.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Hans0166 2 maanden geleden
Hoe kun je nou met zo'n smeerpijp affaire vóóraf al zeggen dat je achter die figuren gaat staan. Dat is hetzelfde als je ziel verkopen .
Geel Hesje 3 maanden geleden
Het is maar goed dat er officieel aangifte is gedaan tegen een hele reeks aan bewindslieden anders zouden ze er misschien nog wel gewoon mee weg komen ook zoals Rotte het het liefst zou zien. Ik stel voor dat wij gezamelijk als volk de politieke afrekening voor dit totaal inhumaan beleid voor onze rekening nemen bij het uitbrengen van onze stemmen in Maart.
Louis53 3 maanden geleden
Wordt compaan van Orban, die doet het ook zo om de macht te houden
Louis53 3 maanden geleden
Schijtluis, je weet dat je foutzit en we leven in een Democratiue weet je nog waarin iedereen zijn mening mag zeggen, behalve als het om de eer van Rutte gaat blijkbaar

Meer uit Politiek

Top 50PLUS ruziet over wetsvoorstel rekenrente

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamerfractie van 50PLUS keert zich tegen de Tweede Kamerfractie van haar eigen partij, omdat ze het niet eens zijn over een wetsvoorstel over de rekenrente voor pensioenen. De nieuwe partijleider Liane den Haan wil dat wetsvoorstel niet meer indienen, waardoor de SP dit in de Tweede Kamer doet. De senaatsfractie steunt het voorstel nog wel, en vindt dat Den Haan "welke grip dan ook verliest op dit voor zijn achterban zo belangrijke onderwerp".

10 uur geleden
Informateur Tjeenk Willink ontmoet maandag nieuwe Kamervoorzitter

DEN HAAG (ANP) - Informateur Herman Tjeenk Willink spreekt maandagmiddag, om 15.00 uur, voor het eerst met de nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66). Vorige week sprak Tjeenk Willink alle leiders van partijen in de Tweede Kamer. Het is aan hem om te kijken of de vertrouwenscrisis op het Binnenhof op te lossen is.

10 uur geleden
VVD'er Dijkhoff gaat brood verdienen met kennis over campagnes

DEN HAAG (ANP) - Voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaat zijn geld verdienen met de kennis en inzichten die hij de afgelopen jaren mede heeft ontwikkeld in de campagnes voor de VVD. Samen met onder anderen campagnestrateeg Bas Erlings begint hij een bureau dat zich zal richten op "gedragsinzicht, strategie en positionering". Een woordvoerder van de VVD bevestigt een bericht hierover in de Adformatie.

14 uur geleden
Impact gedoe Rutte en Omtzigt zwakt af

AMSTERDAM (ANP) - De impact van het gedoe rondom de mislukte verkenning en demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte lijkt voor kiesgerechtigden wat af te zwakken. Raakte de partij van Rutte vorige week virtueel nog zes van de bij de recente Kamerverkiezingen binnengehaalde 34 zetels kwijt, inmiddels staat de VVD in de peiling van Maurice de Hond weer op 31 zetels.

1 dag geleden
Minister trekt brief over pensioen na 45 jaar werken in

DEN HAAG (ANP) - Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft een brief ingetrokken over met pensioen gaan na 45 dienstjaren, die hij aan de Kamer had gestuurd. De brief was nog niet in de ministerraad besproken en dat had wel eerst gemoeten.

3 dagen geleden
Rutte: met informateur indringend over vertrouwen gesproken

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft een "indringend" gesprek gehad met informateur Herman Tjeenk Willink over hoe vertrouwen in de formatie en in de politiek hersteld moet worden. Maar wat er precies is besproken, wil Rutte niet zeggen. "Ik wil de informateur niet voor de voeten lopen. Ik geloof niet dat ik het proces bevorder door daar iets over te zeggen."

3 dagen geleden
Kaag: D66 nam voortouw in formatie, maar het is teamsport

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Sigrid Kaag vindt dat haar partij D66 het voortouw heeft genomen in de formatie, onder meer door Herman Tjeenk Willink als informateur voor te dragen. Maar het is volgens haar niet zo dat verder initiatief alleen aan D66 is. De SP vindt dat de bal nu toch echt bij Kaag ligt, maar daar gaat ze niet in mee. "Ik voel me verantwoordelijk, maar we spelen een teamspel hier, ik speel geen solotennis."

3 dagen geleden