Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte wil niet inzetten op strenger handhaven op coronaregels

Rutte wil niet inzetten op strenger handhaven op coronaregels

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet voelt er niets voor om strenger te gaan handhaven op de coronaregels. "Dat is niet de hoofdboodschap van vanavond", zei premier Mark Rutte op een persconferentie waar nieuwe maatregelen werden aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

De besmettingen lopen op, vooral in de Randstad. In deze steden wonen veel studenten en de besmettingen in deze leeftijdscategorie loopt op. Daarom is besloten dat horecagelegenheden in de regio's rond Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Haarlem en Utrecht vanaf zondag om middernacht de deuren dicht moeten doen, om een uur later helemaal te sluiten.

Als het evident misgaat zal er worden in gegrepen maar dat is aan de burgemeesters, verklaarde Rutte. "Maar wat wij willen bereiken is dat we als volwassenen met elkaar in gesprek zijn in Nederland, ook zeggen 'joh laat het zover nou niet komen'."

We kunnen volgens Rutte alleen met goed gedrag het virus verslaan. Mensen moeten zich weer aan de basisregels gaan houden, benadrukte hij.

Dat het virus dit voorjaar onder controle is gebracht was ook niet het gevolg van streng handhaven, denkt Rutte. "Maar omdat we ons toen realiseerden hoe belangrijk het is om ons aan de regels te houden."

Meer uit Politiek

Noord-Holland wil nieuw volkslied

HAARLEM (ANP) - Het volkslied van Noord-Holland is zo onbekend dat het aan vernieuwing toe is, vindt een meerderheid van Provinciale Staten. Het wordt tijd voor een "eigentijds en aansprekend" volkslied dat Noord-Hollandse bestuurders en volksvertegenwoordigers met trots willen zingen, staat in een maandag aangenomen voorstel van het CDA, mede ingediend door GroenLinks, ChristenUnie en 50PLUS.

3 uur geleden
Woensdag bekend wie bij SP stokje overneemt van Marijnissen

DEN HAAG (ANP) - De SP maakt komende woensdag bekend wie de fractie in de Tweede Kamer gaat leiden. De nieuwe fractievoorzitter neemt het stokje over van Lillian Marijnissen, die afgelopen weekend haar vertrek aankondigde.

5 uur geleden
Rutte heeft spijt van publiekelijk 'hengelen' naar NAVO-baan

BERLIJN (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte had beter niet publiekelijk zijn belangstelling kunnen uitspreken om NAVO-chef Jens Stoltenberg op te volgen, denkt hij bij nader inzien. Het was "fout om dat in het openbaar te doen", vindt Rutte nu.

5 uur geleden
Verkenner Plasterk denkt dat rechts kabinet kan en ook 'moet'

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk denkt dat het mogelijk is een kabinet te vormen met PVV, VVD, NSC en BBB. "Ik denk ook dat het moet", zei hij in een toelichting op zijn verslag van de gesprekken die hij de afgelopen weken met partijen heeft gevoerd. "Het land moet bestuurd worden."

5 uur geleden
Overijsselse oppositie wil mening inwoners over kernenergie weten

ZWOLLE (ANP) - Enkele oppositiepartijen in de Provinciale Staten van Overijssel willen weten hoe de inwoners van de provincie denken over kernenergie. JA21, PVV en Forum voor Democratie dienen daar woensdag tijdens de Statenvergadering een motie voor in. Ze stellen voor om tijdens de jaarlijkse inwonersonderzoeken ook te vragen wat de mening is over kleinschalige opwekking van kernenergie in Overijssel.

7 uur geleden
Rutte en Scholz herhalen belofte om Oekraïne te blijven steunen

BERLIJN (ANP) - Demissionair-premier Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz herhalen de belofte om Oekraïne financieel en met wapenleveringen te blijven steunen. Dat zeiden de twee maandag tegen journalisten tijdens een ontmoeting in Berlijn. Ze praten in aanloop naar de Europese top eind deze week behalve over de oorlog in Oekraïne ook over de situatie in Israël en Gaza en de Europese begroting.

9 uur geleden
Kamminga (VVD) ziet af van kandidatuur voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Roelien Kamminga gaat zich niet kandideren voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat bevestigt Kamminga, na berichtgeving door Nieuwsuur. Tot nu toe hebben twee kandidaten zich voor het voorzitterschap gemeld. Het gaat om Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) en Martin Bosma van de PVV.

1 dag geleden