Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte wil nadenken over groter kabinet om werk te 'overleven'

Rutte wil nadenken over groter kabinet om werk te 'overleven'

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte wil erover denken of er niet meer ministers nodig zijn om het kabinetswerk nog aan te kunnen. "Zodat je die vier jaar kunt overleven en er ook gezond weer uitkomt," zei hij een dag na het voorlopige afscheid van de opgebrande minister Bas van 't Wout.

De burn-out van de minister van Economische Zaken was voor Kamervoorzitter Vera Bergkamp al reden om de moordende werkdruk aan het Binnenhof aan te snijden bij Rutte. Ze wil met de demissionair premier in gesprek, ook omdat die mede het gevolg zou zijn van "het samenspel tussen kabinet en Kamer". Naast Van 't Wout en eerder al toenmalig coronaminister Bruno Bruins kwam de afgelopen tijd ook een handvol Kamerleden overwerkt thuis te zitten.

"Ik juich dat toe", zei Rutte na afloop van de EU-top in Brussel. Hij vat de woorden van Bergkamp naar eigen zeggen niet op als verwijt. "Volgens mij legt ze dat heel breed, ook wat kunnen we daaraan als Kamer doen."

Taakverdeling

Een nieuw kabinet zou het eerst ook nog eens moeten worden over de taken die het moet verdelen. Maar als vervolgens blijkt dat de ministersploeg "nog ietsjes verder moet groeien, vind ik dat geen taboe".

Rutte wijst erop dat het huidige kabinet al wat groter is dan zijn eerste. Ook krijgt het kabinet een extra staatssecretaris om een deel van het werk van Van 't Wout over te nemen.

Bij Ruttes aantreden als minister-president wilde hij juist een kleiner kabinet omdat dat de liberaal zuiniger en slagvaardiger leek.

Meer uit Politiek

Mislukte verkoop Duitse TenneT-tak: tegenvaller van 1,6 miljard

DEN HAAG (ANP) - De mislukte verkoop van de Duitse tak van netbeheerder TenneT aan de Duitse overheid levert het kabinet een begrotingstegenvaller van 1,6 miljard euro op. Dat schrijft demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om geld dat de Nederlandse overheid in TenneT heeft gestort en weer zou terugkrijgen. "Deze ontvangst was in 2024 wel begroot."

50 minuten geleden
BBB-gedeputeerde in Flevoland onder druk na weifelend optreden

LELYSTAD (ANP) - Gedeputeerde Jan Klopman van de BBB is onder druk komen te staan in de Provinciale Staten van Flevoland door een weifelend optreden. Klopman gaf niet of heel summier antwoord en schoof in eerste instantie alle voorstellen vanuit de Staten aan de kant, zonder te beargumenteren waarom. Dat leidde tot een motie van treurnis, die werd gesteund door bijna alle oppositiepartijen, maar uiteindelijk niet werd aangenomen.

12 uur geleden
Veldkamp (NSC) kan coalitie met PVV uitleggen in het buitenland

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp (NSC), is niet bevreesd voor de vragen die hij internationaal zal krijgen over het kabinet met daarin de PVV. Hij verwacht niet dat deelname van de partij van Geert Wilders internationaal tot onrust zal leiden. Als dat toch gebeurt, kan hij ze geruststellen, zei Veldkamp voor zijn gesprek met beoogd premier Dick Schoof en formateur Richard van Zwol.

12 uur geleden
De Jonge: afscheid CdK Berends is in het belang van Gelderland

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge vindt het "in het belang van de provincie" dat John Berends heeft besloten om niet terug te keren als commissaris van de Koning in Gelderland. Berends trok woensdag zijn conclusies nadat Provinciale Staten een onderzoek naar zijn handelen hadden besproken. "Bestuurlijke rust en stabiliteit binnen de provinciale organisatie zijn van groot belang voor de provincie", aldus De Jonge, die als demissionair minister van Binnenlandse Zaken over de CdK's gaat.

14 uur geleden
Rekeningrijden lijkt kansloos onder nieuwe coalitie

DEN HAAG (ANP) - Het ziet er niet naar uit dat de nieuwe coalitie werk gaat maken van rekeningrijden. Tijdens een debat herhaalden PVV, NSC en BBB dat zij niets zien in die maatregel. De VVD wilde zich er nog niet duidelijk voor of tegen uitspreken.

15 uur geleden
Van Rij stuurt wetsvoorstel 'box 3' naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) is op de valreep met een wetsvoorstel gekomen dat per 2027 voor een nieuw stelsel moet zorgen om belasting te heffen op het rendement op vermogen (box 3). Het is aan zijn opvolger, die naar verwachting volgende week aantreedt, om het voorstel door het parlement te loodsen.

16 uur geleden
Achahbar (Toeslagen) hoopt dat haar functie snel overbodig wordt

DEN HAAG (ANP) - "Mijn allerliefste wens zou eigenlijk zijn dat mijn functie zo snel mogelijk overbodig zou worden." Dat zegt Nora Achahbar, beoogd staatssecretaris van Financiën, voor haar kennismakingsgesprek in de Tweede Kamer. NSC heeft Achahbar voorgedragen voor het onderdeel Toeslagen, waaronder ook de hersteloperatie van de toeslagenaffaire valt.

16 uur geleden