Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte wil nadenken over groter kabinet om werk te 'overleven'

Rutte wil nadenken over groter kabinet om werk te 'overleven'

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte wil erover denken of er niet meer ministers nodig zijn om het kabinetswerk nog aan te kunnen. "Zodat je die vier jaar kunt overleven en er ook gezond weer uitkomt," zei hij een dag na het voorlopige afscheid van de opgebrande minister Bas van 't Wout.

De burn-out van de minister van Economische Zaken was voor Kamervoorzitter Vera Bergkamp al reden om de moordende werkdruk aan het Binnenhof aan te snijden bij Rutte. Ze wil met de demissionair premier in gesprek, ook omdat die mede het gevolg zou zijn van "het samenspel tussen kabinet en Kamer". Naast Van 't Wout en eerder al toenmalig coronaminister Bruno Bruins kwam de afgelopen tijd ook een handvol Kamerleden overwerkt thuis te zitten.

"Ik juich dat toe", zei Rutte na afloop van de EU-top in Brussel. Hij vat de woorden van Bergkamp naar eigen zeggen niet op als verwijt. "Volgens mij legt ze dat heel breed, ook wat kunnen we daaraan als Kamer doen."

Taakverdeling

Een nieuw kabinet zou het eerst ook nog eens moeten worden over de taken die het moet verdelen. Maar als vervolgens blijkt dat de ministersploeg "nog ietsjes verder moet groeien, vind ik dat geen taboe".

Rutte wijst erop dat het huidige kabinet al wat groter is dan zijn eerste. Ook krijgt het kabinet een extra staatssecretaris om een deel van het werk van Van 't Wout over te nemen.

Bij Ruttes aantreden als minister-president wilde hij juist een kleiner kabinet omdat dat de liberaal zuiniger en slagvaardiger leek.

Meer uit Politiek

Schneiders blijft betrokken bij verandering politie-eenheden

DEN HAAG (ANP) - Oud-burgemeester Bernt Schneiders blijft toezien op de omvorming van de Landelijke Eenheid van de politie in twee eenheden. Onder zijn leiding heeft een commissie de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de problemen op de werkvloer en allerlei voorstellen gedaan om de werkcultuur en het leiderschap binnen dit cruciale onderdeel van de politieorganisatie te verbeteren. De commissie stopt, maar Schneiders blijft adviseren over de voortgang van de wijzigingen, schrijft justitieminister David van Weel in een Kamerbrief.

11 uur geleden
Nederland mag 750 miljoen euro 'groene' staatssteun geven

BRUSSEL (ANP) - Nederland mag 750 miljoen euro uitgeven aan bedrijven die daarmee kunnen investeren in het vergroenen van hun productieprocessen. De Europese Commissie heeft donderdag toestemming voor deze vorm van staatssteun gegeven.

1 dag geleden
PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

1 dag geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

2 dagen geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

2 dagen geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

2 dagen geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

3 dagen geleden