Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte wil nadenken over groter kabinet om werk te 'overleven'

Rutte wil nadenken over groter kabinet om werk te 'overleven'

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte wil erover denken of er niet meer ministers nodig zijn om het kabinetswerk nog aan te kunnen. "Zodat je die vier jaar kunt overleven en er ook gezond weer uitkomt," zei hij een dag na het voorlopige afscheid van de opgebrande minister Bas van 't Wout.

De burn-out van de minister van Economische Zaken was voor Kamervoorzitter Vera Bergkamp al reden om de moordende werkdruk aan het Binnenhof aan te snijden bij Rutte. Ze wil met de demissionair premier in gesprek, ook omdat die mede het gevolg zou zijn van "het samenspel tussen kabinet en Kamer". Naast Van 't Wout en eerder al toenmalig coronaminister Bruno Bruins kwam de afgelopen tijd ook een handvol Kamerleden overwerkt thuis te zitten.

"Ik juich dat toe", zei Rutte na afloop van de EU-top in Brussel. Hij vat de woorden van Bergkamp naar eigen zeggen niet op als verwijt. "Volgens mij legt ze dat heel breed, ook wat kunnen we daaraan als Kamer doen."

Taakverdeling

Een nieuw kabinet zou het eerst ook nog eens moeten worden over de taken die het moet verdelen. Maar als vervolgens blijkt dat de ministersploeg "nog ietsjes verder moet groeien, vind ik dat geen taboe".

Rutte wijst erop dat het huidige kabinet al wat groter is dan zijn eerste. Ook krijgt het kabinet een extra staatssecretaris om een deel van het werk van Van 't Wout over te nemen.

Bij Ruttes aantreden als minister-president wilde hij juist een kleiner kabinet omdat dat de liberaal zuiniger en slagvaardiger leek.

Meer uit Politiek

Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

1 dag geleden
'Jammer' dat GroenLinks niet en PvdA wel in Fries college kan komen

DEN HAAG (ANP) - Het is "jammer" dat GroenLinks en PvdA elkaar in Friesland niet 'vasthouden', maar "het zijn nog steeds twee partijen", zegt een woordvoerder van GroenLinks. Dat de beide partijen straks in de Eerste Kamer een gezamenlijk fractie gaan vormen, betekent niet dat dit ook in provincies moet gebeuren, benadrukt de woordvoerder. "Dat is aan de gekozen Statenfracties zelf."

1 dag geleden
Minister herkent beeld niet dat helft clubs dreigt om te vallen

DEN HAAG (ANP) - Het beeld dat ruim de helft van de sportverenigingen op omvallen staat, herkent minister Conny Helder (Sport) niet. Volgens haar heeft een aantal clubs het wel zwaar, maar zijn de meeste verenigingen goed geholpen met regelingen van het kabinet en gemeenten, zei ze vrijdag na de ministerraad.

1 dag geleden
Zuid-Hollandse BBB gaat mee in natuuradviezen

DEN HAAG (ANP) - De Zuid-Hollandse fractie van de BoerBurgerBeweging (BBB) zegt "graag" mee te gaan in de adviezen van de Ecologische Autoriteit (EA) over de twee gebieden in Zuid-Holland waarvan de natuur nog niet op orde is. Dat laat BBB-lijsttrekker van de provincie Hans Veentjer desgevraagd weten.

1 dag geleden
Excuses Yeşilgöz om fouten beveiliging De Vries, Wiersum, Reduan B.

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft excuses aangeboden aan de nabestaanden van de vermoorde journalist Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en van de omgebrachte broer van kroongetuige Nabil B. De minister deed dat vanwege de fouten die zijn gemaakt bij de beveiliging van de drie mannen die allen een rol hadden in het grote liquidatieproces Marengo. Hoofdverdachte in deze strafzaak is Ridouan Taghi, die ervan is beschuldigd dat hij achter de moorden zit.

1 dag geleden
Verkenner Friesland stelt coalitie met BBB, PvdA, CDA en CU voor

LEEUWARDEN (ANP) - Verkenner voor Friesland Chris Stoffer heeft na een serie gesprekken met partijleiders een coalitie voorgesteld van BBB, PvdA, CDA en ChristenUnie. Deze partijen zorgen volgens Stoffer voor een sterke coalitie met 25 van de 43 zetels.

1 dag geleden
Groningen eist miljardenpakket voor inlossen ereschuld gaswinning

GRONINGEN (ANP) - Groningen eist een maatregelenpakket van minimaal 30 miljard euro voor het inlossen van de zogenoemde 'ereschuld' die ontstaan is door de gaswinning. Het miljardenpakket komt bovenop de kosten voor het versterken van panden en het herstellen van de schade, meldt de provincie, die hierover met het Rijk in gesprek wil.

2 dagen geleden