
Rutte wil leren van fouten: 'Er zijn dingen scheefgegroeid'
DEN HAAG (ANP) - Premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte wil leren van de fouten die hij in de afgelopen tien jaar heeft gemaakt, en specifiek ook in de coronacrisis. Een van de lessen die hij heeft geleerd, is dat "we een sterke overheid nodig hebben, die ingrijpt als het nodig is", schrijft Rutte op het zakelijke platform LinkedIn. "Er zijn dingen geweest die ik niet goed heb gezien. Er zijn dingen scheefgegroeid." Als voorbeeld noemt hij dat "de grote middengroepen de economische voorspoed niet in hun portemonnee" voelden.
"Fouten horen bij het leven, en ook bij deze baan. Belangrijk is dat je ze durft toe te geven en vooral dat je keihard werkt aan de oplossing", valt te lezen in de LinkedIn-post. Hij verwijst indirect naar lessen die hij geleerd heeft van het toeslagenschandaal. Volgens Rutte is het hem nu duidelijker "dat we een sterke overheid nodig hebben, die ingrijpt als het misgaat. Die zich actief bemoeit met de dingen die belangrijk zijn voor de middenklasse. Die kiest voor mensen in plaats van voor het systeem".
Daarnaast is de coronacrisis een onderwerp waarvan de VVD-leider wil leren. "Onze zorg moeten we versterken. Zodat we voor medicijnen en beschermingsmiddelen niet meer afhankelijk zijn van landen ver weg. Zodat we sneller meer ic-bedden kunnen regelen", zegt hij. Oppositiepartijen als de SP en PVV zijn vaak kritisch op de VVD van Rutte. Zij vinden dat er te weinig aandacht is geweest voor de zorg.
De VVD lijkt volgens de peilingen zetels te winnen en daarmee veruit de grootste partij te worden. Rutte hoopt zijn premiersbonus op te strijken: de partij van de premier kan vaak rekenen op extra stemmen, omdat de minister-president landelijk bekend is. Volgens opiniepeilers en politicologen krijgt Rutte daarnaast mogelijk ook een 'coronabonus', omdat hij samen met coronaminister Hugo de Jonge het gezicht is geworden van de crisisaanpak. Tegelijkertijd kleven er vaak veel kwesties aan een premier, zeker als diegene al zo lang in het Torentje zit als Rutte.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De zorgen van Henri Bontenbal over de uitvoerbaarheid van de wet over een tweestatusstelsel voor asielzoekers zijn niet weg na een brief met geruststellende woorden hierover van minister Mona Keijzer (Asiel, BBB). De CDA-leider vreest dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vastloopt als eerst deze wet van kracht wordt en later het Europese migratiepact wordt ingevoerd. Daarom wil hij dat het pact en de wet tegelijk worden ingevoerd, in juni 2026.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
1 dag geleden