Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte wil geen nieuw onderzoek naar steun aan rebellen Syrië

Rutte wil geen nieuw onderzoek naar steun aan rebellen Syrië

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte wil niet dat er toch nog een feitenonderzoek komt naar de Nederlandse steun aan gewapende rebellen in Syrië. Regeringspartijen CDA en ChristenUnie dringen hier op aan. Rutte heeft zich persoonlijk met de kwestie bemoeid om het onderzoek te verhinderen, zei hij tijdens het Vragenuurtje.

Volgens de premier is alle informatie al met de Tweede Kamer gedeeld over de geheime steun (geen wapens) die Nederland tussen 2015 en 2018 aan meer dan twintig rebellengroepen in Syrië gaf. "Het onderzoek zal niets nieuws opleveren." Na afloop bleek een deel van de hulp in handen te zijn gekomen van jihadisten die mensenrechtenschendingen pleegden.

Vorige week meldden Nieuwsuur en Trouw al dat de premier zich met het dossier had bemoeid. Hij zou ministers hebben gevraagd bij hun fracties aan te dringen het onderzoek niet te steunen. "Ik bemoei me met zoveel dingen, daar kan ik nu niet op ingaan", zei hij vrijdag nog na de ministerraad.

Strijders lopen gevaar

Volgens Rutte lopen de strijders van de destijds gesteunde groepen gevaar als er een feitenonderzoek komt. Ook zou het kunnen leiden tot spanningen met bondgenoten. Bovendien is onderzoek in Syrië op dit moment niet mogelijk omdat dat te gevaarlijk is.

Sadet Karabulut (SP) denkt dat de premier de zaak in de doofpot probeert te stoppen. Ook is nog lang niet alles van de steun bekend, zei ze. "We weten alles nog niet." Het nieuwe onderzoek moet volgens haar onder meer duidelijk maken of het internationaal recht is geschonden.

CDA en ChristenUnie hebben de motie voor het nieuwe feitenonderzoek aangehouden. CDA'er Martijn van Helvert gaat vervolgvragen stellen en daarna de motie alsnog in stemming brengen. Het is de vraag of de motie het dan gaat halen. GroenLinks en D66 hebben al laten weten weten de motie niet te zullen steunen.

Meer uit Binnenland

Tankstations eind deze maand 'bomvol' door accijnsverhoging

HOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.

25 minuten geleden
Eerste officiële zomerse dag van het jaar een feit

HOUTEN (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van dit jaar is een feit. De temperatuur in De Bilt steeg om 12.20 uur naar 25,5 graden en daarmee is sprake van een officiële zomerse dag. Deze eeuw gebeurde dat volgens Weeronline niet eerder zo laat in het jaar.

1 uur geleden
Organisaties bezorgd om mensenrechten bij Europese asieldeal

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat EU-landen afspraken hebben gemaakt over het nieuwe asielbeleid, maar vrezen dat veel asielzoekers alsnog onder slechte omstandigheden blijven zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Griekenland. In het asielbeleid moeten lidstaten verplicht een aantal asielzoekers overnemen of die plicht afkopen. Amnesty International vermoedt dat rijke landen kiezen voor afkopen en asielzoekers aan de Europese grens "in een benarde situatie blijven zitten".

1 uur geleden
FDF-voorman: LTO 'ontploft' als het instemt met landbouwakkoord

DEURNE (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO "ontploft" als de top van de organisatie tekent voor een landbouwakkoord, voorspelt voorman Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Hij denkt dat er dan veel afdelingen van LTO zich gaan afscheiden. Sowieso zullen boeren volgens hem komende zomer acties opzetten als minister Piet Adema (Landbouw) "er iets gaat doordrukken dat ons niet aanstaat".

1 uur geleden
Zomers weekend: oproep op tot voorzichtigheid in en om water

DEN HAAG (ANP) - Met een "prachtig zomers weekend" voor de boeg roept een aantal partijen, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), op "tot voorzichtigheid in en om het water". Volgens hen leert de ervaring dat "mensen op dit soort dagen de risico's van het zwemmen in open water onderschatten".

1 uur geleden
Man aangehouden na explosie bij woning in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 20-jarige Rotterdammer is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn woonplaats aangehouden kort na de explosie bij een woning op de Cortenbachsingel. De explosie vond rond 02.45 uur plaats in de wijk Beverwaard in het zuidoosten van de stad. De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. De politie vermoedt dat hij een uitvoerder was, laat een politiewoordvoerder weten.

3 uur geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in voor zaterdag

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat stelt voor zaterdag voor een deel van het land het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, meldt de organisatie vrijdag.

4 uur geleden