
Rutte wil geen excuses om slavernij, maar wel herdenkingsjaar
DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte wil geen excuses aanbieden voor het slavernijverleden van Nederland. Hij zegt dat excuses het maatschappelijk debat nu niet verder helpen, maar eerder leiden tot polarisatie.
"Het is geen raar verzoek", aldus de premier. Maar het zal de tegenstellingen in de samenleving aanzetten, terwijl volgens hem juist verbinding in de discussie nodig is. Al erkent hij wel dat "er mensen zijn die baat zullen hebben" bij excuses van de regering. "Het is een worsteling."
Wel is Rutte voorstander van een herdenkingsjaar over slavernij in 2023. In dat jaar is het precies 150 jaar geleden dat de Nederlandse slavernij ten einde kwam. De officiële afschaffing was in 1863 maar slaven moesten daarna nog 10 jaar lang op de plantages in Suriname en op de Nederlandse Antillen werken. D66 en GroenLinks hebben om het speciale jaar gevraagd en Rutte vindt het een goed idee, zei hij tijdens een debat over racisme.
Niet genoeg steun
Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie pleitten woensdag voor excuses, maar duidelijk werd al dat dit voorstel niet genoeg steun in de Tweede Kamer had. CDA ziet de noodzaak niet meteen voor excuses en ook VVD en oppositiepartijen PVV, SGP en Forum voor Democratie willen het niet.
Volgens Rob Jetten (D66) werkt het slavernijverleden nog door in onze samenleving en daarom moet de regering excuses maken, net zoals ook gebeurde voor het Nederlandse geweld in Indonesië en voor de houding van de overheid ten aanzien van de jodenvervolging.
Verkeerde argumenten
Jesse Klaver van GroenLinks vindt dat de premier de verkeerde argumenten gebruikt. "Het debat is al gepolariseerd." Het gaat er nu om de "pijnlijke boodschap" te durven geven. Het is volgens Klaver ook belangrijk dat het kabinet aangeeft wat wel en niet racistisch is. Rutte is het niet eens met zo'n "absolute normering", omdat dit mensen snel in een hoek kan zetten als racist terwijl ze dat niet zijn. Dat zou volgens hem het draagvlak voor een brede discussie ondermijnen.
De Tweede Kamer debatteert over racisme in Nederland naar aanleiding van de Amerikaanse protesten tegen racisme, die oplaaiden na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld. Woensdag was ook de Surinaamse feestdag Keti Koti, waarop het afschaffen van de slavernij wordt gevierd.
Meer uit Politiek
HILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
5 dagen geleden