
Rutte wil geen excuses om slavernij, maar wel herdenkingsjaar
DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte wil geen excuses aanbieden voor het slavernijverleden van Nederland. Hij zegt dat excuses het maatschappelijk debat nu niet verder helpen, maar eerder leiden tot polarisatie.
"Het is geen raar verzoek", aldus de premier. Maar het zal de tegenstellingen in de samenleving aanzetten, terwijl volgens hem juist verbinding in de discussie nodig is. Al erkent hij wel dat "er mensen zijn die baat zullen hebben" bij excuses van de regering. "Het is een worsteling."
Wel is Rutte voorstander van een herdenkingsjaar over slavernij in 2023. In dat jaar is het precies 150 jaar geleden dat de Nederlandse slavernij ten einde kwam. De officiële afschaffing was in 1863 maar slaven moesten daarna nog 10 jaar lang op de plantages in Suriname en op de Nederlandse Antillen werken. D66 en GroenLinks hebben om het speciale jaar gevraagd en Rutte vindt het een goed idee, zei hij tijdens een debat over racisme.
Niet genoeg steun
Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie pleitten woensdag voor excuses, maar duidelijk werd al dat dit voorstel niet genoeg steun in de Tweede Kamer had. CDA ziet de noodzaak niet meteen voor excuses en ook VVD en oppositiepartijen PVV, SGP en Forum voor Democratie willen het niet.
Volgens Rob Jetten (D66) werkt het slavernijverleden nog door in onze samenleving en daarom moet de regering excuses maken, net zoals ook gebeurde voor het Nederlandse geweld in Indonesië en voor de houding van de overheid ten aanzien van de jodenvervolging.
Verkeerde argumenten
Jesse Klaver van GroenLinks vindt dat de premier de verkeerde argumenten gebruikt. "Het debat is al gepolariseerd." Het gaat er nu om de "pijnlijke boodschap" te durven geven. Het is volgens Klaver ook belangrijk dat het kabinet aangeeft wat wel en niet racistisch is. Rutte is het niet eens met zo'n "absolute normering", omdat dit mensen snel in een hoek kan zetten als racist terwijl ze dat niet zijn. Dat zou volgens hem het draagvlak voor een brede discussie ondermijnen.
De Tweede Kamer debatteert over racisme in Nederland naar aanleiding van de Amerikaanse protesten tegen racisme, die oplaaiden na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld. Woensdag was ook de Surinaamse feestdag Keti Koti, waarop het afschaffen van de slavernij wordt gevierd.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".
20 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
20 uur geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
1 dag geleden