Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte wil 2G nog niet weggooien

Rutte wil 2G nog niet weggooien

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil 2G-beleid, waarbij mensen voor toegang moeten bewijzen dat ze recent gevaccineerd of genezen zijn van het coronavirus, nog niet van tafel halen. "Laten we het niet weggooien", zegt Rutte. Invoering van zo'n versie van de coronapas is niet een doel op zich, maar zijn "wel degelijk omstandigheden denkbaar" waarbij het beleid nuttig kan zijn.

Naar aanleiding van een onderzoek waaruit blijkt dat 2G bij de huidige virussituatie nauwelijks helpt, willen veel partijen dat het beleid nooit wordt ingevoerd. "Ik denk dat je het wel in de gereedschapskist moet hebben." Rutte noemt het "onverstandig" om het instrument "bijna ideologisch" van tafel te vegen. Er zijn wel situaties waarin 2G kan werken, maar omdat door omikron momenteel meer gevaccineerde mensen besmet raken is het middel minder effectief.

Het kabinet gaat goed kijken naar dat onderzoek van de TU Delft, belooft Rutte aan de Kamer. In februari komt het kabinet met een plan voor de wat kortere termijn en het kabinet werkt ook aan een langetermijnvisie. Welke rol verschillende vormen van de coronapas daarbij spelen, wil hij nu nog niet zeggen. Hij kijkt ook open naar suggesties om veel te testen om verspreiding van het coronavirus te beperken. In het rapport staan bovendien "ook wat sterke argumenten om 2G niet weg te gooien", meent Rutte.

Hij voegt wel toe dat er mogelijk geen meerderheid is voor 2G. Partijen waren al weinig enthousiast over het instrument. Alleen D66 en VVD spreken zich nog proactief uit voor het behouden van 2G "in de gereedschapskist". Wel willen allebei de liberale partijen kijken bij welke fase van de epidemie het beleid goed zou passen.

Meer uit Politiek

Zeeland geeft 1,2 miljoen euro extra subsidie voor natuurherstel

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

14 minuten geleden
Dick Schoof moet premier van nieuw rechts kabinet worden

DEN HAAG (ANP) - Dick Schoof is de beoogd premier van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. Eerder was Ronald Plasterk de belangrijkste kandidaat, maar die trok zich terug nadat hij onderwerp van onderzoek was geworden naar mogelijke malversaties rond de verwerving van patenten.

34 minuten geleden
Rechtbank besluit proces tegen Van Meijeren door te zetten

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft een verzoek van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren om het proces over opruiing tegen hem te stoppen, afgewezen. Volgens Van Meijeren is sprake van een politiek proces en verloopt de zaak tegen hem niet eerlijk. Maar de rechtbank zegt dat het proces gewoon door kan gaan.

2 uur geleden
Nederland sluit niet uit instructeurs naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - Nederland zou in de toekomst mogelijk militair instructeurs naar Oekraïne kunnen sturen, zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. Als Oekraïne dat nodig heeft moet dat de doorslag geven, vindt ze. Ze wil "helemaal niks uitsluiten", ook al ziet ze er wel nieuwe gevaren aan kleven.

2 uur geleden
Voltallige fractie FVD in rechtbank voor zaak-Van Meijeren

DEN HAAG (ANP) - Er is veel belangstelling voor de strafzaak tegen Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie in de rechtbank in Den Haag. Onder de tientallen belangstellenden bevinden zich fractievoorzitter Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen, die hun fractiegenoot steunen.

4 uur geleden
Nederland verzamelt Patriot-onderdelen voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland wil samen met andere landen een Patriot-luchtverdedigingssysteem in elkaar zetten om aan Oekraïne te geven. Dat meldt het ministerie van Defensie. Zelf heeft Nederland "kerncomponenten" van dat systeem klaarliggen.

4 uur geleden
Kabinet roept Israël 'met klem' op te stoppen met aanval Rafah

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet roept Israël "met klem" op te stoppen met de aanvallen op Rafah, schrijft demissionair premier Mark Rutte op X. Bij een aanval op het vluchtelingenkamp afgelopen zondag zijn tientallen mensen omgekomen. Buitenlandminister Hanke Bruins Slot noemt op X de beelden van na de aanval "afschuwelijk". Rutte en Bruins Slot roepen op tot "een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van alle gegijzelden".

18 uur geleden