Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: we blijven Oekraïne steunen tegen Russische agressie

Rutte: we blijven Oekraïne steunen tegen Russische agressie

DENPASAR (ANP) - De explosie in Polen zou niet zijn gebeurd zonder de "verschrikkelijke" raketaanvallen op Oekraïne. "We blijven Oekraïne steunen tegen de Russische agressie." Dat twittert premier Mark Rutte woensdagochtend.

Rutte geeft ook aan dat de G7 en op Bali aanwezige NAVO-lidstaten bijeen zijn gekomen om de explosie te bespreken. "We zijn eensgezind dat precies moet worden uitgezocht wat heeft plaatsgevonden en er is steun aangeboden voor dit onderzoek", aldus Rutte, die ook een foto twittert waarop hij is te zien, aan tafel met onder anderen de Amerikaanse president Joe Biden, de Canadese premier Justin Trudeau, voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

Biden zou hebben gezegd dat er aanwijzingen zijn dat de raket, die een dorp in Oost-Polen trof, uit Oekraïne kwam. Rusland bombardeerde dinsdag het energienetwerk in Oekraïne op grote schaal, met stroomuitval in veel regio's tot gevolg. Biden liet eerder woensdag al weten dat de raket die dinsdag twee dodelijke slachtoffers maakte waarschijnlijk niet vanuit Rusland is afgevuurd.

Herkomst raket

Op een vraag van verslaggevers of de raket, die hoogstwaarschijnlijk van Russische makelij is, vanuit Rusland is afgevuurd, antwoordde Biden: "Er is voorlopige informatie die dat betwist. Ik wil dat niet zeggen totdat we het volledig hebben onderzocht, maar het is onwaarschijnlijk dat die vanuit Rusland is afgevuurd, maar we zullen zien."

De Amerikaanse president zegt dat de Verenigde Staten en de NAVO-landen het incident onderzoeken alvorens over te gaan tot actie. "We zijn overeengekomen om Polens onderzoek naar de explosie op het platteland van Polen, vlakbij de Oekraïense grens, te steunen, en ze zullen ervoor zorgen dat we erachter komen wat er precies is gebeurd", aldus Biden. Pas daarna wordt er collectief besloten hoe verder te gaan, benadrukt hij.

Meer uit Binnenland

KNMI: kans op gladheid in westen en noorden, zondagmiddag sneeuw

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat het zaterdag in de westelijke kustprovincies vanaf het einde van de middag glad kan worden door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de avond kan dat ook in het noorden gebeuren.

1 uur geleden
MOJO waarschuwt fans opnieuw voor late eindtijd Madonna

AMSTERDAM (ANP) - Concertorganisator MOJO waarschuwt bezoekers zaterdag opnieuw om rekening te houden met een late eindtijd van de show van Madonna. Dat laat een woordvoerster zaterdagochtend weten, nadat de zangeres vrijdagavond het publiek in de Amsterdamse Ziggo Dome uren had laten wachten.

3 uur geleden
Vogelgriep in Putten: 110.000 kippen geruimd

PUTTEN (ANP) - Op een leghennenbedrijf in het Gelderse Putten is vogelgriep geconstateerd. De 110.000 kippen worden ter plekke geruimd om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

3 uur geleden
Protest op de Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam wordt vanaf het middaguur geprotesteerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten willen onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uitspreken voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

7 uur geleden
Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

9 uur geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

9 uur geleden
Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariër.

11 uur geleden