Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte was als kind de druktemaker in de klas

Rutte was als kind de druktemaker in de klas

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte was als kind een druktemaker in de klas, een spring-in-'t-veld die andere kinderen afleidde. En die gewoonte heeft hij niet afgeleerd. "Een beetje ontregelen is heerlijk." Die bekentenis deed de premier zondag in de verkiezingsuitzending van het NOS Jeugdjournaal.

Rutte zat samen met vijf andere lijsttrekkers in het Jeugdjournaal, om vragen van kinderen te beantwoorden. En dat leidde tot enkele ontboezemingen die in andere debatten niet snel langs zouden komen.

Geert Wilders zijn grootste angst is dat iemand in zijn familie iets overkomt. "Dat ik iemand kwijt raak van wie ik veel houd." Jesse Klaver was verlegen als kind en Wopke Hoekstra zou wel de vader uit de animatiefilm The Incredibles willen zijn. Sigrid Kaags favoriete eten is pannenkoeken met banaan en Lilian Marijnissen is eerder een avond- dan een ochtendmens. "Ik vond school vroeger altijd veel te vroeg", zei de SP-leider.

Haat op sociale media

Iets serieuzer werd het toen Sigrid Kaag werd gevraagd hoe ze omgaat met haat op sociale media. Ze noemde haat "een hele vergevorderde vorm van pesten" en zei dat ze er niet naar kijkt en het niet leest. "Mensen die haten, zijn eigenlijk ontzettend zielig." Ze besloot met een advies: "Als iemand je pest, zoek iemand om mee te praten, een meester, een juf, maar ga nooit een dag aan jezelf twijfelen."

In duo’s werden de lijsttrekkers ook aan een quiz onderworpen, met vragen over onder meer TikTok-sterren, games, en de naam van het jongste pandajong in Ouwehands Dierenpark. Marijnissen en Rutte rolden als winnaar uit de bus, hoewel Rutte meerdere keren probeerde vals te spelen door de kinderen in het publiek om hulp te vragen.

Ter afsluiting werden de lijsttrekkers verrast met een envelop die onder hun stoel zat verstopt. Daarin zaten voor elk van hen complimenten van de kinderen. Die vonden het van Rutte "heel knap dat hij ondanks alle haat positief blijft". "Goed dat u uw werk volhoudt ondanks al die beveiliging", was hun boodschap aan Wilders. Klaver verdiende bonuspunten vanwege het feit dat hij zelf op TikTok zit. "U kunt goed koken en heeft mooie krullen."

Meer uit Politiek

Enquêtecommissie haalt opnieuw fel uit naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State krijgt er ook in het debat over de parlementaire enquête naar het fraudebeleid van de overheid stevig van langs. De enquêtecommissie vindt het "ernstig" dat de hoogste bestuursrechter nog altijd weigert zijn eigen rol in het toeslagenschandaal volledig te erkennen, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen.

1 uur geleden
Enquêtecommissie stelt PVV gerust: fraude moet worden aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Gesjoemel met toeslagen of uitkeringen moet worden aangepakt, vindt ook de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie oordeelde zeer kritisch, maar heeft "op geen enkele wijze" willen zeggen dat fraude meevalt of "moet kunnen", benadrukt voorzitter Michiel van Nispen op vragen daarover van de PVV.

1 uur geleden
Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

DEN HAAG (ANP) - De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken fraudedebat nogmaals

DEN HAAG (ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben donderdag voor de tweede keer hetzelfde debat over de parlementaire enquête over doorgeslagen fraudebeleid onderbroken. Ze riepen "free, free Palestine" en "from the river to the sea" vanaf de publieke tribune, waar ook slachtoffers van de toeslagenaffaire het debat volgen. Vervolgens heeft de beveiliging drie mensen uit de zaal verwijderd.

2 uur geleden
Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

DEN HAAG (ANP) - Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten. De bekostiging kan worden stopgezet als de school niet snel verbetering laat zien.

2 uur geleden
Aangifte en pandverbod voor pro-Palestijnse demonstranten Kamer

DEN HAAG (ANP) - Kamervoorzitter Martin Bosma gaat aangifte doen tegen de pro-Palestijnse demonstranten die donderdagochtend actievoerden op de publieke tribune en in de centrale hal van de Tweede Kamer. Ze krijgen ook een pandverbod, laat de woordvoerder van Bosma desgevraagd weten. Het gaat volgens hem om in totaal vijftien actievoerders.

3 uur geleden
Commissievoorzitter: trage toeslagencompensatie voedt wantrouwen

DEN HAAG (ANP) - De stroperige en vastlopende compensatie van de tienduizenden gedupeerden in het toeslagenschandaal "leidt tot extra veel onvrede en wantrouwen". Dat heeft SP-Kamerlid Michiel van Nispen gezegd als voorzitter van de parlementaire-enquêtecommissie die het ontspoorde fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht.

3 uur geleden