
Rutte: wantrouwen in EU over migratie weg, buitengrens versterkt
BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het eens over het beter bewaken van de buitengrenzen van de Europese Unie en andere maatregelen om de komst van migranten te verminderen. Het wantrouwen tussen aankomstlanden als Italië en bestemmingslanden als Nederland is weggenomen, zegt premier Mark Rutte, die van een "doorbraak" spreekt. "Dat is in twaalf jaar niet eerder gebeurd en geeft me de verwachting dat er iets fundamenteel is veranderd."
De EU-landen voelen door het weer groeiende aantal migranten de noodzaak om hun patstelling over verdeling van de lasten van de opvang eindelijk te doorbreken. Rutte heeft na de EU-top goede hoop dat dat nu gaat lukken. "Er is absoluut nu momentum. Maar we moeten er met elkaar voor zorgen dat we dat vasthouden."
De verschillende kampen vonden elkaar in het versterken van de buitengrenzen. Er zal "onmiddellijk substantieel Europees geld worden uitgetrokken voor bijvoorbeeld extra camera's, patrouillewagens, wachttorens, bewaking vanuit de lucht en moderne bewakingstechnologieën", zei de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen na afloop.
Rutte noemt een bedrag van 2,7 miljard euro. Daarvan gaat echter nog altijd niets naar de bouw van grenshekken of -muren aan bijvoorbeeld de Turks-Bulgaarse grens, ook al dringen veel EU-landen daarop aan. Maar dat is volgens Rutte ook niet erg, want daarvoor kunnen andere lidstaten bijvoorbeeld bijspringen. Die netelige kwestie "is eigenlijk heel praktisch opgelost".
De 27 EU-leiders hebben een balans gevonden tussen de wensen van een land als Nederland en landen aan de Europese buitengrens, meent de premier. Het eerste kamp maant landen als Italië en Griekenland om migranten te registeren. Maar die vrezen dat andere lidstaten vervolgens geen nieuwkomers van hen overnemen en ze ermee blijven zitten.
Daarom gaat de EU afspraken maken met landen in bijvoorbeeld Noord-Afrika, waarvandaan migranten naar Europa vertrekken, over het bestrijden van mensensmokkelaars en terugnemen van onwelkome migranten. Als een lidstaat besluit dat een migrant niet welkom is, zouden andere EU-landen dat moeten overnemen. Ook werken ze aan een gezamenlijke lijst van landen die veilig genoeg zijn om migranten naar terug te sturen. Er komen experimenten met een snelle asielprocedure onmiddellijk aan de buitengrens.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Ministers Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) gaan per jaar 118 miljoen euro in migratiedeals steken. Het gaat om partnerschappen met landen buiten Europa met als doel om migratie zonder geldige documenten tegen te gaan en migranten die niet in Nederland mogen blijven terug te sturen.
7 uur geledenBEERTA (ANP) - De ontvoerde kinderen Jeffrey en Emma worden woensdagavond herdacht tijdens een herdenkingstocht in Beerta, meldt een woordvoerder van Namens de Familie. De tocht is volgens haar geïnitieerd door de familie, die ondersteuning krijgt van de gemeenten Oldambt en Eemsdelta.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Behalve een vliegbasis voor F-35 gevechtsvliegtuigen op Lelystad Airport krijgt Flevoland ook een nieuwe kazerne bij Zeewolde. Dat staat in de uitbreidingsplannen van Defensie. Verder komt er nieuwe munitieopslag in Staphorst en in het Friese Kollumerwaard. En de activiteiten op vliegbasis Deelen bij Arnhem worden flink opgeschroefd.
8 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De Groningse studentenvereniging Vindicat heeft de banden verbroken met het dispuut TYR nadat een ouderejaars met een "gloeiend voorwerp" brandwonden had veroorzaakt bij tien eerstejaarsleden. Eén slachtoffer had brandwonden in het gezicht.
9 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Leden van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) zijn vrijdag met tractors naar het Limburgse provinciehuis in Maastricht gekomen. Zij zijn daar om te protesteren tegen plannen van de provincie om de stikstofuitstoot terug te dringen.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil dat er in de mondkapjeszaak rond Sywert van Lienden meer onderzoek wordt gedaan naar wat er is gebeurd met vertrouwelijke documenten die op in beslag genomen computers stonden. Voor correspondentie met (toenmalige) advocaten geldt dat alleen een zogeheten geheimhoudersofficier deze mag inzien. De rechtbank heeft vrijdag besloten dat het Openbaar Ministerie een nadere toelichting daarop moet geven en "hoe in concreto is omgegaan met verschoningsgerechtigd materiaal".
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het zorgakkoord kan nog niet gesloten worden, omdat er nog geen overeenstemming is over het geld. Dat meldt zorgminister Fleur Agema na afloop van de ministerraad op vrijdag.
11 uur geleden