Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte vooralsnog enige serieuze aspirant-NAVO-chef

Rutte vooralsnog enige serieuze aspirant-NAVO-chef

BRUSSEL (ANP) - NAVO-landen beschouwen demissionair premier Mark Rutte op dit moment als de enige serieuze kandidaat om secretaris-generaal van het bondgenootschap te worden. Zelfs de Letse minister van Buitenlandse Zaken Krisjanis Karins, die zelf heeft aangegeven belangstelling te hebben voor de topbaan, ziet het zo. "Ik denk dat Mark Rutte op dit moment de enige officiële kandidaat is", heeft hij tegen het ANP gezegd in de marge van een bijeenkomst met zijn collega's van de NAVO in Brussel.

Dat hij zelf ook NAVO-chef wil worden, ontkent hij allerminst. "Ik heb dat al eerder gezegd. Als mijn regering mij wil voordragen, dan sta ik daarvoor open." Maar anders dan Rutte is Karins nog niet door zijn land naar voren geschoven, wil hij maar zeggen.

Dat geldt volgens de Let ook voor een tweede 'informele' kandidaat om volgend jaar de huidige NAVO-leider Jens Stoltenberg op te volgen: de premier van Estland, Kaja Kallas. Zij gaf onlangs ook te kennen dat ze daarvoor voelt. Maar ook haar kandidatuur is niet officieel.

Lobby

De NAVO kent strikt genomen geen officiële voordrachten of sollicitatieprocedure, maar zoekt achter de schermen naar overeenstemming over een opvolger. Landen lobbyen voor hun kandidaat in onderonsjes.

Intussen wordt over Rutte dus gesproken als een serieuze kandidaat. De Amerikaanse Republikeinse senator Dan Sullivan heeft tegen het blad Politico gezegd dat Rutte zich "duidelijk diskwalificeert", omdat Nederland zich niet houdt aan de NAVO-afspraak dat 2 procent van het bruto binnenlands product naar defensie moet gaan. Ook NAVO-diplomaten reflecteren al over Rutte en wegen de voor- en nadelen van zijn leiderschapskwaliteiten en de Nederlandse rol binnen de NAVO. Over de winst van Wilders bij de Nederlandse verkiezingen zei één diplomaat vorige week "niet te denken dat de verkiezingsuitslag Ruttes positie negatief beïnvloedt".

Profiel voor opvolger

De Letse minister Karins zelf schetste een profiel dat zowel hemzelf als Rutte zou passen. "We hebben iemand nodig die heeft bewezen consensus te kunnen creëren". Wel stipte hij fijntjes aan dat de toekomstige NAVO-chef uit een land zou moeten komen dat volgens het bondgenootschap genoeg uitgeeft aan defensie. Letland doet dat wel.

Buitenlandministers bespreken Ruttes kandidatuur mogelijk dinsdag en woensdag in de kantlijn van de NAVO-vergadering. Officieel staat op de NAVO-agenda de hulp aan Oekraïne en de stabiliteit op de Westelijke Balkan.

Meer uit Politiek

Dijk (SP) wil dat PVV, VVD, NSC en BBB het nog een keer proberen

DEN HAAG (ANP) - De vier partijen die aanvankelijk met elkaar aan de formatietafel zaten, moeten nog een keer proberen tot een kabinet te komen, vindt SP-leider Jimmy Dijk. PVV, VVD, NSC en BBB moeten "eruit proberen te komen", vindt de socialistische voorman. Daar mogen ze wat hem betreft best de tijd voor nemen, zolang de Kamer maar "niet geblokkeerd wordt" en ruimte krijgt om problemen op te lossen.

16 uur geleden
Overweeg eerst alle meerderheidscoalities, adviseert Bontenbal

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters moet eerst alle mogelijke meerderheidscoalities overwegen en pas aan minderheidsvarianten denken als die niet levensvatbaar blijken. Dat is het advies dat CDA-leider Henri Bontenbal de informateur heeft meegegeven in een gesprek over de vastgelopen kabinetsformatie. Hij blijft bij zijn punt dat het CDA onder geen beding aansluit bij een meerderheidskabinet. Bontenbal is wel bereid om plannen van een minderheidskabinet te steunen waar hij het mee eens is.

16 uur geleden
Laatste fractieleiders praten met informateur over kabinetsvormen

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters ontvangt dinsdag acht fractievoorzitters van de kleinere partijen in de Tweede Kamer om verder te praten over andere vormen van een kabinet, nu een meerderheidskabinet van PVV, VVD, NSC en BBB er niet in zit. Voor elk gesprek trekt hij een uur uit, net als maandag voor de zes leiders van de grootste fracties.

20 uur geleden
Kamer wil openheid over gevolgen natuurherstelwet voor Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat demissionair natuurminister Christianne van der Wal nog voor dinsdag "de belangrijkste conclusies" openbaar maakt van een rapport over de gevolgen van de Europese natuurherstelwet voor Nederland. Het Europees Parlement gaat dinsdag over deze veelbesproken wet stemmen.

1 dag geleden
Omtzigt herhaalt wens lossere band kabinet en parlement

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt wilde na afloop van zijn gesprek niet zeggen wat hij bij informateur Kim Putters op tafel heeft gelegd. Wel herhaalde hij tegenover de pers zijn pleidooi voor een "lossere band tussen regering en parlement". Dat dit gewenst is, zie je volgens hem ook terug bij het enquêterapport over het fraudebeleid dat maandag is gepresenteerd. Een van de kernpunten is dat de Tweede Kamer zijn controlerende taken niet goed heeft uitgevoerd.

1 dag geleden
Rutte feliciteert Zweden met 'belangrijk' NAVO-lidmaatschap

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte benadrukt in een reactie het enorme belang van het NAVO-lidmaatschap van Zweden. "Ik heb zojuist de Zweedse premier Ulf Kristersson hiermee gefeliciteerd. Het toetreden van Zweden is van groot belang in deze tijd van oorlog op het Europees continent. Het NAVO-bondgenootschap zal sterker zijn met Zweden aan boord en de beste manier om de veiligheid van Zweden te versterken", laat Rutte op X weten.

1 dag geleden
Van Gennip: actie nodig na 'ronduit pijnlijk' enquêterapport

DEN HAAG (ANP) - Het rapport waarin de parlementaire-enquêtecommissie concludeert dat mensen zijn vermorzeld door de ontspoorde fraudeaanpak van de overheid, is "ronduit pijnlijk". "Daar moeten we wat mee", zegt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken namens het kabinet in een eerste reactie op het rapport. Volgens haar moet de politiek overstappen naar "een andere manier van denken".

1 dag geleden