Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte voor zevende keer naar Groningen voor aardbevingsproblemen

Rutte voor zevende keer naar Groningen voor aardbevingsproblemen

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat woensdag opnieuw naar Groningen om zich te laten bijpraten over de voortgang in de versterking van huizen en de afhandeling van schades in het aardbevingsgebied. Hij gaat eerst langs bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) in de stad Groningen en daarna bij bewoners in een dorp, en bij jongeren die meewerkten aan een filmproject over het opgroeien in een aardbevingsgebied.

Het is de eerste keer sinds het aantreden van zijn vierde kabinet dat Rutte in het kader van de aardbevingsproblemen naar de provincie Groningen gaat. Het wordt sinds 2017 zijn zevende bezoek, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

IMG is een onafhankelijk bestuursorgaan dat alle schades afhandelt die zijn veroorzaakt door bevingen, bodemdaling- en stijging als gevolg van gaswinning in het gebied. Voor Groningers is er ook een regeling voor immateriële schade die uitgaat van verzachting en erkenning van het leed en het verdriet dat ze ervaren door de vele tientallen jaren gaswinning.

Impact

De premier wil na zijn bezoek aan IMG van enkele inwoners van een Gronings dorp weten wat de impact is die de bevingen hebben op hun dagelijkse leven. Het is op verzoek van de betrokkenen een besloten gesprek.

Het vierde kabinet van Rutte heeft zich voorgenomen dat er extra geld naar Groningen gaat, mocht dat nodig zijn. Ook is er een staatssecretaris die zich speciaal met het gasdossier bezighoudt, Hans Vijlbrief.

Meer uit Politiek

Kabinet moet 'onverminderd' door met aanpak migratieproblemen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is gevallen over het inperken van de asielinstroom, maar de Tweede Kamer wil dat het kabinet "onverminderd" blijft werken aan het grip krijgen op asiel-, arbeids- en studiemigratie. Een motie van de VVD en eenpitter Pieter Omtzigt kreeg een ruime Kamermeerderheid achter zich op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.

11 uur geleden
Kamer vraagt advies RvS om nieuwe formatiechaos te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State moet met spoed een advies geven, zodat de Tweede Kamer kan voorkomen dat de verkenning na de verkiezingen in november opnieuw in een chaos uitmondt. De vorige verkenning, na de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, leidde tot een grote vertrouwenscrisis in de Haagse politiek. Op initiatief van de SGP vraagt de Kamer advies van de Raad van State om daarbij ook "alle mogelijke stabiele varianten" van een verkenning te betrekken.

11 uur geleden
Kamer dwingt kabinet alsnog tot noodplan bij hoge energienota

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet alsnog met een noodplan komen voor het geval de energieprijzen de pan uit rijzen. De Tweede Kamer heeft hiertoe een voorstel van de kersverse DENK-leider Stephan van Baarle aangenomen. Demissionair premier Mark Rutte zag weinig in zo'n voorstel. Consumenten kunnen een vast contract vragen bij hun energieaanbieder om meer zekerheid te krijgen, en er is al een noodfonds in het leven geroepen, benadrukte hij.

12 uur geleden
Bijna helft Kamer wil niet dat koning loonsverhoging krijgt

DEN HAAG (ANP) - Net geen meerderheid, maar toch een flink aantal partijen in de Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander afziet van zijn loonsverhoging van 55.000 euro per 2024. Een motie die daartoe oproept van PVV-leider Geert Wilders kreeg steun van coalitiepartij D66 en oppositiepartijen SP, Volt, DENK, Partij voor de Dieren, FVD, Groep Van Haga, JA21, BIJ1 en de zelfstandige Kamerleden Pieter Omtzigt en Nilufer Gündoğan. Samen is dat 71 van de 150 zetels.

12 uur geleden
Kamer wil dat kabinet Zuid-Holland juridisch helpt tegen Chemours

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de provincie Zuid-Holland en eventuele andere overheden "financiële en juridische steun" bieden als zij juridische stappen wil zetten tegen chemiereus Chemours. De fabriek in Dordrecht heeft jarenlang gezorgd voor ernstige vervuiling met PFAS, een groep kankerverwekkende stoffen. De provincie Zuid-Holland overweegt juridische stappen, maar partijen zijn nog huiverig. In de Tweede Kamer willen GroenLinks-PvdA, D66, CDA en ChristenUnie dat het kabinet te hulp schiet.

12 uur geleden
Kamer zoekt zelf meerderheden, verbouwt begroting buiten kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer nam donderdag het heft in eigen handen en vond verschillende meerderheden waarmee plannen zijn aangenomen om de begroting voor volgend jaar voor miljarden te verbouwen. Dit gebeurde buiten het gevallen kabinet om. Demissionair premier Mark Rutte kon de meeste voorstellen zelfs niet beoordelen, omdat de effecten, ook van de samenloop van de nieuwe maatregelen, niet te overzien waren.

14 uur geleden
Adriaansens: wel of niet putten uit Groeifonds 'duivels dilemma'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair economieminister Micky Adriaansens vindt de keuze om wel of niet aanspraak te maken op het Nationaal Groeifonds "een duivels dilemma". De Tweede Kamer wil eventueel uit dit fonds putten om het uitstellen van de accijnsverhoging op benzine en de verlaging op energiebelasting te kunnen betalen.

14 uur geleden