Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte voert 'indrukwekkend' gesprek met ouders toeslagenaffaire

Rutte voert 'indrukwekkend' gesprek met ouders toeslagenaffaire

DEN HAAG (ANP) - "Het was heel indrukwekkend." Dat zei premier Mark Rutte na een bijeenkomst in Rijswijk met enkele honderden ouders die de dupe werden van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. De vele persoonlijke verhalen hebben de premier geraakt. Ook minister van Financiën Wopke Hoekstra was bij het gesprek.

Sommige verhalen waren zo heftig, dat volgens Rutte "geen normaal mens het droog zou houden". Tot dusver vond de premier de MH17-ramp en het gaswinningsdrama in Groningen "de twee grote onderwerpen" waar hij sinds zijn aantreden mee te maken kreeg. "Dit begint wel in de buurt te komen."

De bijeenkomst heeft volgens Rutte duidelijk gemaakt wat er moet gebeuren om het goed te maken met alle getroffen ouders. Dat aantal loopt waarschijnlijk in de duizenden. Die klus kan nog wel dit hele jaar duren. "Het heeft geen zin om de indruk te wekken dat het heel veel sneller kan. Het moet ook zo zorgvuldig mogelijk."

Drama

"Ik kreeg te maken met beslagleggingen, ik ben diverse keren ontslagen, kortom: een hoop drama", zei een van de ouders, Roger Derikx, eerder op de avond. Ruim tien jaar lang vocht hij tegen de fiscus, die tienduizenden euro's aan toeslagen van hem terugvorderde.

Aan excuses hecht hij weinig waarde. "Wat is in dit dossier een excuus waard? Ik vind dat lastig." Wel heeft Derikx er vertrouwen in dat er nu schot in de zaak komt. "We hopen nu op een punt te zijn dat we het drama achter ons kunnen laten."

Eerder bood staatssecretaris Menno Snel, die inmiddels in verband met de affaire is opgestapt, al zijn verontschuldigingen aan. Rutte en Hoekstra deden dat maandagavond opnieuw. Het gesprek achter gesloten deuren had plaats mede op verzoek van de Tweede Kamer.

Meer uit Politiek

Steun spreidingswet asielzoekers na twee dagen nog steeds onzeker

DEN HAAG (ANP) - Na twee dagen debat over de spreidingswet voor asielzoekers is het nog niet zeker of de wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Dat komt onder meer omdat BBB haar steun heeft ingetrokken voor een belangrijk amendement dat de wet eenvoudiger en beter werkbaar moet maken.

50 minuten geleden
De Jonge: huurder is ondanks verhoging 'onder de streep beter af'

DEN HAAG (ANP) - Huurders kunnen weliswaar een forse stijging van hun maandelijkse huur verwachten, maar alsnog zijn zij beter af dan eerder, zegt demissionair woonminister Hugo de Jonge. Dinsdag meldde zijn ministerie dat de huurprijzen bij een wooncorporatie tot wel 5,8 procent kunnen stijgen. Maar andere maatregelen die het kabinet neemt, compenseren die stijging weer, aldus De Jonge. Bovendien komen corporaties in de problemen als de huren worden bevroren, rekent de minister voor.

1 uur geleden
Gevolgen van terugvorderen toeslagen zijn niet onderzocht

DEN HAAG (ANP) - Toen het kabinet in 2010 besloot om kinderopvangtoeslag terug te vorderen als een ouder hier geen recht op bleek te hebben, is "niet geïnformeerd" wat daarvan de gevolgen zouden zijn, blijkt uit het verhoor van topambtenaar Christianne Mattijssen. Als bijvoorbeeld een ouder de eigen bijdrage (een relatief klein bedrag) niet betaalde, moesten er vele duizenden euro's aan voorgeschoten toeslag worden terugbetaald. Deze 'alles-of-niets-systematiek' is een van de redenen dat het toeslagenschandaal tot zulke grote problemen leidde bij gedupeerde ouders.

2 uur geleden
Tweede Kamer wil concretere aanpak voor bestrijding femicide

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om vrouwenmoord tegen te gaan zijn niet concreet genoeg als het aan VVD, D66, CDA, PVV, GroenLinks-PvdA, BBB en SP ligt. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wil preventief optreden bij femicide, bijvoorbeeld door de zogenoemde rode vlaggen eerder te herkennen, alleen is onduidelijk hoe precies. De fracties willen dan ook een concretere aanpak, maar de ideeën hierover lopen nog uiteen.

4 uur geleden
Zuid-Holland roept OM op onderzoek te doen naar Chemours

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland roept het Openbaar Ministerie op om strafrechtelijk onderzoek te doen naar chemiebedrijf Chemours. Volgens gedeputeerde Frederik Zevenbergen (vergunningverlening) is dat een logische vervolgstap na de uitspraak van de rechtbank Rotterdam in de zaak die de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden tegen Chemours hebben aangespannen. De rechter bepaalde woensdag in een tussenvonnis dat Chemours (en voorloper DuPont) aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 door PFAS-uitstoot is ontstaan in de vier gemeenten.

5 uur geleden
Ik had geen jeugd door toeslagenschandaal, vertelt gedupeerde

DEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal verziekte de jeugd van Milton Moreira Moreno. Al op 14-jarige leeftijd ging hij aan het werk om zijn moeder, die door de Belastingdienst ten onrechte als fraudeur was bestempeld, te helpen rondkomen. Het maakte hem een man met verantwoordelijkheidsgevoel, maar ook met "schade, een rugtas", verklaarde hij voor de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid onderzoekt.

6 uur geleden
Flitsbezorging door jongeren onder 16 zeer binnenkort verboden

DEN HAAG (ANP) - "Op zeer korte termijn" wordt het verboden voor jongeren onder de 16 jaar om op een fiets of e-bike boodschappen te bezorgen. Dat kondigt minister Karien van Gennip aan in een brief aan de Kamer. Op aandringen van PvdA en GroenLinks komt zo'n verbod er, in navolging van een verbod op maaltijdbezorging door jongeren onder de 16.

6 uur geleden