Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte voelt niets voor een Europese gasreserve

Rutte voelt niets voor een Europese gasreserve

DEN HAAG (ANP) - Nederland voelt niets voor de vorming van een strategische gasreserve door de Europese Unie. Ook is het geen voorstander van het gezamenlijk inkopen van gas door de EU-lidstaten, zei demissionair premier Mark Rutte in een debat in de Tweede Kamer over de komende EU-top.

Volgens Rutte gaat de aanleg van een gasreserve veel te lang duren, namelijk vijf jaar. Daarmee zal het geen invloed hebben op de huidige energiecrisis. Verder blijft Europa ook met zo'n reserve volgens hem nog steeds afhankelijk van andere landen.

Hij ziet ook geen heil in het gezamenlijk inkopen van gas. Als Europa dan minder wil betalen, wordt het gas gewoon aan Azië verkocht, verklaarde Rutte. Het opzetten van een Europese inkooporganisatie zal volgens hem ook veel tijd vergen en de huidige problemen dus niet oplossen.

Gasprijs

Tijdens het debat wilde Sjoerd Sjoerdsma (D66) weten hoe het kabinet aankijkt tegen het aanleggen van gezamenlijke gasreserves. Volgens PvdA-leider Liliane Ploumen kan door gezamenlijk gas in te kopen de prijs gedrukt worden. De gasprijs is recent de lucht in geschoten en leidt tot problemen bij burgers en bedrijven.

Voor de hoge gasprijs is niet één oorzaak aan te wijzen, aldus Rutte. Rusland hiervan te beschuldigen wijst hij van de hand. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom voldoet aan zijn gascontracten. "Het is niet een heel sterke case om (de Russische president) Poetin hier hele grote verwijten over te maken."

De Europese Commissie maakt woensdag een aantal maatregelen bekend waarmee de energieprijzen voor de korte en middellange termijn in toom moeten worden gehouden. Rutte verwacht dat Brussel de lidstaten vooral meer vrijheid zal geven als het gaat om belastingen op energie. De hoge energieprijs staat ook hoog op de agenda van de EU-top volgende week donderdag en vrijdag.

Meer uit Financieel

OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

6 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

9 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

13 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

14 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

15 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

16 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

16 uur geleden