Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: virus is bezig met comeback

Rutte: virus is bezig met comeback

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte waarschuwt dat het coronavirus bezig is met een comeback. Volgens hem is het nu tijd "om het tij te keren." De premier wil "alles doen om een tweede golf te voorkomen."

Dat moet "vrijwillig waar het kan, verplicht waar het moet." De meeste mensen die besmet raken zijn tussen de 20 en 24 jaar oud. Eerder donderdag werd bekend dat de GGD'en en testlaboratoria een mogelijke tweede golf niet aankunnen, meldde de inspectie. Er is een uitbreiding van de testcapaciteit nodig. De inspectie noemt dit een "enorme opgave" voor de betrokken GGD'en en laboratoria.

De linkse oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks zijn kritisch op het kabinet over de testcapaciteit die tekortschiet. Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher verliest het kabinet geloofwaardigheid doordat er op Schiphol niet meer bij aankomst getest wordt en er eerder een proef werd gedaan met testen zonder symptomen. Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks, maakt zich zorgen dat de capaciteit al onder druk staat terwijl er mogelijk nog een tweede golf komt. SP-leider Lilian Marijnissen vindt het "levensgevaarlijk" dat er te weinig capaciteit is en begrijpt niet dat het kabinet zich heeft laten overvallen.

Mogelijke extra maatregelen

Volgens de premier is er sprake van een "overspannen wereldmarkt". Hij zegt geen datum te kunnen noemen dat de testcapaciteit "absoluut op orde is", maar dat er "met man en macht aan wordt gewerkt" om het aantal van 30.000 testen per dag in de zomer de komende maanden uit te breiden naar 70.000.

Vrijdag geeft het kabinet meer duidelijkheid over mogelijke extra maatregelen op regionaal niveau. Het gaat naar verwachting om onder meer de vier grootste steden. In Noord- en Zuid-Holland raken de meeste mensen besmet. Die gebieden hebben donderdag van Belgiƫ code rood gekregen. Mensen die daar langer dan twee dagen zijn gebleven, moeten een coronatest ondergaan en in quarantaine als ze naar Belgiƫ reizen. Ook reizigers naar Duitsland vanuit die provincies hebben een positieve test nodig en moeten 14 dagen in zelfquarantaine.

Het aantal besmettingen loopt al enkele weken weer op. Woensdag werden er 1546 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Daarmee werd een record van een dag eerder gebroken. De afgelopen week steeg het aantal besmettingen met ruim 8600.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

wvberend 1 maand geleden
Meer testen en nog meer leugens, en zo help je de economie naar de kloten Rutte !!! stuur ons geld maar naar het buitenland.

Meer uit Politiek

Minister kan dumpvlucht naar risicogebied niet verbieden

DEN HAAG (ANP) - Vluchten tegen extreem lage prijzen naar gebieden die wegens het coronavirus op oranje staan, kunnen niet verboden worden. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen juridisch advies over deze kwestie gevraagd, maar er zijn geen gronden om de vluchten te verbieden.

5 uur geleden
Kabinet: te veel nadelen aan verder uitstel verhuizing Kamer

DEN HAAG (ANP) - Hoewel wordt onderzocht hoe het tijdelijke Tweede Kamergebouw meer 'coronaproof' kan worden gemaakt, gaat de verhuizing komende zomer gewoon door. Verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops ziet te veel nadelen als de verhuizing toch weer wordt uitgesteld.

7 uur geleden
Gebruik softdrugs kan buiten van 20.00-07.00 uur worden beboet

DEN HAAG (ANP) - Het is al mogelijk om op te treden tegen het gebruik van softdrugs in de buitenruimte. Daarvoor is geen nieuwe wet- of regelgeving nodig. Dat laat Ferd Grapperhaus weten aan de Tweede Kamer. Een verbod tussen 20.00 en 07.00 uur was een van de voorgestelde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

1 dag geleden
Burgemeesters kijken vooruit naar feestdagen in coronatijd

UTRECHT (ANP) - De burgemeesters van het Veiligheidsberaad blikken maandagavond in hun vergadering alvast vooruit naar de feestdagen. Ook gaan de bestuurders van de 25 veiligheidsregio's het hebben onder meer over twijfelgevallen in de handhaving van de nieuwste maatregelen. De meeste maatregelen zijn helder, legde een woordvoerster uit, maar er zijn altijd puntjes waarover discussie is. Zo was eerder niet helemaal duidelijk of je de restaurants op golfbanen moet scharen onder horeca of sportkantines.

1 dag geleden
Henk Krol wil door in de politiek na vertrek uit eigen partij

DEN HAAG (ANP) - Henk Krol gaat de verkiezingen in met zijn eigen partij, nadat hij uit de Partij door de Toekomst is gestapt. Krol bevestigt een bericht van RTL Nieuws hierover. Krol liet zondag weten de partij te verlaten die hij in mei van dit jaar zelf oprichtte.

2 dagen geleden
Na vertrek van Krol wil oud-FVD'er Otten door met nieuw boegbeeld

DEN HAAG (ANP) - Henk Otten wil na het vertrek van Henk Krol uit de Partij voor de Toekomst door in de politiek. Na een "turbulente tijd" richt hij zich met de partij op de verkiezingen. Hij gaat op zoek naar een nieuwe leider, maar wil daar wel de tijd voor nemen.

2 dagen geleden
Rutte: situatie rond vakantie koning 'fout, vervelend en ernstig'

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft een "fout" gemaakt door verkeerd in te schatten of het verstandig was voor de koning en zijn gezin om de herfstvakantie in Griekenland door te brengen. Ook had hij dat besluit later in de week opnieuw moeten wegen, toen de besmettingen opliepen en het kabinet ingrijpende maatregelen aankondigde. Dat zegt Rutte zelf voorafgaand aan corona-overleg met ministers en deskundigen op het Catshuis.

2 dagen geleden