
Rutte vindt situaties van vertrekkende bewindslieden 'uitlegbaar'
DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte zou zijn team het liefst intact houden, maar vindt de situaties van de vertrekkende bewindslieden "uitlegbaar". In minder dan twee maanden tijd stapten D66-bewindslieden Sigrid Kaag (Financiƫn), Gunay Uslu (Media en Cultuur) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid) op. Eerder vertrok buitenlandminister Wopke Hoekstra naar Brussel. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is sinds begin december met zwangerschapsverlof.
"It's all in the game", zegt Rutte over de verschuivingen in zijn demissionaire kabinet. Hij maakt zich geen zorgen over de instroom van nieuwe bewindslieden die nog ingewerkt moeten worden. De premier spreekt van "goede mensen" die het werk aankunnen.
Rutte noemt het "onvermijdelijk" dat mensen vertrekken, daarbij wijst hij naar Hoekstra en Kaag die volgens hem belangrijke rollen vervullen in het buitenland waar hij "heel trots" op is. Hoekstra is sinds oktober eurocommissaris en Kaag richt zich sinds begin dit jaar als VN-coƶrdinator op de wederopbouw van Gaza.
Persoonlijke afweging
Demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) vindt dat het "echt hoort bij het ambt dat je ook je taak in zijn volledigheid doet en afmaakt". Maar over "persoonlijke afwegingen" kan hij geen oordeel vellen, aldus de bewindsman. Als er toch verschillende bewindspersonen vertrekken "dan heb je te voorzien in een vervanging. Zo werkt het natuurlijk gewoon praktisch".
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vindt het "jammer" dat zijn partijgenoot Kuipers en andere partijgenoten uit het kabinet zijn vertrokken. "Van Ernst Kuipers vind ik het bijzonder jammer, want de man heeft heel hard gewerkt voor het ministerie van Volksgezondheid."
"Het is een persoonlijke afweging", zei Vijlbrief over voortijdig vertrekkende kabinetsleden. "Ik zou dat zelf anders doen, maar hij heeft hiervoor gekozen. En ieder geval is weer anders."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
9 uur geleden