
Rutte vindt bezoek Surinaamse president
DEN HAAG (ANP) - Het "historische" bezoek van de Surinaamse president Chan Santokhi aan Den Haag is een "herbevestiging van de vriendschappelijke relatie", zei demissionair premier Mark Rutte na een werklunch met het Surinaamse staatshoofd in Den Haag. Beide landen willen er alles aan doen om de banden te verdiepen.
"We willen intensieve samenwerking", verklaarde Santokhi. Er is afgesproken om de samenwerking op gebied van veiligheid en justitie uit te breiden, net als op het terrein van de landbouw. Ook gaat Nederland de voormalige kolonie helpen om steun te krijgen van het IMF. De relatie is "volledig hersteld", oordeelde de president.
De betrekkingen waren tussen 2010 en 2020 sterk bekoeld toen Desi Bouterse president was. Hij pleegde in 1980 een staatsgreep en was twee jaar later betrokken bij de Decembermoorden. In Nederland is hij veroordeeld wegens drugshandel. "De naam Bouterse is in het hele gesprek niet gevallen", zei Rutte.
Staatsbezoek
De Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander dit jaar nog op staatsbezoek naar Suriname gaat. De Kamer nam daarover in februari een motie van partij Denk aan. Zo ver is het nog niet, maakte Rutte duidelijk. Dat kost jaren voorbereiding, maar hij ziet geen belemmeringen. Santokhi zei dat hij een uitnodiging aan de koning zal sturen.
Santokhi zoekt steun in Nederland omdat het land in een financiële crisis zit. Het land met zo'n 600.000 inwoners heeft een schuld van 4 miljard dollar. Hij roept de Surinaams-Nederlandse gemeenschap (ruim 350.000 mensen) ook op zich actief te bemoeien met zijn land. "Raak betrokken bij Suriname." Santokhi ontmoet deze week ook leden van de Surinaamse gemeenschap in ons land.
Ontwikkeling
Suriname wil "optimaal" gebruik maken van de diaspora bij de ontwikkeling van zijn land, zei Santokhi. Hij wil daarbij belemmeringen voor hen uit de weg nemen zodat ze bijvoorbeeld makkelijker naar Suriname kunnen reizen. Verder gaat Nederland Suriname helpen in Brussel om visumvrij reizen naar Nederland mogelijk te maken. Dat is namelijk een bevoegdheid van de Europese Commissie.
Santokhi is met een flinke afvaardiging uit zijn kabinet naar de voormalige kolonisator gekomen. Aan de werklunch schoven vijf Surinaamse ministers aan. Aan Nederlandse kant waren naast Rutte ook Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken), Carola Schouten (Landbouw), Wopke Hoekstra (Financiën) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) aanwezig.
Direct na het aantreden van Santokhi vorig jaar zijn de banden al aangehaald. Het eerste telefoongesprek met Rutte gaf al "nieuwe energie", zei Santokhi. Er zijn onder meer weer ambassadeurs uitgewisseld. Ook bracht minister Stef Blok (toen nog van Buitenlandse Zaken) een bezoek aan Suriname. Nederland helpt Suriname bij de bestrijding van de coronacrisis.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
13 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
14 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
4 dagen geleden