Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte verzekerd van NAVO-baan na opgave Roemeense rivaal

Rutte verzekerd van NAVO-baan na opgave Roemeense rivaal

BOEKAREST (ANP) - De weg is vrij voor demissionair premier Mark Rutte om de hoogste baas van de NAVO te worden. De enige tegenkandidaat, de Roemeense president Klaus Iohannis, heeft zich teruggetrokken. Na alle andere NAVO-landen steunt ook Roemenië nu Rutte, zegt Iohannis. Belangrijkste obstakel Hongarije liet dinsdag al weten zich achter de Nederlander te scharen.

Als Rutte inderdaad officieel wordt aangesteld als opvolger van secretaris-generaal Jens Stoltenberg, treedt hij 1 oktober aan. Hij is de vierde Nederlander die de westerse militaire alliantie gaat leiden. Jaap de Hoop Scheffer, die in 2009 afzwaaide, was de laatste.

De langstzittende Nederlandse premier ooit kondigde vorige zomer aan de Haagse politiek te verlaten nadat het vierde kabinet onder zijn leiding was gevallen. Het is de bedoeling dat op 2 juli het nieuwe kabinet onder leiding van Dick Schoof aan de slag gaat. Van een machtsvacuüm of een noodgedwongen zoektocht naar een tussenpaus, zoals in Den Haag eerder werd gevreesd, komt het niet.

Turkije

De 57-jarige Rutte verkondigde lang dat de internationale politiek hem niet trok, maar dat veranderde eind vorig jaar. Toen sprak hij uit dat hij wel voelde voor de opvolging van Stoltenberg. Nu Rusland oorlog voert in Oekraïne en weer recht tegenover het Westen staat, staat de NAVO plotseling weer in het middelpunt van de macht en de aandacht.

Al snel spraken de Verenigde Staten, veruit het belangrijkste NAVO-lid, en zwaargewichten als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland zich voor hem uit. De meeste andere bondgenoten volgden een voor een, al vroeg Turkije nog wel een beleefdheidsbezoek aan president Recep Tayyip Erdogan.

Oost-Europeanen

Iohannis probeerde zich nog op te werpen als kandidaat namens de oostelijke NAVO-landen, die zich bedreigd voelen door Rusland en die sinds de Russische invasie van Oekraïne aan invloed hebben gewonnen. De VS konden snelle overeenstemming over Rutte - ruim voor de belangrijke NAVO-top in Washington in juli, dat uitdrukkelijk een viering van de eendracht moet worden - daardoor vergeten.

Maar Rutte slaagde er uiteindelijk in ook de Oost-Europeanen voor zich te winnen. Zelfs de Hongaarse premier Viktor Orbán, die lang gold als de grootste horde. Nadat Orbán akkoord was gegaan, verklaarde ook Slowakije de Nederlandse premier te steunen. Toen was het alleen nog wachten tot Iohannis zich zou terugtrekken.

Troostprijs

De kansloze Roemeense president hield vol in de hoop op een troostprijs zoals een topfunctie in de EU, speculeerden diplomaten. Maar "eind vorige week" liet Iohannis de bondgenoten dan toch weten dat hij zich zou terugtrekken, zegt hij zelf.

De Roemeense ambassadeur op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel zal zijn 31 collega's begin volgende week meedelen dat ook de laatste bondgenoot Rutte steunt. De ambassadeurs maken de benoeming naar verwachting dan niet veel later definitief.

Meer uit Buitenland

Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

26 minuten geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

1 uur geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

1 uur geleden
Gouverneur Michigan steunt Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, schaart zich achter Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt ze in een bericht op X. "Vicepresident Kamala Harris heeft mijn volle steun." De Democratische gouverneur werd regelmatig genoemd als potentiële vervanger van Joe Biden.

2 uur geleden
Nog meer Democraten willen Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Ook de Democratische gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, en Adam Schiff, prominent lid van het Huis van Afgevaardigden, hebben maandag bekendgemaakt Kamala Harris te steunen als presidentskandidaat. Beshear is een van de namen die wordt genoemd als mogelijke kandidaat-vicepresident onder Harris.

2 uur geleden
Media VS: Harris belde zondag urenlang om steun te vergaren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zat zondag ruim tien uur aan de telefoon om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor het presidentschap, melden Amerikaanse media. Zij schrijven dat de politica sprak met meer dan honderd mensen, onder wie partijleiders, Congresleden en gouverneurs.

3 uur geleden
Kremlin boos over weigering van Russische journalisten bij Spelen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt het "onacceptabel" dat Frankrijk sommige Russische journalisten geen toestemming geeft verslag te doen van de Olympische Spelen in Parijs. Een woordvoerder beschuldigt Frankrijk van het ondermijnen van de persvrijheid.

4 uur geleden