Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte verwelkomt Brussels plan voor afbouw Russisch gas

Rutte verwelkomt Brussels plan voor afbouw Russisch gas

PARIJS (ANP) - Premier Mark Rutte verwelkomt de plannen van de Europese Commissie om af te raken van Russisch aardgas. "Laten we het verwezenlijken", zei hij op bezoek in Parijs. "Er is geen tijd te verliezen."

De afhankelijkheid van de grillen van hofleverancier Rusland verzwakt de Europese Unie, stelt Rutte. "De Russen zijn meesters in pijplijnpolitiek en dat speelt Poetin in de kaart." Dat was allemaal niet onbekend, erkent Rutte, "maar we hebben te lang getreuzeld" om er wat aan te doen.

Rutte wil net als de commissie haast maken met het vinden van alternatieven. Ook moeten EU-landen, waarvan het een veel afhankelijker van Rusland is dan het andere, beter met elkaar worden verbonden om bijvoorbeeld schommelingen op te vangen.

Om de slagkracht van de EU op het wereldtoneel te vergroten moeten economische hervormingen verder worden aangemoedigd, stelde Rutte verder in een toespraak op de prestigieuze Parijse universiteit Sciences Po. Hij wil EU-landen die hun economieën hervormen, meer tijd gunnen om aan de Europese begrotingsregels te voldoen.

De discussie over die limieten op begrotingstekort en staatsschuld is weer in volle gang nu een einde aan de coronacrisis, waarvoor ze waren opgeschort, wenkt. Het debat is altijd verhit, met de traditionele tegenstelling tussen grofweg zuinige noordelijke landen met een doorgaans uitgesproken Nederland en lossere zuidelijke lidstaten.

Meer uit Binnenland

Minderjarigen aangevallen in Heenvliet, twee personen aangehouden

HEENVLIET (ANP) - In het Zuid-Hollandse Heenvliet (gemeente Nissewaard) zijn zaterdagavond laat twee minderjarigen aangevallen. Een 15-jarige jongen uit Heenvliet raakte bij de aanval lichtgewond. Hij is in een ambulance onderzocht.

2 uur geleden
Tien gewonden door val stellage, niemand in levensgevaar

GEESTEREN (ANP) - Door de val van een stellage op voetbalsupporters in het Overijsselse Geesteren zijn in totaal tien mensen gewond geraakt, meldt de brandweer Twente. Zaterdagavond viel een groot spandoek dat aan een hijskraan hing op publiek dat klaarstond voor een oefenduel tussen FC Twente en Stevo.

6 uur geleden
Gewonden door val stellage op voetbalpubliek bij oefenduel Twente

GEESTEREN (ANP) - In het Overijsselse Geesteren zijn zaterdagavond meerdere mensen gewond geraakt nadat een stellage op hen terecht was gekomen, meldt de brandweer Twente. Het ongeluk gebeurde op het voetbalveld van de club Stevo. Een groot spandoek dat aan een hijskraan hing kwam voorafgaand aan het oefenduel tegen FC Twente naar beneden.

9 uur geleden
Geen explosieven in verdacht pakketje langs A7 bij Boerakker

BOERAKKER (ANP) - Het verdachte pakketje dat zaterdag aan het begin van de middag werd aangetroffen op een carpoolplaats langs de A7 bij het Groningse Boerakker bevat geen explosieven. Dat meldt de politie na onderzoek.

13 uur geleden
Vijf verdachten Mallorca-zaak in cassatie om schadevergoeding

DEN HAAG (ANP) - Vijf van de zeven verdachten uit de Mallorca-zaak, waarin de dood van Carlo Heuvelman (27) centraal stond, gaan in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof. Ze zijn het niet eens met de schadevergoeding die ze moeten betalen. Advocaat Anis Boumanjal, de advocaat van Sanil B., bevestigt berichtgeving hierover door RTL Boulevard.

14 uur geleden
Verdacht pakketje langs A7 bij Boerakker, weg deels afgezet

BOERAKKER (ANP) - Op een carpoolplaats langs de A7 bij het Groningse Boerakker is zaterdag aan het begin van de middag een verdacht pakketje gevonden. Dat bevestigt de politie na berichtgeving door RTV Noord. De omgeving is afgezet en de politie doet onderzoek. De A7 is voor het onderzoek deels afgesloten, meldt een woordvoerder.

14 uur geleden
Na het weekend volop zon en temperaturen tot 30 graden verwacht

HOUTEN (ANP) - Na een wisselvallige periode wordt het de komende dagen warm, zoals gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. Volgens weerbureau Weeronline loopt de temperatuur zondag mogelijk op tot 24 graden. Halverwege de week kan het zelfs 30 graden worden.

14 uur geleden