Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte verwelkomt Brussels plan voor afbouw Russisch gas

Rutte verwelkomt Brussels plan voor afbouw Russisch gas

PARIJS (ANP) - Premier Mark Rutte verwelkomt de plannen van de Europese Commissie om af te raken van Russisch aardgas. "Laten we het verwezenlijken", zei hij op bezoek in Parijs. "Er is geen tijd te verliezen."

De afhankelijkheid van de grillen van hofleverancier Rusland verzwakt de Europese Unie, stelt Rutte. "De Russen zijn meesters in pijplijnpolitiek en dat speelt Poetin in de kaart." Dat was allemaal niet onbekend, erkent Rutte, "maar we hebben te lang getreuzeld" om er wat aan te doen.

Rutte wil net als de commissie haast maken met het vinden van alternatieven. Ook moeten EU-landen, waarvan het een veel afhankelijker van Rusland is dan het andere, beter met elkaar worden verbonden om bijvoorbeeld schommelingen op te vangen.

Om de slagkracht van de EU op het wereldtoneel te vergroten moeten economische hervormingen verder worden aangemoedigd, stelde Rutte verder in een toespraak op de prestigieuze Parijse universiteit Sciences Po. Hij wil EU-landen die hun economieën hervormen, meer tijd gunnen om aan de Europese begrotingsregels te voldoen.

De discussie over die limieten op begrotingstekort en staatsschuld is weer in volle gang nu een einde aan de coronacrisis, waarvoor ze waren opgeschort, wenkt. Het debat is altijd verhit, met de traditionele tegenstelling tussen grofweg zuinige noordelijke landen met een doorgaans uitgesproken Nederland en lossere zuidelijke lidstaten.

Meer uit Binnenland

Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

18 minuten geleden
Man en vrouw op scooter zwaargewond bij aanrijding met tractor

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam-Zuid zijn donderdag een man en een vrouw zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een tractor. De slachtoffers zaten op een scooter. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend, meldt de politie.

1 uur geleden
Ook BBB wil nu al koopkrachtplan horen van kabinet

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging sluit zich aan bij de oproep van de PvdA en GroenLinks aan het kabinet om al in de voorjaarsnota, die nu in de Tweede Kamer wordt behandeld, stappen te zetten om de koopkracht van kwetsbare huishoudens blijvend te verbeteren. Minister Sigrid Kaag (Financiën) en de coalitiepartijen willen het daar pas richting Prinsjesdag over gaan hebben.

1 uur geleden
Vrouw bevalt op A12 bij Harmelen

HARMELEN (ANP) - Op de A12 bij Harmelen (Utrecht) is donderdag een vrouw bevallen van een meisje. Daardoor was de snelweg enige tijd dicht en moest het verkeer rekening houden met vertraging, zo meldde Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Kunstenares moet beschuldiging aanranding ex-PvdA'er rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - Kunstenares Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, moet op Twitter een rectificatie plaatsen vanwege beschuldigingen aan het adres van voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in een door hem aangespannen kort geding. In een programma van NPO Radio 1 zei Simonse onder meer dat hij een vrouw heeft aangerand.

2 uur geleden
OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

3 uur geleden
Kamer niet te spreken over treinstoring en onderbreking Eurostar

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch op de aanpak van de treinstoring in Amsterdam afgelopen zondag. Ook zijn de Kamerleden niet te spreken over de maandenlange onderbreking van de treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, de Eurostar. Dat lieten zij donderdag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten tijdens een debat over het spoor. De staatssecretaris vindt beide incidenten "geen goede reclame voor het spoor".

3 uur geleden