Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte verwacht vanaf maart Europese migratiemaatregelen

Rutte verwacht vanaf maart Europese migratiemaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De aanstaande Europese top in februari, die vooral in het teken staat van migratie, zal naar verwachting vanaf maart, april leiden tot concrete maatregelen. Dat denkt premier Mark Rutte. Hij is positief over de maatregelen die de Europese Commissie heeft voorgesteld. Wel benadrukt de premier dat er weinig nieuwe regelingen mogelijk zijn. Het gaat vooral om het draaien aan "bekende knoppen" die "nu niet goed functioneren", zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie.

"Je hebt al een tijdje een niet-functionerend systeem in Europa", meent de premier. Zo werkt het Verdrag van Dublin niet, dat bepaalt welk land opvang moet verlenen aan een asielzoeker. Nederland wil bovendien versterking van de grenswacht Frontex om de buitengrenzen beter te beschermen, en mogelijk asielprocedures aan die buitengrenzen. Verder moeten veilige landen sneller afgewezen asielzoekers terugnemen. Landen die niet meewerken, kunnen dan te maken krijgen met strafmaatregelen. Ook de Europese Commissie ziet daar wel wat in, liet voorzitter Ursula von der Leyen donderdag weten in een brief aan lidstaten.

Rutte sprak in de aanloop naar de top van 9 en 10 februari al met meerdere regeringsleiders, en voert ook de komende tijd gesprekken. Zo komt de Franse president Emmanuel Macron maandag naar Den Haag. Het migratieonderwerp is voor Rutte ook belangrijk omdat hij zijn eigen VVD heeft beloofd alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat er minder asielzoekers naar Nederland komen.

"Ik denk niet dat we op 9-10 februari zeggen: nu is het opgelost, maar dat we veel scherper hebben waar we verder aan moeten werken." Het idee is dat die beslissingen "richting maart en april leiden tot verdergaande stappen". Rutte tekent wel aan dat er "niet één gouden maatregel" is. Daarnaast moet Nederland zelf ook aan de bak, bijvoorbeeld om het aantal arbeids- en kennismigranten te verlagen.

Meer uit Politiek

Bestuur Kamer breidt mogelijkheden om Kamerleden te straffen uit

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer stelt voor de mogelijkheden uit te breiden om Kamerleden te straffen als zij de gedragscode overtreden, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. Het is nu al mogelijk om parlementariërs maximaal één maand te schorsen. Daar komen onder meer de opties bij om een Kamerlid voorwaardelijk te schorsen of de toegang tot debatten van een specifieke commissie tijdelijk te ontzeggen. Over het voorstel moet nog worden gedebatteerd en gestemd.

2 uur geleden
Van der Burg blij met oproep van het Rode Kruis aan gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is blij met de oproep van het Rode Kruis aan gemeenten om snel meer locaties te vinden waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen. "Ik ben blij met die oproep, omdat die ook wel de urgentie benadrukt. En het laat ook zien dat het Rode Kruis zoals altijd zeer betrokken is bij hoe ervoor te zorgen dat dit goed verloopt. Dus ik zie hem als ondersteuning van: we hebben echt plekken nodig", zei hij donderdag na afloop van de ministerraad.

2 uur geleden
Dijkgraaf roept op termen hoog- en laagopgeleid niet te gebruiken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil af van de termen hoog- en laagopgeleid. In een open brief aan toekomstige studenten pleit hij ervoor om in het dagelijkse taalgebruik dergelijke "hiërarchische aanduidingen" niet meer te gebruiken. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook hoger en middelbaar onderwijs.

20 uur geleden
Gräper wil elk halfjaar rapportage over veilige werkvloer NPO

DEN HAAG (ANP) - Het Commissariaat voor de Media (CvdM) moet elk halfjaar een rapportage uitbrengen over de sociale veiligheid bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), schrijft demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) aan de Tweede Kamer. De NPO heeft woensdagmiddag een plan gepubliceerd, na een stevig rapport naar aanleiding van misstanden bij NOS Sport en de voormalige talkshow DWDD. De mediatoezichthouder moet in de gaten houden hoe dit plan wordt uitgevoerd.

1 dag geleden
Informateurs dringen soms aan: laten we nu keihard onderhandelen

DEN HAAG (ANP) - Het is wel de bedoeling dat het af en toe schuurt aan de formatietafel, vinden informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol. Zij dringen er dan ook af en toe op aan dat de partijleiders en andere onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB hun ongezouten mening geven over elkaar. "Dan stellen we soms heel expliciet de vraag: laten we nu eens even keihard onderhandelen. Geef nou eens even heel scherp aan wat je hebt gehoord van de ander wat je helemaal niks vindt", aldus Dijkgraaf.

1 dag geleden
Kabinet gaat opvoersetjes e-bikes verbieden op de openbare weg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is van plan bezit en gebruik van opvoersetjes voor elektrische fietsen strafbaar te stellen op de openbare weg. Daarover wordt binnenkort een officieel besluit genomen, bevestigt een ingewijde na berichtgeving door RTL Nieuws. Op eigen terrein blijven opgevoerde e-bikes wel toegestaan.

1 dag geleden
Kamerleden boos na opmerking Baudet over 'op de bek slaan'

DEN HAAG (ANP) - Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) en Jan Paternotte (D66) zijn tijdens een debat over een mogelijk Nexit-referendum hard in aanvaring gekomen met Thierry Baudet (FVD). Ze stelden Baudet vragen over de donaties die zijn gedaan aan de stichting die de voorloper is van diens politieke partij. De radicaal-rechtse politicus voelde zich "in zijn eer aangetast" toen Paternotte zei dat de uitingen van FVD erg overeenkomen met de belangen van het Kremlin. "In elke andere situatie zou ik iemand op de bek slaan als je zoiets van mij denkt", zei Baudet daarop.

1 dag geleden