Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte verwacht vanaf maart Europese migratiemaatregelen

Rutte verwacht vanaf maart Europese migratiemaatregelen

DEN HAAG (ANP) - De aanstaande Europese top in februari, die vooral in het teken staat van migratie, zal naar verwachting vanaf maart, april leiden tot concrete maatregelen. Dat denkt premier Mark Rutte. Hij is positief over de maatregelen die de Europese Commissie heeft voorgesteld. Wel benadrukt de premier dat er weinig nieuwe regelingen mogelijk zijn. Het gaat vooral om het draaien aan "bekende knoppen" die "nu niet goed functioneren", zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie.

"Je hebt al een tijdje een niet-functionerend systeem in Europa", meent de premier. Zo werkt het Verdrag van Dublin niet, dat bepaalt welk land opvang moet verlenen aan een asielzoeker. Nederland wil bovendien versterking van de grenswacht Frontex om de buitengrenzen beter te beschermen, en mogelijk asielprocedures aan die buitengrenzen. Verder moeten veilige landen sneller afgewezen asielzoekers terugnemen. Landen die niet meewerken, kunnen dan te maken krijgen met strafmaatregelen. Ook de Europese Commissie ziet daar wel wat in, liet voorzitter Ursula von der Leyen donderdag weten in een brief aan lidstaten.

Rutte sprak in de aanloop naar de top van 9 en 10 februari al met meerdere regeringsleiders, en voert ook de komende tijd gesprekken. Zo komt de Franse president Emmanuel Macron maandag naar Den Haag. Het migratieonderwerp is voor Rutte ook belangrijk omdat hij zijn eigen VVD heeft beloofd alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat er minder asielzoekers naar Nederland komen.

"Ik denk niet dat we op 9-10 februari zeggen: nu is het opgelost, maar dat we veel scherper hebben waar we verder aan moeten werken." Het idee is dat die beslissingen "richting maart en april leiden tot verdergaande stappen". Rutte tekent wel aan dat er "niet één gouden maatregel" is. Daarnaast moet Nederland zelf ook aan de bak, bijvoorbeeld om het aantal arbeids- en kennismigranten te verlagen.

Meer uit Politiek

Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

2 uur geleden
Jonge Democraten roepen D66 op: rug rechthouden of stekker eruit

DEN HAAG (ANP) - Het stikstofbeleid zoals is afgesproken in het regeerakkoord moet "zonder concessies" worden uitgevoerd, vinden de Jonge Democraten. Als er toch aan wordt gemorreld, moet D66 uit het kabinet stappen.

4 uur geleden
Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen reageren uitermate kritisch op de brief en de toelichting daarop van het kabinet over de aanpak van grote dossiers, zoals de stikstofcrisis. GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet "totale onmacht" bij het kabinet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is een kabinetscrisis onafwendbaar. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas riep CDA-leider Wopke Hoekstra op nu al een streep in het zand te zetten door 2030 uit het coalitieakkoord te halen, en niet te wachten op de plannen van provincies.

4 uur geleden
CDA kan niet meer leven met stikstofaanpak in coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA kan niet meer leven met de stikstofparagraaf die in het coalitieakkoord staat, zei vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra vrijdag. Hij wil dat er opnieuw over de paragraaf wordt onderhandeld door de vier coalitiepartijen, "specifiek over 2030".

6 uur geleden
Rutte na overleg: kabinet gaat stikstofaanpak versnellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft na urenlang beraad afgesproken "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Dat zei premier Mark Rutte vrijdagavond na afloop van het derde overleg in een week tijd over de verkiezingsuitslag in de provincies.

7 uur geleden
'Jammer' dat GroenLinks niet en PvdA wel in Fries college kan komen

DEN HAAG (ANP) - Het is "jammer" dat GroenLinks en PvdA elkaar in Friesland niet 'vasthouden', maar "het zijn nog steeds twee partijen", zegt een woordvoerder van GroenLinks. Dat de beide partijen straks in de Eerste Kamer een gezamenlijk fractie gaan vormen, betekent niet dat dit ook in provincies moet gebeuren, benadrukt de woordvoerder. "Dat is aan de gekozen Statenfracties zelf."

8 uur geleden
Minister herkent beeld niet dat helft clubs dreigt om te vallen

DEN HAAG (ANP) - Het beeld dat ruim de helft van de sportverenigingen op omvallen staat, herkent minister Conny Helder (Sport) niet. Volgens haar heeft een aantal clubs het wel zwaar, maar zijn de meeste verenigingen goed geholpen met regelingen van het kabinet en gemeenten, zei ze vrijdag na de ministerraad.

11 uur geleden