Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte verwacht 'hevig debat' over stikstof op VVD-congres

Rutte verwacht 'hevig debat' over stikstof op VVD-congres

HALFWEG (ANP) - Premier Mark Rutte verwacht op het congres van zijn VVD zaterdag in Halfweg "een hevige discussie" over de plannen van het kabinet voor de aanpak van de stikstofuitstoot. Honderden leden hebben een motie getekend waarmee afstand wordt genomen van het stikstofbeleid.

Maar Rutte maakte een dag voor de bijeenkomst al duidelijk dat er "weinig ruimte" is om de plannen af te zwakken. Anders valt de woning- en wegenbouw weer stil en is er geen ruimte voor de energietransitie, aldus de VVD-leider. Ook blijven boeren langer in onzekerheid als aan de plannen wordt gesleuteld.

In grote delen van het land moet de stikstofuitstoot omlaag om de natuur te verbeteren. Boerenorganisaties hebben al protesten aangekondigd tegen de kabinetsplannen. Rutte erkent dat die voor de agrarische sector ingrijpend zullen zijn, maar zegt ook dat de keuze van het kabinet "onvermijdelijk" is.

VVD'er Christianne van der Wal is als minister voor Natuur en Stikstof verantwoordelijk voor de plannen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Zij zal samen met Rutte op de ledenvergadering in Halfweg (tussen Amsterdam en Haarlem) de voorstellen verdedigen.

Meer uit Politiek

Timmermans wil ook hoorzitting in Kamer met nieuwe premier

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans wil dat ook de toekomstige premier zich tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer komt verantwoorden, en niet alleen de beoogde ministers. Dat schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma.

1 uur geleden
Oprichter en voorzitter Klaus Schwab van het WEF treedt af

DAVOS (ANP) - Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF), treedt af als uitvoerend voorzitter. Dat heeft Schwab gemeld in een mail aan het personeel. Het WEF heeft zijn besluit om de dagelijkse leiding uit handen te geven ook bevestigd.

6 uur geleden
Vakbonden kritisch na doorrekening coalitieplannen door CPB

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV reageren kritisch op de doorrekening van de coalitieplannen door het Centraal Planbureau (CPB). Zo spreekt CNV-voorzitter Piet Fortuin van een "gemiste kans dat middeninkomens er niet op vooruitgaan in de kabinetsplannen".

9 uur geleden
Adoptiestichting: stop is "verschrikkelijk en onbegrijpelijk"

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter Inez Teurlings van de Stichting Interlandelijk Geadopteerden (SIG) noemt de adoptiestop "verschrikkelijk en onbegrijpelijk". "Dit is heel slecht nieuws voor kinderen die niemand meer hebben. Zij hadden een mooie toekomst kunnen krijgen in Nederland, maar die kans wordt hen nu ontnomen."

9 uur geleden
Terugkeer Plasterk als Telegraaf-columnist nog onzeker

AMSTERDAM (ANP) - Het is nog niet duidelijk of Ronald Plasterk weer aan de slag gaat voor De Telegraaf. De krant heeft nog geen contact met hem gehad over zijn mogelijke toekomst als columnist.

10 uur geleden
Kabinet stuurt Iran alleen 'stille' condoleance na dood president

BRUSSEL (ANP) - Nederland condoleert Iran niet publiekelijk met de dood van zijn president, die tal van mensenrechtenschendingen op zijn naam zou hebben. Wel worden er condoleances overgebracht aan Teheran, zegt buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Omdat dat nu eenmaal "gebruikelijk is als je diplomatieke relaties hebt".

11 uur geleden
Kabinet oordeelt niet over strafhof, maar: Hamas anders dan Israël

BRUSSEL (ANP) - Nederland bemoeit zich niet met het Internationaal Strafhof, en dus ook niet met de voorbereidingen om leiders van Israël en Hamas te vervolgen, benadrukt buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Maar ze onderstreept dat "het voor mij natuurlijk wel klip-en-klaar is dat er een groot verschil is tussen een terroristische organisatie als Hamas en een democratische staat zoals Israël".

11 uur geleden