Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte 'verheugd' over klimaatakkoord

Rutte 'verheugd' over klimaatakkoord

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte is "verheugd" dat het de EU-leiders op hun top in Brussel is gelukt overeenstemming te bereiken over het verder terugdringen van de CO2-uitstoot in 2030. "Het was een lastige discussie als je kijkt naar de verschillende uitgangspunten van de lidstaten", zei hij na een lange nacht onderhandelen. "Ik ben erg blij met het resultaat."

De EU gaat de komende tien jaar ten minste 55 procent in plaats van de eerder afgesproken 40 procent minder broeikasgassen produceren ten opzichte van 1990. Medio volgend jaar komt de Europese Commissie met voorstellen over hoe dat concreet moet worden ingevuld, aldus Rutte. "Dat betekent dat ook de lidstaten weer iets moeten doen." Op de voorjaarstop van 2021 zullen de leiders volgens de premier praten over de toekomst van de klimaatreductie.

Vorig jaar spraken ze al een doelstelling van klimaatneutraliteit in 2050 af. Om dat te bereiken moet er een fors tandje bij gezet worden.

De internationale organisaties Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds zijn minder positief over de deal. Ze menen dat er sprake is van een rekentruc omdat het akkoord spreekt van een "netto"-vermindering van CO2-uitstoot. Het gaat daardoor niet om 55 procent reductie maar circa 50,5 procent, stellen ze. Zo telt de CO2-opname van bomen mee terwijl de focus zou moeten liggen op het verminderen van broeikasgassen in vervuilende sectoren als energie, vervoer en bio-industrie. Bovendien is een percentage van 65 in 2030 nodig om de opwarming van de aarde in toom te houden.

Oxfam zegt dat grote, rijke vervuilers moeten worden aangepakt en dringt aan op het stoppen van fossiele brandstoffen subsidiëren, het invoeren van een luchtvaartbelasting op kerosine en het verbieden van SUV's.

Meer uit Binnenland

Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

1 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

3 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

4 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

4 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

4 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

10 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

10 uur geleden