Rutte verdedigt afwezigheid ministers bij Prinsjesdagdebat
DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte verdedigt in een brief dat ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) niet bij de Algemene Politieke Beschouwingen zullen zijn. Vooral voor Jetten had PVV-leider Geert Wilders dinsdag geen goed woord over toen hij eiste dat alle bewindslieden aanwezig zijn bij het tweedaagse marathondebat over de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteert.
Hoekstra en Schreinemacher zullen niet aanwezig zijn omdat zij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York bij willen wonen. Jetten laat verstek gaan zodat hij zich kan laten zien bij het Global Clean Energy Action Forum in de Amerikaanse stad Pittsburgh, een bijeenkomst over samenwerking in de energietransitie. In beide gevallen is het volgens Rutte van "Nederlands belang" dat de bewindslieden aanwezig zijn.
Wilders vindt het getuigen van "dedain en arrogantie" dat Jetten als "minister van de hoge energierekening" niet aanwezig zal zijn als de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid worden besproken, en in plaats daarvan "lekker een CO2-reisje naar de VS gaat maken om daar vervolgens een congres bij te wonen".
Klimaattop
Rutte verdedigt Jetten en zegt dat het forum waar de energieminister naartoe gaat een "belangrijke bijeenkomst" is die de mogelijkheid biedt te overleggen met de VS en 31 andere landen. Volgens de minister-president kan Jetten zich zo voorbereiden op de klimaattop van de VN in november.
De minister-president zegt het belangrijk te vinden dat het voltallige kabinet "zoveel als mogelijk" aanwezig is bij de Algemene Politieke Beschouwingen, maar zegt ook dat er grenzen zijn. Zo benoemt hij dat er in de Tweede Kamer niet genoeg ruimte is voor alle staatssecretarissen, naast dat bewindslieden soms ook belangrijke buitenlandse dienstreizen af moeten leggen.
De beschouwingen behoren tot de belangrijkste debatten van het jaar. Maar alleen de premier komt namens het kabinet aan het woord. Tijdens de eerste dag is een groot deel van het kabinet aanwezig, maar spreken alleen de Kamerleden.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De discussie in de Kamer over de asielcrisiswetgeving maakt het "niet makkelijker" voor het kabinet om een besluit te nemen, zei premier Dick Schoof. Bijna de hele oppositie verzet zich tegen de gekozen route van het kabinet waardoor het parlement gepasseerd wordt.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet niet alleen aan noodwetgeving op het gebied van asiel werken, maar daarnaast ook spoedwetgeving voorbereiden, vindt VVD-leider Dilan Yeşilgöz. "Doe het maar lekker parallel", zei ze zichtbaar geïrriteerd tegen premier Dick Schoof.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De oppositie wil met een breed gesteunde motie komen om het kabinet ertoe aan te zetten de asielingrepen niet via een noodwet, maar via een spoedwet te regelen. Verschillende partijen opperden dat eerder al, en uit vrijgegeven stukken blijkt dat ambtenaren adviseren een spoedwet in te zetten, omdat het noodrecht in deze situatie juridisch niet te rechtvaardigen is.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende bewindslieden zijn geïrriteerd over de rol die interim-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven (NSC) speelde tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Dat zeggen bronnen rondom het kabinet.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof vindt het "volstrekt logisch" dat het gebruik van noodwetgeving om asielzoekers te weren in het regeerprogramma staat. Dat middel is immers ook in het hoofdlijnenakkoord vastgelegd, en daar is het programma van zijn kabinet op gebaseerd, redeneert hij. "Het was merkwaardig geweest als het er niet in had gestaan."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders peinst er niet over om af te zien van de toepassing van het noodrecht om veel strengere asielmaatregelen te kunnen nemen. Hij is naar eigen zeggen "niet zo onder de indruk" van ambtelijke adviezen waarin het gebruik van noodwetgeving, waarbij het parlement pas achteraf wordt geraadpleegd, ernstig wordt ontraden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In nieuwe ongelakte stukken die het kabinet donderdagavond heeft gepubliceerd, staat geen nieuwe informatie over het gebruik van noodwetgeving. Een geagiteerde oppositie drong erop aan dat premier Dick Schoof ook delen van documenten openbaar maakte die eerder op de dag nog met grote stukken zwarte lak naar de Kamer gingen. Maar zoals de premier aangaf, staat er geen nieuwe informatie over de noodknop die staat beschreven in de artikelen 110 en 111 van de Vreemdelingenwet.
2 uur geleden