Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte verdedigt afwezigheid ministers bij Prinsjesdagdebat

Rutte verdedigt afwezigheid ministers bij Prinsjesdagdebat

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte verdedigt in een brief dat ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) niet bij de Algemene Politieke Beschouwingen zullen zijn. Vooral voor Jetten had PVV-leider Geert Wilders dinsdag geen goed woord over toen hij eiste dat alle bewindslieden aanwezig zijn bij het tweedaagse marathondebat over de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteert.

Hoekstra en Schreinemacher zullen niet aanwezig zijn omdat zij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York bij willen wonen. Jetten laat verstek gaan zodat hij zich kan laten zien bij het Global Clean Energy Action Forum in de Amerikaanse stad Pittsburgh, een bijeenkomst over samenwerking in de energietransitie. In beide gevallen is het volgens Rutte van "Nederlands belang" dat de bewindslieden aanwezig zijn.

Wilders vindt het getuigen van "dedain en arrogantie" dat Jetten als "minister van de hoge energierekening" niet aanwezig zal zijn als de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid worden besproken, en in plaats daarvan "lekker een CO2-reisje naar de VS gaat maken om daar vervolgens een congres bij te wonen".

Klimaattop

Rutte verdedigt Jetten en zegt dat het forum waar de energieminister naartoe gaat een "belangrijke bijeenkomst" is die de mogelijkheid biedt te overleggen met de VS en 31 andere landen. Volgens de minister-president kan Jetten zich zo voorbereiden op de klimaattop van de VN in november.

De minister-president zegt het belangrijk te vinden dat het voltallige kabinet "zoveel als mogelijk" aanwezig is bij de Algemene Politieke Beschouwingen, maar zegt ook dat er grenzen zijn. Zo benoemt hij dat er in de Tweede Kamer niet genoeg ruimte is voor alle staatssecretarissen, naast dat bewindslieden soms ook belangrijke buitenlandse dienstreizen af moeten leggen.

De beschouwingen behoren tot de belangrijkste debatten van het jaar. Maar alleen de premier komt namens het kabinet aan het woord. Tijdens de eerste dag is een groot deel van het kabinet aanwezig, maar spreken alleen de Kamerleden.

Meer uit Politiek

Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

12 uur geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

17 uur geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

22 uur geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

1 dag geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

1 dag geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

1 dag geleden
Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

1 dag geleden