Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: timing boerenperspectief afhankelijk van conclusies Remkes

Rutte: timing boerenperspectief afhankelijk van conclusies Remkes

DEN HAAG (ANP) - Het opstappen van landbouwminister Henk Staghouwer leidt volgens premier Mark Rutte "niet tot vertraging in de gesprekken die gaande zijn" met boeren. Ook de brief met maatregelen om boeren meer perspectief te geven zal door het ontslag van Staghouwer niet later komen. De timing van de 'perspectiefbrief' is afhankelijk van hoe "diepgravend" de conclusies zijn van Johan Remkes, die de afgelopen weken de stikstofgesprekken leidde.

"Ook de nieuwe minister zal daar goed naar willen kijken", aldus Rutte. Maandag meldde Staghouwer, slechts uren voor zijn aftreden, dat de perspectiefplannen niet voor Prinsjesdag naar de Kamer gaan omdat het kabinet nog wacht op het verslag van Remkes. Daar is toe besloten omdat Remkes "ook komt met een aantal inhoudelijke opvattingen over de toekomst van de boerensector", legt de premier uit. Het is nog onduidelijk in welke vorm Remkes aanbevelingen zal doen, maar zijn conclusies worden in de tweede helft van september verwacht.

Verschillende partijen uitten in het eerste vragenuurtje na het Kamerreces hun frustratie over de bepalende rol van Remkes. "Moeten we Remkes dan maar de sleutels van het Torentje geven?", vraagt SP-Kamerlid Renske Leijten zich af. SGP-politicus Roelof Bisschop verbaast zich "een beetje over de positie die de heer Remkes gaat innemen". Remkes was aangewezen als gespreksleider en "ineens moet het hele proces wachten op het verslag van die gesprekken".

'Niet heilig'

Rutte was niet gevoelig voor die kritiek. "Het is heel gebruikelijk in de politiek, als de soep heel heet wordt, om iemand te vragen met veel ervaring om gesprekken te leiden", aldus de premier.

Ook wilde hij niet beloven dat de brief met regelingen voor boeren nog voor het einde van september naar de Kamer wordt gestuurd. Dat klinkt "als slecht nieuws", zegt D66'er Tjeerd de Groot. Boeren willen snel weten waar ze aan toe zijn. De brief komt "zo snel mogelijk" na het verslag van Remkes, zei Rutte.

De Tweede Kamer nam er geen genoegen mee. Rutte moet voor woensdag 10 uur een brief naar de Tweede Kamer sturen over hoe het kabinet de stikstofcrisis gaat aanpakken. Voor Prinsjesdag wil de Kamer duidelijkheid over zowel het perspectief voor de boeren als over de uitkomst van het proces Remkes. Het verzoek om die brief, dat GroenLinks-leider Jesse Klaver indiende tijdens de regeling van werkzaamheden, werd breed ondersteund. Klaver wil die duidelijkheid ook omdat er een "kabinetscrisis boven het kabinet hangt". Hij doelde daarbij op de opmerking van vicepremier Wopke Hoekstra dat de stikstofdoelen van het kabinet voor het CDA "niet heilig" zijn. "Daarmee kunnen we Prinsjesdag niet in", aldus Klaver.

Meer uit Politiek

Hoogleraar en VVD-senator Van den Berg voorzitter universiteiten

DEN HAAG (ANP) - Hoogleraar bestuurskunde en senator Caspar van den Berg wordt de nieuwe voorzitter van de Universiteiten van Nederland (UNL). Hij gaat de vereniging van universiteiten vanaf 1 juni leiden. VVD'er Van den Berg blijft in de Eerste Kamer zitten, maar hij stapt daar wel uit de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De benoeming is voor de komende vier jaar.

13 uur geleden
CPB: nieuw kabinet moet bijsturen om tekort in toom te houden

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw kabinet zal financieel moeten bijsturen om te voorkomen dat het begrotingstekort oploopt tot boven de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Zonder maatregelen komt het tekort daar al in 2026 boven en vanaf 2028 structureel, volgens de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

15 uur geleden
Timmermans noemt Wilders 'bewonderaar van Poetin'

DEN HAAG (ANP) - Radicaal-rechtse partijen zijn een bedreiging voor de rechtsstaat, en spelen daarmee de Russische president Vladimir Poetin in de kaart, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In de tweejaarlijkse Banninglezing noemt Timmermans het "urgent" dat "Wilders geen directe verantwoordelijkheid gaat dragen voor onze landsverdediging en onze veiligheid. Ik zou niet graag mijn lot leggen in de handen van de bewonderaars van Poetin, noch hier, noch elders".

1 dag geleden
Gelderse gedeputeerde: brugongeluk Lochem is ontzettend tragisch

LOCHEM (ANP) - Het ongeluk met de brug in aanbouw over het Twentekanaal bij Lochem is "ontzettend tragisch". Dat zegt gedeputeerde Klaas Ruitenberg van de provincie Gelderland, die de provinciale infrastructuur in zijn portefeuille heeft. De provincie Gelderland is de opdrachtgever van de bouw van de Nettelhorsterbrug.

1 dag geleden
Zeeland en Brabant vechten vergunning chemiebedrijf Antwerpen aan

DEN BOSCH / MIDDELBURG (ANP) - De provincies Zeeland en Noord-Brabant maken opnieuw bezwaar tegen een vergunning waarmee chemiebedrijf Ineos de nieuwe ethaankraker Project One kan bouwen in de haven van Antwerpen. Ze maken zich zorgen over de hoeveelheid stikstof die door de nieuwe installatie terechtkomt in kwetsbare natuurgebieden als De Brabantse Wal, zo laten ze weten. Het natuurgebied is volgens Brabant al overbelast. Met de ethaankraker wil Ineos ethaan omzetten in ethyleen, een basisgrondstof voor de productie van plastic.

1 dag geleden
Rutte meelevend na dodelijk ongeval met brugdeel Lochem

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte reageert meelevend op het ongeval in Lochem waar twee mensen zijn omgekomen toen ze onder een naar beneden vallend gedeelte van een nieuwe brug terechtkwamen. Op X spreekt hij van "tragische berichten over heftig ongeval in Lochem waar na het instorten van een deel van een brug twee dodelijke slachtoffers en twee gewonden zijn te betreuren. Ik wens de nabestaanden en alle betrokkenen veel sterkte toe".

1 dag geleden
Adema noemt motie uitfasering bio-industrie 'belangrijk signaal'

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de Tweede Kamer om de bio-industrie uit te faseren is een "belangrijk signaal", schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema dinsdag in een reactie. Maar het gaat ook om "zeer complexe opgaven" die één kabinet niet zomaar kan oplossen.

2 dagen geleden