Rutte: timing boerenperspectief afhankelijk van conclusies Remkes
DEN HAAG (ANP) - Het opstappen van landbouwminister Henk Staghouwer leidt volgens premier Mark Rutte "niet tot vertraging in de gesprekken die gaande zijn" met boeren. Ook de brief met maatregelen om boeren meer perspectief te geven zal door het ontslag van Staghouwer niet later komen. De timing van de 'perspectiefbrief' is afhankelijk van hoe "diepgravend" de conclusies zijn van Johan Remkes, die de afgelopen weken de stikstofgesprekken leidde.
"Ook de nieuwe minister zal daar goed naar willen kijken", aldus Rutte. Maandag meldde Staghouwer, slechts uren voor zijn aftreden, dat de perspectiefplannen niet voor Prinsjesdag naar de Kamer gaan omdat het kabinet nog wacht op het verslag van Remkes. Daar is toe besloten omdat Remkes "ook komt met een aantal inhoudelijke opvattingen over de toekomst van de boerensector", legt de premier uit. Het is nog onduidelijk in welke vorm Remkes aanbevelingen zal doen, maar zijn conclusies worden in de tweede helft van september verwacht.
Verschillende partijen uitten in het eerste vragenuurtje na het Kamerreces hun frustratie over de bepalende rol van Remkes. "Moeten we Remkes dan maar de sleutels van het Torentje geven?", vraagt SP-Kamerlid Renske Leijten zich af. SGP-politicus Roelof Bisschop verbaast zich "een beetje over de positie die de heer Remkes gaat innemen". Remkes was aangewezen als gespreksleider en "ineens moet het hele proces wachten op het verslag van die gesprekken".
'Niet heilig'
Rutte was niet gevoelig voor die kritiek. "Het is heel gebruikelijk in de politiek, als de soep heel heet wordt, om iemand te vragen met veel ervaring om gesprekken te leiden", aldus de premier.
Ook wilde hij niet beloven dat de brief met regelingen voor boeren nog voor het einde van september naar de Kamer wordt gestuurd. Dat klinkt "als slecht nieuws", zegt D66'er Tjeerd de Groot. Boeren willen snel weten waar ze aan toe zijn. De brief komt "zo snel mogelijk" na het verslag van Remkes, zei Rutte.
De Tweede Kamer nam er geen genoegen mee. Rutte moet voor woensdag 10 uur een brief naar de Tweede Kamer sturen over hoe het kabinet de stikstofcrisis gaat aanpakken. Voor Prinsjesdag wil de Kamer duidelijkheid over zowel het perspectief voor de boeren als over de uitkomst van het proces Remkes. Het verzoek om die brief, dat GroenLinks-leider Jesse Klaver indiende tijdens de regeling van werkzaamheden, werd breed ondersteund. Klaver wil die duidelijkheid ook omdat er een "kabinetscrisis boven het kabinet hangt". Hij doelde daarbij op de opmerking van vicepremier Wopke Hoekstra dat de stikstofdoelen van het kabinet voor het CDA "niet heilig" zijn. "Daarmee kunnen we Prinsjesdag niet in", aldus Klaver.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Eddy van Hijum wil, ook na aandringen van veel partijen in de Tweede Kamer, geen aantallen asielmigranten vaststellen waar het kabinet de komende jaren op gaat sturen. Bij dit type migratie is dat niet zo zinvol, omdat dit "minder stuurbaar" is dan bijvoorbeeld arbeids- of studiemigratie, zei de bewindsman in een Kamerdebat over demografische ontwikkelingen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland wil samen met Frankrijk, Duitsland en Estland een Europees consortium oprichten voor digitale infrastructuur, zo maakte staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitalisering) bekend in een debat. Het doel is volgens hem te komen tot een "meer weerbaar Europees online-ecosysteem waarbij privacy, transparantie en keuzevrijheden centraal staan". Partijen toonden zich aangenaam verrast door het plan, vooral omdat in de Tweede Kamer grote zorgen leven over de afhankelijkheid die in Europa is ontstaan van de socialemediaplatforms van grote Amerikaanse techbedrijven, zoals X en Meta.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tijdens een bezoek aan de hoofdstad Kyiv heeft minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) donderdag de Oekraïense regering 20 miljoen euro extra hulp toegezegd voor de energie-infrastructuur. Die ligt de afgelopen maanden zwaar onder vuur van Rusland.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De veiligheidssituatie in heel Syrië is nog steeds "volatiel" door het geweld van gewapende groepen, zei speciaal gezant Gijs Gerlag van het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag tijdens een briefing in de Tweede Kamer. De omstandigheden in het land zijn zeer slecht. Dictator Bashar al-Assad werd begin december verjaagd.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de hoorzittingen van nieuwe bewindslieden bij een eenmalig experiment moeten blijven. "Het was een leuk experiment. Maar wel in de categorie van eens, maar nooit weer", zei PVV-Kamerlid Gidi Markuszower donderdag tijdens een debat hierover. De hoorzittingen zijn er eerder gekomen met steun van de PVV. Maar omdat de radicaal-rechtse partij van mening is veranderd, is hier nu niet genoeg steun meer voor.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ministeries van Economische Zaken en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur zijn weer vrijgegeven, nadat iemand het gebouw was binnengedrongen. Woordvoerders van de ministeries en de politie kunnen melden dat de indringer niet langer in het gebouw is. Het is onduidelijk of de persoon is opgepakt door de politie, of het gebouw is ontvlucht.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ministeries van Economische Zaken (EZ) en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) zijn donderdagmiddag ontruimd vanwege een indringer, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van EZ. Rond 12.15 uur moest iedereen het pand, waarin de ministeries gehuisvest zijn, verlaten.
12 uur geleden