Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte tijdens Memorial Day: vrijheid is niet vanzelfsprekend

Rutte tijdens Memorial Day: vrijheid is niet vanzelfsprekend

MARGRATEN (ANP) - Premier Mark Rutte herdacht zondagmiddag in het Limburgse Margraten de Amerikaanse militairen die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden bij de bevrijding van Europa. De minister-president legde een krans op de Amerikaanse erebegraafplaats en hield ook een toespraak in het Engels waarin hij vrijheid niet vanzelfsprekend noemde. Via live-streaming op Facebook en YouTube was de herdenking wereldwijd te volgen. Aan de plechtigheid namen ook negen veteranen uit de Tweede Wereldoorlog deel, evenals een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland.

De premier prees de Nederlandse vrijwilligers die zich inspannen om verhalen en foto's van de gesneuvelden te achterhalen. "Het illustreert de diepe connectie tussen ons verleden en ons heden", zei hij. "Tussen Nederland en de Verenigde Staten. Het illustreert de enorme dankbaarheid die we nog steeds voelen."

"Dat gevoel, geloof ik, is vandaag sterker dan ooit", ging hij door. "Want vandaag woedt er oorlog op ons continent, we realiseren ons dat een leven in vrede geen vanzelfsprekendheid is. Dat vrijheid niet vanzelf komt. Vrijheid kost iets. Dat was ruim 75 jaar geleden zo, en dat is nog steeds zo."

Eresaluut

Bij wijze van eresaluut vlogen F-16's van de Koninklijke Luchtmacht rond 16.00 uur in een missing-manformatie over de begraafplaats. Daar liggen 8288 Amerikaanse soldaten die destijds in West-Europa omkwamen. Op een monument staan ook de namen vermeld van 1722 vermiste Amerikaanse soldaten.

In verband met het laag overvliegen van de straaljagers heeft de gemeente Eijsden-Margraten gastgezinnen die Oekraïners opvangen vooraf geïnformeerd in meerdere talen. Ook was er aandacht voor in diverse regionale media.

De herdenking in Margraten wordt jaarlijks gehouden één dag voor de viering van Memorial Day in de VS. Alleen vorig jaar gooide corona roet in het eten en ging Memorial Day in Margraten niet door.

Het was niet voor het eerst dat de premier Memorial Day bijwoonde. Tijdens Memorial Day in 2015 werd zeventig jaar bevrijding herdacht in aanwezigheid van premier Rutte.

Meer uit Binnenland

Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiënten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

2 uur geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

4 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

5 uur geleden
Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens om EK

BERLIJN (ANP) - In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

5 uur geleden
Ali B hoort alsnog strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort vrijdag in de rechtbank van Haarlem alsnog welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. Oorspronkelijk zou dat donderdag al gebeuren maar de zaak liep vertraging op vanwege een nieuwe getuigenverklaring.

5 uur geleden
Op1-presentatoren blikken terug op nieuwsjaren in laatste show

AMSTERDAM (ANP) - In de laatste Op1 "ooit" hebben de presentatoren van de talkshow teruggeblikt op al het nieuws dat zij in de vierenhalf jaar dat het programma bestond hebben behandeld. De laatste show werd gepresenteerd door Welmoed Sijtsma en Jort Kelder.

8 uur geleden
Celstraf Frenna was koning onbekend: onacceptabel, maar gestraft

NEW YORK (ANP) - Koning Willem-Alexander wist voor de vierdaagse reis naar de Verenigde Staten niet dat rapper Frenna, met wie het koningspaar een hiphopstudio in Atlanta bezocht, in 2016 is veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje. Dat zei de koning tijdens het afsluitende persgesprek aan het einde van de reis. "Maar dat gezegd hebbende: Iedereen in Nederland die veroordeeld is en zijn straf heeft uitgezeten verdient een tweede kans. Zo werkt ons rechtssysteem", zei Willem-Alexander.

8 uur geleden