Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte tijdens Memorial Day: vrijheid is niet vanzelfsprekend

Rutte tijdens Memorial Day: vrijheid is niet vanzelfsprekend

MARGRATEN (ANP) - Premier Mark Rutte herdacht zondagmiddag in het Limburgse Margraten de Amerikaanse militairen die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden bij de bevrijding van Europa. De minister-president legde een krans op de Amerikaanse erebegraafplaats en hield ook een toespraak in het Engels waarin hij vrijheid niet vanzelfsprekend noemde. Via live-streaming op Facebook en YouTube was de herdenking wereldwijd te volgen. Aan de plechtigheid namen ook negen veteranen uit de Tweede Wereldoorlog deel, evenals een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland.

De premier prees de Nederlandse vrijwilligers die zich inspannen om verhalen en foto's van de gesneuvelden te achterhalen. "Het illustreert de diepe connectie tussen ons verleden en ons heden", zei hij. "Tussen Nederland en de Verenigde Staten. Het illustreert de enorme dankbaarheid die we nog steeds voelen."

"Dat gevoel, geloof ik, is vandaag sterker dan ooit", ging hij door. "Want vandaag woedt er oorlog op ons continent, we realiseren ons dat een leven in vrede geen vanzelfsprekendheid is. Dat vrijheid niet vanzelf komt. Vrijheid kost iets. Dat was ruim 75 jaar geleden zo, en dat is nog steeds zo."

Eresaluut

Bij wijze van eresaluut vlogen F-16's van de Koninklijke Luchtmacht rond 16.00 uur in een missing-manformatie over de begraafplaats. Daar liggen 8288 Amerikaanse soldaten die destijds in West-Europa omkwamen. Op een monument staan ook de namen vermeld van 1722 vermiste Amerikaanse soldaten.

In verband met het laag overvliegen van de straaljagers heeft de gemeente Eijsden-Margraten gastgezinnen die Oekraïners opvangen vooraf geïnformeerd in meerdere talen. Ook was er aandacht voor in diverse regionale media.

De herdenking in Margraten wordt jaarlijks gehouden één dag voor de viering van Memorial Day in de VS. Alleen vorig jaar gooide corona roet in het eten en ging Memorial Day in Margraten niet door.

Het was niet voor het eerst dat de premier Memorial Day bijwoonde. Tijdens Memorial Day in 2015 werd zeventig jaar bevrijding herdacht in aanwezigheid van premier Rutte.

Meer uit Binnenland

Heijnen kijkt toch nog naar mogelijke oplossing voor Eurostar

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat kijken of nog voorkomen kan worden dat de directe treinverbinding tussen Amsterdam en Londen er volgend jaar door werkzaamheden maandenlang uit ligt. Aanleiding is een gesprek met topvrouw Gwendoline Cazenave van spoorbedrijf Eurostar, die daarin aangaf niet overtuigd te zijn van de noodzaak van de tijdelijke sluiting.

3 uur geleden
Slagter (MAX) gaat bij NPO programma voor Van Nieuwkerk aanvragen

HILVERSUM (ANP) - Omroepbaas Jan Slagter gaat "op korte termijn" voorstellen bij de NPO indienen voor programma's waarmee Matthijs van Nieuwkerk kan terugkeren op televisie. Dat laat Slagter dinsdag aan het ANP weten. In eerste instantie zet Slagter in op "een programma waarin Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal kan doen. Maar het lijkt me terecht dat hij daarna weer meer gaat doen op de Nederlandse televisie."

4 uur geleden
Ruim 900 kilo cocaïne onderschept in Zeeland

VLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.

5 uur geleden
Van der Burg wil binnen maand vier 'overlooplocaties' Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

7 uur geleden
Vervuilend verkeer in 2025 niet welkom in groot deel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

7 uur geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

8 uur geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

8 uur geleden