Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: suggesties over zorgsalarissen zijn 'populistisch'

Rutte: suggesties over zorgsalarissen zijn 'populistisch'

DEN HAAG (ANP) - "Ik vind het echt populistisch." Zo beoordeelt premier Mark Rutte de "suggestie" dat zorgpersoneel er de komende tijd niet financieel op vooruitgaat. De salarissen in de zorg gaan er juist op vooruit, aldus de premier op kritiek vanuit de oppositie.

De oppositiepartijen hameren op een beloning voor zorgmedewerkers op de lange termijn. Zorgpersoneel kan later dit jaar op een eenmalige bonus van 1000 euro netto rekenen. Volgens de volledige oppositie moet er ook structureel meer bij komen, en moet het kabinet helpen de arbeidsomstandigheden te verbeteren. De Tweede Kamer steggelt al tijden over een voorstel hiertoe.

Dat is niet de taak van de regering, stelt het kabinet. Dat is aan de werknemers en werkgevers om in de collectieve arbeidsovereenkomsten vast te leggen. Bovendien zorgt het systeem in de zorg er al voor dat die lonen juist wel stijgen, aldus premier Rutte. De lonen gaan tussen de 3 en 5 procent omhoog. Dat komt ook omdat de zorgsalarissen zijn gelinkt aan salarissen in de private sector.

Rutte ongeduldig

"Mevrouw Marijnissen wekt nu de indruk dat er in de zorg geen loonstijgingen zijn. Die zijn er wel", aldus een ongeduldige Rutte in debat met de SP-leider. "Er komt fors geld bij." Het is "populistisch en zo makkelijk" om te suggereren dat het zorgpersoneel er niets bij krijgt.

Daarnaast wijst Rutte op de ongekende recessie waar Nederland op afkoerst door het coronavirus. Als alleen zorgmedewerkers extra beloond worden, is dat weer oneerlijk tegenover politieagenten en onderwijzers. En voor extra loonsverhogingen in de publieke sector is nu eenmaal niet onbeperkt ruimte in de overheidsfinanciën. "Dit is straks keuzes maken in schaarste", aldus de premier.

Meer uit Gezond

Griepepidemie suddert op een laag pitje door volgens Nivel

UTRECHT (ANP) - Huisartsen zien steeds minder mensen met griepachtige klachten, maar toch is de milde griepepidemie volgens gezondheidsinstituut Nivel nog niet voorbij. Al weken ligt het aantal huisartsbezoeken ruim onder de "epidemische grens": die hebben de deskundigen gelegd op 58 consulten per 100.000 inwoners. In de afgelopen week gingen slechts 15 op de 100.000 Nederlanders met klachten die op griep kunnen duiden naar hun huisarts.

7 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt tot 666

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald tot 666. Dat is het laagste aantal sinds 24 februari, ruim een maand geleden.

8 uur geleden
Bomenkompas moet wijk voor hooikoortspatiënten aangenamer maken

LEIDEN (ANP) - Bij het inrichten van straten is het belangrijk om niet te veel bomen neer te zetten die allergische reacties kunnen oproepen bij hooikoortspatiënten, stelt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een door het ziekenhuis ontwikkeld Bomenkompas moet onder anderen beleidsmakers helpen om woonwijken 'pollenbewust' in te richten.

14 uur geleden
Bij jonge mensen met beroerte speelt mogelijk kanker een rol

NIJMEGEN (ANP) - Bij jonge mensen die een beroerte krijgen, speelt mogelijk kanker een rol bij het ontstaan ervan, stellen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen. "Het is waarschijnlijk dat de kanker al aanwezig was toen de patiënt de beroerte kreeg", legt hoogleraar neurologie Frank-Erik de Leeuw van de universiteit uit. "De diagnose was alleen nog niet gesteld."

14 uur geleden
Mulier Instituut: bijna helft vechtsporters gebruikt doping

UTRECHT (ANP) - Bijna de helft van de sporters die met regelmaat aan vechtsport doen gebruikt doping, zo heeft het Mulier Instituut geconcludeerd. Naar schatting gaat het om een percentage van 47 procent.

1 dag geleden
WHO: extra coronaprik voor mensen met kwetsbare gezondheid

GENÈVE (ANP/RTR) - Mensen met een kwetsbare gezondheid zouden een extra coronaprik moeten krijgen, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De organisatie komt met het advies nu verschillende landen besluiten nemen over het vervolg van de prikcampagnes tegen het virus.

1 dag geleden
Steeds minder mensen belanden door corona in ziekenhuis

BILTHOVEN (ANP) - De stroom coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt verder af. In de afgelopen week zijn 509 mensen vanwege hun besmetting opgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds half februari, vijf weken geleden.

1 dag geleden