Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: staatsschuld naar 92 procent gaan we niet meemaken

Rutte: staatsschuld naar 92 procent gaan we niet meemaken

DEN HAAG (ANP) - Het oplopen van de staatsschuld naar 92 procent van het bruto binnenlands product "gaan we echt niet meemaken", zegt premier Mark Rutte. Hij geeft toe dat het nieuwe kabinet iets minder streng is op de overheidsfinanciën, maar dat noemt hij "verdedigbaar". De berekeningen van het Centraal Planbureau over de ontwikkeling van de schuld tot 2060 zijn volgens de premier gebaseerd op een aantal aannames die niet helemaal kloppen.

Zo wordt ervan uitgegaan dat de investeringen in klimaat en stikstof structureel zijn, terwijl het idee is dat dit geld in een fonds wordt gestopt. Bovendien zijn niet de volle geplande bezuinigingen op de zorg meegenomen, benadrukt de premier.

Op vragen van SGP-voorman Kees van der Staaij naar de zorg van het CPB maar ook de Raad van State over de hoge staatsschuld zegt Rutte: "Die is tot op zekere hoogte ook terecht." Het kabinet investeert in vermindering van de CO2-uitstoot, maar ook in het onderwijs. Dat soort investeringen "brengen financiële verplichtingen met zich mee", zegt de premier.

Financiële buffers

Van der Staaij vraagt zich af of het kabinet wel genoeg financiële buffers achter de hand houdt om een nieuwe crisis aan te gaan. "Er is de komende jaren alle ruimte om een klap à la corona op te vangen", zegt Rutte ter geruststelling aan de SGP-voorman. Hij benadrukt dat de staatsschuld deze kabinetsperiode onder de Europese norm blijft van 60 procent van het bbp.

Overigens maakte het CPB zich ook zorgen dat het kabinet de gereserveerde miljarden niet uitgegeven krijgt, onder meer door het gebrek aan arbeidskrachten om alle ambitieuze plannen uit te voeren. Die krapte baart ook Rutte wel enige zorgen, geeft hij aan.

Maar het kabinet zet "alle bestaande instrumenten" in om het tekort aan mensen op de arbeidsmarkt "terug te brengen", zegt Rutte. Hij wijst op initiatieven om werknemers in sectoren met weinig werk aan de slag te krijgen in branches met de grootste tekorten. Ook worden mensen aangemoedigd "meer uren of dagen" te werken en zal het kabinet mensen in de bijstand "actief benaderen" om ze aan het werk te krijgen.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Teunis van Nes 4 maanden geleden
Staatschuld naar 92% gaan we niet meemaken zegt Rutte, hij heeft dan Nederland al lang weggegeven naar de nieuwe wereldorde, volgens "zijn" toekomstvisie. Weg NL !

Meer uit Binnenland

Verzekeraar Interpolis: 863 schademeldingen door noodweer

TILBURG (ANP) - Verzekeraar Interpolis heeft tot dusver 863 schademeldingen ontvangen vanwege het noodweer in delen van het land op donderdag en vrijdag. Interpolis verwacht dat dit aantal meldingen nog verder zal oplopen.

36 minuten geleden
Automobilist overlijdt door ongeluk na achtervolging politie

EMMEN (ANP) - Een 43-jarige man is vrijdagavond overleden door een auto-ongeluk na een achtervolging door de politie dicht bij Emmen in Drenthe. De man botste op de N381 tegen de auto van een 61-jarige vrouw. Zij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

3 uur geleden
Burgemeester Bruls en gezin moesten huis uit vanwege dreiging

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls is tijdens de coronatijd bedreigd. In een interview met De Gelderlander vertelt Bruls dat eind november vorig jaar een "concrete dreiging" bestond dat actievoerders hem en zijn gezin "thuis kwamen opzoeken". Uit voorzorg werd het gezin snel naar elders gebracht.

4 uur geleden
Handhavers in Utrecht mogen vrijwillig bodycam dragen

UTRECHT (ANP) - Handhavers van de gemeente Utrecht mogen als ze dat willen een bodycam bij zich dragen. Burgemeester Sharon Dijksma heeft dat besloten, nadat een proef met de camera's goed was bevallen bij de medewerkers. "De resultaten van dit onderzoek bevestigen dat de bodycam een goed middel is om het veiligheidsgevoel, de veiligheid en het leervermogen te vergroten", heeft ze laten weten aan de gemeenteraad.

5 uur geleden
Staking: meeste bussen Eindhoven en Venlo rijden volgens FNV niet

EINDHOVEN (ANP) - Het merendeel van de buschauffeurs in Eindhoven en Venlo staakt, vertelt Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV. "Zo'n 75 procent legt het werk neer. We zitten goed op koers." Volgens Fred Kagie, voorzitter Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), kan ongeveer de helft van de geplande ritten niet doorgaan.

6 uur geleden
Deel buschauffeurs staakt in Venlo en Eindhoven voor betere cao

VENLO (ANP) - Een deel van de buschauffeurs in het streekvervoer legt zaterdag het werk neer in Eindhoven en Venlo. Het is de derde staking in een landelijke estafette voor een betere cao.

9 uur geleden
Dode en gewonde door verkeersongeval in Emmen

EMMEN (ANP) - Door een verkeersongeval vrijdagavond in Emmen (Drenthe) is een man om het leven gekomen. Een andere persoon raakte zwaargewond en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

12 uur geleden