
'Rutte staat voor kiezers garant voor stabiel bestuur'
AMSTERDAM (ANP) - In de coronacrisis zien kiezers VVD-leider Mark Rutte als een garantie voor stabiel bestuur. Andere partijen slagen er ook niet in de ideeënstrijd van de VVD te winnen. Dat is volgens de Volkskrant de conclusie van het grote kiezersonderzoek dat I&O Research heeft uitgevoerd in opdracht van de krant.
Na een jaar dat in het teken stond van de coronacrisis lijkt dat voor veel kiezers toch niet het belangrijkste verkiezingsthema. Het coronabeleid wordt door 21 procent genoemd als een onderwerp waar meer aandacht voor moet zijn. Gezondheidszorg scoort met 33 procent hoger, net als de woningmarkt (28 procent, een verdubbeling vergeleken met vier jaar geleden) en duurzaamheid (27 procent), aldus het onderzoek. De interesse voor de specifieke thema's is echter wel kleiner. Vier jaar geleden vond bijvoorbeeld 54 procent nog dat gezondheidszorg meer aandacht verdiende.
Volgens onderzoeker Peter Kanne is dat een teken dat de pandemie toch een overheersende rol speelt. "De coronacrisis ligt als een versluierende deken over alle thema’s heen. Het gaat de kiezers niet per se om de aanpak van de coronacrisis. Het gaat ze om de vraag aan wie ze het leiderschap in deze crisis toevertrouwen".
Volkspartij
In de peiling is de VVD met 43 zetels ruim twee keer zo groot als CDA en PVV, die 19 zetels scoren. Daarna schommelt een groepje van D66, GroenLinks, PvdA en SP rond de 12 zetels.
Rutte speelt een doorslaggevende rol. Voor mensen die op de VVD stemmen, is hij een belangrijker factor dan de standpunten van de partij. Rutte profiteert daarbij van de coronacrisis. Mensen die ‘stabiel bestuur’ willen, kiezen vaak voor hem. De VVD is zo uitgegroeid tot een volkspartij, constateert onderzoeker Peter Kanne. "Van jong tot oud, mannen en vrouwen, van oost tot west, in de stad en op het platteland, de VVD haalt stemmen in alle lagen van de bevolking."
Meer uit Politiek
HAAG (ANP) - De VVD is in een debat dinsdag over de situatie in Gaza zwaar onder vuur komen te liggen. Volgens een flink deel van de oppositie staat de regeringspartij niet open voor extra druk op Israël. "Ik wil liever effectieve maatregelen", reageerde VVD'er Eric van der Burg.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Scheidend Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg een staande ovatie in de Tweede Kamer bij zijn afscheid. Voorzitter Martin Bosma zei dat Omtzigt "kwam als Kamerlid en gaat als instituut." In zijn toespraak roemde Bosma Omtzigt om zijn werklust en dossierkennis. "Zoals jij is er geen tweede."
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
4 dagen geleden