
Rutte: situatie rond spreidingswet gevolg Nederlandse systeem
BRUSSEL (ANP) - Dat Dilan Yeşilgöz woensdag als VVD-leider in de Tweede Kamer probeerde een behandeling van de spreidingswet in de senaat tegen te houden, terwijl ze tegelijkertijd demissionair minister van Justitie en Veiligheid is, is "staatsrechtelijk niet raar". Dat zei demissionair premier Mark Rutte donderdag in Brussel, waar hij de Europese top bijwoont. Volgens hem kan dit voorkomen in "het Nederlandse politieke systeem waar we voor gekozen hebben".
Volgens Rutte draait het om de vraag of een fractievoorzitter die ook minister is een afwijkend standpunt kan innemen. "Dat kan, dat is onvermijdelijk", aldus Rutte. "Omdat je anders geen kabinet kunt formeren", vervolgde hij. Op dit moment bestuurt het demissionaire kabinet het land, terwijl er een formatie gaande is om een nieuw kabinet te vormen na de verkiezingen van vorige maand.
Behalve Yeşilgöz zijn er meer Tweede Kamerleden die een 'dubbelrol' hebben. Zo is bijvoorbeeld Rob Jetten fractievoorzitter van D66, maar tegelijkertijd demissionair minister voor Klimaat en Energie. En VVD-collega Eric van der Burg is als staatssecretaris verantwoordelijk voor asiel en een fervente vóórstander van de spreidingswet, waarmee gemeenten gedwongen kunnen worden asielzoekers op te vangen.
Spannend
"Dat is het Nederlandse politieke systeem waar we voor gekozen hebben. Waarbij je na verkiezingen niet altijd een kabinet krijgt van dezelfde samenstelling. Er komt nu waarschijnlijk een kabinet met een andere samenstelling", aldus Rutte. Volgens hem is het logisch dat Yeşilgöz "posities moet verdedigen in Kamerdebatten" en dat er dan "licht komt te zitten tussen de positie van zo'n fractievoorzitter en het kabinet". Dat is "dualisme", ofwel het systeem waarbij "na verkiezingen leden van het kabinet ook lid van de Kamer kunnen zijn", zei hij.
Hij vindt niet dat Yeşilgöz haar partijgenoot Van der Burg hiermee in de wielen rijdt. "Nee hoor, die is stevig genoeg om dat niet te laten gebeuren." Van der Burg probeert al jaren de aanhoudende opvangcrisis aan te pakken en zoekt daarvoor veel plekken in gemeenten. Dat lukt niet goed. De spreidingswet kan helpen omdat er dan meer reguliere opvang die beter verspreid over Nederland is. De VVD-fractie was en is daartegen, maar het kabinet - waar de VVD ook in zit - is voor.
Woensdag liet Rutte al in een brief weten dat de senaat over de eigen agenda gaat. Donderdag herhaalde hij dat: "Als een wet eenmaal is ingediend bij de Eerste Kamer, dan bepaalt de Eerste Kamer de regie." De bedoeling is dat de senaat de spreidingswet op 16 januari plenair gaat behandelen. Een week later volgt een stemming. Het wordt spannend want het is niet duidelijk of het wetsvoorstel het haalt.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
1 dag geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
4 dagen geleden