Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: ruzie Polen en Oekraïne slechts tijdelijk probleem

Rutte: ruzie Polen en Oekraïne slechts tijdelijk probleem

DEN HAAG (ANP) - De ruzie tussen Polen en Oekraïne zal uiteindelijk wel los lopen, denkt demissionair premier Mark Rutte. Polen zegt geen wapens meer aan Oekraïne te willen leveren, omdat het ruzie heeft met het buurland over graanexport. "De soep zal niet zo heet gegeten worden als ze op dit moment wordt opgediend", zei Rutte aan het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over de plannen van het kabinet voor volgend jaar.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki zei woensdag Oekraïne niet langer te zullen bewapenen. Hij is boos over uitlatingen van president Volodymyr Zelensky van Oekraïne. Die sprak bij de VN over "politieke theater" rond de export van graan uit zijn land. Zelensky doelde op het importverbod op graan uit Oekraïne dat Polen, Hongarije en Slowakije hebben ingesteld. Het gedoe speelt volgens de president alleen maar Rusland in de kaart.

Rutte verwacht dat het om een "tijdelijk probleem" gaat. Hij is bereid om achter de schermen te helpen om de sfeer te verbeteren tussen de buurlanden. Hij wees erop dat de regering in Warschau steeds voorop heeft gelopen bij het geven van steun aan Oekraïne. Volgende maand zijn er verkiezingen voor het parlement in Polen. Op het Poolse platteland is veel weerzin tegen de komst van graan uit Oekraïne.

Steun

Ook demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) gaat ervan uit dat Polen steun blijft leveren. Ze denkt ook dat de verkiezingen een rol spelen. "Maar het is wel ontzettend belangrijk om de eenheid te bewaren. De Russische dreiging is in Polen heel voelbaar, zegt ze. Daarom heeft het land zo aangedrongen op wapenhulp. "En om die reden denk ik toch, dat ondanks dat dit nu zo hoog is opgelopen, dat we uiteindelijk gewoon samen Oekraïne kunnen blijven steunen."

Rutte toonde begrip voor de positie van Zelensky. "Ik denk dat Oekraïne terecht zegt tegen Europa: probeer nou zoveel mogelijk ook die graanexport vanuit Oekraïne mogelijk te maken." De EU verbood in het voorjaar de export van een aantal landbouwproducten naar enkele EU-lidstaten. Brussel liet vorige week weten een eind te maken aan het verbod, maar Polen, Slowakije en Hongarije zetten eenzijdig de ban voort. Dat is tegen de EU-regels.

Meer uit Binnenland

Gebruik huishoudelijke hulp via Wmo flink gestegen

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar kregen meer dan 485.000 mensen hulp bij het huishouden betaald uit de Wmo-pot, bedoeld voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het aantal is 27 procent hoger dan in de eerste helft van 2019, becijferde statistiekbureau CBS.

17 minuten geleden
Zwaargewonde door steekpartij in parking Vinkeveen

VINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.

4 uur geleden
Gemeente kan noodlijdende Rotterdam Pride niet financieel helpen

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

6 uur geleden
Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

6 uur geleden
Onderzoek: supermarkten gooien minder voedsel weg

WAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

7 uur geleden
Burgemeester Westerwolde: gemeenten moeten nu in actie komen

WESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.

7 uur geleden
Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

8 uur geleden