Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte: Russische aanval in West-Oekraïne 'uitermate zorgelijk'

Rutte: Russische aanval in West-Oekraïne 'uitermate zorgelijk'

DEN HAAG (ANP) - De Russische raketaanval op een Oekraïense militaire basis niet ver van de Poolse grens is "uitermate zorgelijk en het is opnieuw een escalatie", zei premier Mark Rutte in WNL op Zondag. Rusland gaat volgens hem nog wel steeds een confrontatie met de NAVO uit de weg.

De militaire basis in Yavoriv, op minder dan 25 kilometer van de Oekraïens-Poolse grens, werd getroffen door dertig raketten. Volgens de regionale gouverneur kwamen zeker 35 mensen om het leven door de luchtaanval en raakten 134 mensen gewond.

Volgens luitenant-admiraal Rob Bauer, die voorzitter is van het militair comité van de NAVO, geven de Russen met de aanval het signaal af dat de wapenhulp uit het Westen voor hen een probleem is. Oekraïne krijgt onder meer antitankwapens en luchtverdedigingsraketten van westerse landen.

De wapens uit het Westen zijn "heel succesvol" in de strijd tegen de Russische troepen, aldus Bauer in het televisieprogramma WNL op Zondag. "Het is voor de Russen een probleem, die wapens."

De Russische strijdkrachten blijven buiten Oekraïne uit de buurt van NAVO-troepen, zei Bauer. "Terwijl ze normaal gesproken toch een wat agressievere houding hebben richting de NAVO."

Meer uit Binnenland

Zo'n 150 tips binnen na uitloven beloning cold case vermiste Jaïr

AMSTERDAM (ANP) - De Peter R. de Vries Foundation heeft in totaal zo'n 150 tips ontvangen over de in 1995 verdwenen 7-jarige Jaïr Soares na het uitloven van een beloning voor de gouden tip in augustus vorig jaar. Tot en met afgelopen zaterdag konden tipgevers aanspraak maken op de 250.000 euro.

16 minuten geleden
ActiZ: focus op zorg thuis riskant en duurder dan gedacht

UTRECHT (ANP) - Branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ heeft geen vertrouwen in kabinetsbeleid om geen extra verpleeghuisplaatsen meer te verwezenlijken dan de 130.000 die er zijn en vooral te focussen op zorg thuis. Het is niet goed onderbouwd, kan grote risico's met zich meebrengen en levert uiteindelijk slechts een beperkte besparing op, aldus de organisatie op basis van een onderzoek door bureau SiRM.

1 uur geleden
Scholieren krijgen les over relaties, seks en 3D-clitoris

DEN HAAG (ANP) - Duizenden kinderen op basisscholen en in het speciaal onderwijs krijgen de komende week les over relaties, seksualiteit en grenzen. Het is weer de jaarlijkse Week van de Lentekriebels, een nationale projectweek over seksuele vorming. De week is opgezet door kenniscentrum Rutgers en de GGD'en.

3 uur geleden
Voetballer Rai Vloet voor de rechter voor dodelijk ongeval

HAARLEM (ANP) - De rechtbank in Haarlem behandelt maandag de strafzaak tegen profvoetballer Rai Vloet. Hij wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk ongeval waardoor een 4-jarig jongetje om het leven kwam. Het ongeval vond plaats op de A4 bij Hoofddorp op 14 november 2021.

6 uur geleden
Organisaties: Nederland aansprakelijk voor lijden na EU-Turkijedeal

DEN HAAG (ANP) - Amnesty International, vredesorganisatie PAX, Defence for Children en Stichting Bootvluchteling stellen dat de Nederlandse regering aansprakelijk is voor de mensenrechtenschendingen van vluchtelingen die volgden na de zogeheten EU-Turkijedeal. "Tienduizenden kwamen onder erbarmelijke en mensonterende omstandigheden vast te zitten op de Griekse eilanden", zeggen de organisaties. Als de regering haar aansprakelijkheid niet erkent, volgt "een tweede stap" en wordt een rechtszaak aangespannen, zo is aangekondigd.

8 uur geleden
Monument voor Piet Paulusma onthuld in Limburg

VALKENBURG (ANP) - Op de Cauberg in het Limburgse Valkenburg is zondagmiddag een monument onthuld voor weerman Piet Paulusma. Het gedenkteken, een zonnewijzer, werd onthuld door de kleinkinderen van Paulusma. Het is maandag een jaar geleden dat de markante weerman overleed.

15 uur geleden
Planning landbouwakkoord verandert vooralsnog niet na zege BBB

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken over het landbouwakkoord gaan volgende week door volgens plan. Daar veranderen de verkiezingen en de ruime zege van de BoerBurgerBeweging (BBB) vooralsnog niets aan. Een woordvoerder van dat overleg zegt dat er "veel onduidelijkheden en onzekerheden" zijn, maar dat ze door blijven praten zolang alle partijen aan de onderhandelingstafel blijven zitten. Dat laatste is nog steeds het geval. Agractie dreigt er wel openlijk mee om weg te lopen van de onderhandelingen.

17 uur geleden