Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte roept op: ga niet over de grens naar België of Duitsland

Rutte roept op: ga niet over de grens naar België of Duitsland

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zouden niet over de grens moeten gaan naar België of Duitsland, vindt demissionair premier Mark Rutte. Hij benadrukt dat het advies geldt zo min mogelijk contact te hebben met anderen. Daar hoort bij dat men niet naar de buurlanden gaat om bijvoorbeeld steden te bezoeken of te shoppen.

Als mensen toch naar België of Duitsland moeten, bijvoorbeeld voor werk, dan dient men zich volgens Rutte goed voor te bereiden en zich te houden aan de maatregelen die daar gelden. Vakantiegangers raadt hij aan op het vakantieadres te blijven.

Op de persconferentie van afgelopen weekend werden Rutte en coronaminister Hugo de Jonge gevraagd of mensen nog op vakantie mogen. De Jonge zei dat dit mocht, zolang men zich daar maar aan de geldende regels houdt.

Blijf weg

De gouverneur van het Belgische Antwerpen en Duitse burgemeesters van grensgemeenten riepen Nederlanders de afgelopen dagen al op om weg te blijven. Zij vrezen dat Nederlanders de besmettelijkere omikronvariant meenemen over de grens. "Zak niet af naar hier", maant de Belgische provinciebestuurder. Nederlanders zijn volgens haar weer welkom als het blijkt mee te vallen met omikron.

Voor zowel België als Duitsland geldt een geel reisadvies. Dat betekent dat men naar de landen mag reizen, maar rekening moet houden met veiligheidsrisico's. Nederlanders die de grens over willen, moeten een geldige coronapas laten zien.

Rutte deed vaker de oproep om vanwege de coronaregels niet de grens over te gaan naar buurlanden. Rondom Pasen spraken hij en de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Armin Laschet zich daarvoor uit.

Meer uit Politiek

Hoogleraren: pensioenwet heeft tweederdemeerderheid nodig

DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de Tweede Kamer en Eerste Kamer moet voor de nieuwe pensioenwet stemmen om deze geldig te laten zijn, schrijven drie hoogleraren staatsrecht in een brandbrief aan de voorzitter van de Eerste Kamer. Dinsdag stemt de senaat over deze wet. In de Tweede Kamer is de volgens de hoogleraren benodigde meerderheid niet behaald.

16 uur geleden
VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

1 dag geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

1 dag geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

2 dagen geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

3 dagen geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

3 dagen geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

3 dagen geleden