Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte praat op Catshuis over fonds met EU-president Michel

Rutte praat op Catshuis over fonds met EU-president Michel

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte dineert maandagavond met EU-president Charles Michel. De voorzitter van de Europese Raad komt naar de ambtswoning van Rutte, het Catshuis, waar de politici het zullen hebben over het door de Europese Commissie voorgestelde herstelfonds voor de coronacrisis.

Ook de meerjarenbegroting van de Europese Unie wordt besproken. Op 17 en 18 juli komen Europese leiders bijeen voor een extra top. De hoop is dat er tegen die tijd een compromis wordt bereikt over het fonds, hoewel Rutte vrijdag nog aangaf niet zoveel haast te hebben.

Zelf gaat Rutte later die week nog naar Berlijn, om met bondskanselier Angela Merkel te praten. Ook daar zal het belangrijkste agendapunt het pakket van 750 miljard euro zijn dat de Commissie voorstelt. Het grootste deel daarvan moet uit giften bestaan, zo wil de Commissie, maar Nederland verzet zich hiertegen, samen met Oostenrijk, Denemarken en Zweden. Deze 'zuinige' landen willen dat er leningen worden verstrekt aan landen die door de coronacrisis in enorme financiƫle problemen komen.

Hieraan kunnen dan ook voorwaarden verbonden worden. Ook wil Rutte dat er niet wordt getornd aan de korting op de Nederlandse afdracht aan de Europese Unie.

Meer uit Binnenland

Herstel Prinses Margriettunnel bij Joure duurt tot eind 2025

JOURE (ANP) - Het herstel van de Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025. Volgens Rijkswaterstaat is meer tijd nodig dan gedacht door een nieuwe manier van bouwen waarbij de grondwaterstand niet verlaagd hoeft te worden. Het wegdek van de tunnel kwam in december 2022 omhoog, de werkzaamheden zouden volgens de eerste planning in 2024 klaar zijn.

35 minuten geleden
Foodwatch stapt naar RCC om misleiding met vrije-uitloopeieren

AMSTERDAM (ANP) - Voedselwaakhond Foodwatch stapt naar de Reclame Code Commissie (RCC) omdat consumenten misleid worden bij het kopen van vrije-uitloopeieren. Op de verpakkingen staan plaatjes van leghennen die buiten leven terwijl ze in werkelijkheid vaak verplicht opgehokt zitten om verspreiding van vogelgriep te voorkomen.

2 uur geleden
Rode Kruis: mogelijk niet voor elke vluchteling dit weekend een bed

DEN HAAG (ANP) - Volgens het Rode Kruis dreigt dit weekend een situatie waarin er niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is. De hulporganisatie maakt zich ernstige zorgen over het tekort aan opvangplekken in Nederland en roept gemeenten op om snel meer locaties te realiseren. Anders kan er een "onmenselijke situatie" ontstaan.

4 uur geleden
CJO roept op tot maatregelen tegen groeiende Jodenhaat

AMSTERDAM (ANP) - Het bestuur van het Centraal Joods Overleg (CJO) roept de overheid en bestuurders op om op te treden tegen de groeiende Jodenhaat in Nederland. "Ministerraad, overheid, bestuurders: neem eindelijk concrete maatregelen om de Joodse gemeenschap te beschermen", zeggen voorzitter Chanan Hertzberger en vicevoorzitter Hans Weijel van het CJO in een interview met De Telegraaf.

7 uur geleden
ANWB verwacht veel verkeer op de weg rond Pasen

DEN HAAG (ANP) - Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

7 uur geleden
Advies: Rijk moet lokaal klimaatbeleid beter in beeld krijgen

DEN HAAG (ANP) - De Rijksoverheid moet meer zicht krijgen op de lokale uitvoering van het klimaat- en energiebeleid, vindt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Een belangrijk deel van die uitvoering ligt bij gemeenten, provincies en waterschappen. Zij maken bijvoorbeeld plannen om woningen te verduurzamen en bepalen waar windmolens en zonneparken mogen komen. Voor de landelijke overheid is echter onduidelijk in hoeverre ze daarbij op schema liggen.

8 uur geleden
De Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

DEN HAAG (ANP) - Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) over een wetsvoorstel dat gemeenten middelen geeft om de energievoorziening in wijken te verduurzamen. In de Kamer bestaat onder meer bij PVV en BBB flinke weerstand tegen deze wet, omdat die in hun ogen dwingend is. Burgers zouden geen vrijheid hebben om zelf te kiezen. Ook zou de wet te snel komen.

9 uur geleden