Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rutte praat ook zelf met Duitsers over vraag naar Gronings gas

Rutte praat ook zelf met Duitsers over vraag naar Gronings gas

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte spant zich ook zelf in om de hoeveelheid extra gas die in Groningen moet worden opgepompt als gevolg van leveringscontracten met Duitsland, tot een minimum te beperken. Hij heeft de kwestie vorige week al besproken tijdens zijn bezoek aan bondskanselier Olaf Scholz, zegt hij in de Tweede Kamer.

Voormalig minister Stef Blok van Economische Zaken kwam op de valreep met de mededeling dat in 2022 mogelijk veel meer gas moet worden gewonnen uit het Groningenveld dan eerder gedacht. Dat komt deels door een hogere vraag uit Duitsland, maar vooral doordat een fabriek die buitenlands gas geschikt moet gaan maken voor binnenlandse consumptie later klaar is dan voorzien.

De nieuwe staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) heeft al beloofd met zijn Duitse collega in gesprek te gaan. De kwestie ligt volgens Rutte ook primair bij de verantwoordelijke bewindslieden in beide landen. Maar hij en Scholz zullen zich er ook in mengen "als het aan de orde is". Regeringspartij CDA had erop aangedrongen de zaak tot 'chefsache' te maken.

Kan niets beloven

Rutte waarschuwt wel op voorhand dat hij niets kan beloven. "Ik kan niet garanderen dat die vraag wegvalt." De premier noemt Duitsland "een goede buur", maar "de contractuele verplichting ligt er". Evenmin kan hij uitsluiten dat de vertraging van de stikstoffabriek leidt tot een hogere gaswinning. Een definitief besluit daarover valt uiterlijk op 1 april.

De premier erkent ook dat zijn vorige kabinet fouten heeft gemaakt bij de vormgeving van een subsidieregeling waarmee Groningers hun woning kunnen verbeteren of verduurzamen. Op de dag dat het nieuwe kabinet werd beëdigd, stonden duizenden Groningers tevergeefs in de rij om een aanvraag te doen. Rutte geeft toe dat de subsidiepot te krap bemeten was. "Een blunder", vindt hij. Met alle goede bedoelingen is "een monstertje gecreëerd".

Vijlbrief ging eerder deze week al door het stof over de gang van zaken. Hij sprak van een "beschamende vertoning". Het kabinet heeft inmiddels 250 miljoen euro extra uitgetrokken voor de subsidieregeling. Daarmee moeten alle aanvragers alsnog geholpen kunnen worden.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

dansan 4 maanden geleden
De Duitsers sluiten kerncentrales en willen nu gas uit Nederland. Niet doen !! We hebben het gas zelf hard nodig. Nederland -eerst-.
JoMePi 4 maanden geleden
Ik vraag mij af wat voor habbekrats de Duitsers betalen voor ons gas .

Meer uit Politiek

Noodgreep om steun Kamer te vergaren voor bindend referendum

DEN HAAG (ANP) - In een ultieme poging om voldoende steun in de Tweede Kamer te krijgen voor de invoering van een correctief bindend referendum, wordt het huidige initiatiefvoorstel van de SP gesplitst. Het is niet zeker dat het gesplitste wetsvoorstel wel op de benodigde tweederdemeerderheid van de Kamer kan rekenen, maar zonder ingreep haalt de wet het hoogstwaarschijnlijk helemaal niet.

1 dag geleden
Kuipers: ministerie zal zich niet meer in OMT-adviezen mengen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zal de corona-adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) voortaan niet meer beoordelen voordat ze naar buiten komen. Dat heeft minister Ernst Kuipers toegezegd in de Tweede Kamer. Hij nam tijdens een debat over de bemoeienis van zijn ministerie bij de adviezen een suggestie van SP'er Maarten Hijink van deze strekking over. De Kamer wil verder dat de minister ook adviezen over de maatschappelijke impact zwaar laat meewegen.

1 dag geleden
'Van Rij wil institutioneel racisme bij deel fiscus erkennen'

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil dat het kabinet erkent dat de Belastingdienst zich op punten schuldig heeft gemaakt aan institutioneel racisme. Het onderwerp staat voor woensdag op de agenda om te bespreken tijdens de ministerraad, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. Vrijdag was er ook al over gepraat, maar het is de bewindslieden vooralsnog niet gelukt om tot overeenstemming te komen.

1 dag geleden
Zorgen in Kamer over besteding coronamiljarden onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer maakt zich zorgen over hoe de 8,5 miljard euro, bedoeld om de corona-achterstanden in het onderwijs weg te werken, wordt besteed. Het is volgens de partijen niet duidelijk genoeg wat de doelen van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) zijn en in hoeverre het geld effectief wordt besteed. Ze willen daarom duidelijkheid van minister Dennis Wiersma (Onderwijs).

1 dag geleden
Kamer maakt zich sterk voor veiligheid van 'groene boa's'

DEN HAAG (ANP) - 'Groene' buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) moeten beter en vooral veiliger hun werk kunnen doen in het landelijk gebied waar ze actief zijn, vindt de Tweede Kamer. Ze moeten een toereikende uitrusting hebben, meer kunnen samenwerken met de politie en ook informatie uit politiesystemen kunnen halen. Moties die het kabinet oproepen dit te regelen - van VVD, PvdA, CDA en SGP - zijn aangenomen door de Kamer.

1 dag geleden
Minister: natuur in 90 beschermde gebieden niet in goede staat

DEN HAAG (ANP) - In 90 van de 162 speciale beschermde natuurgebieden "is de staat van de natuur niet goed", zegt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Dat heeft grote invloed op "de boeren die daar aan het ondernemen zijn", zegt de minister in EenVandaag.

1 dag geleden
Groot deel Kamer wil van landsadvocaat Pels Rijcken af

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de Tweede Kamer wil de samenwerking met het kantoor van de landsadvocaat opzeggen. Er loopt een onderzoek naar de overeenkomst met Pels Rijcken, maar vrijwel de voltallige oppositie wil dat niet afwachten. Dat bleek bij stemming over een motie hierover van zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt naar aanleiding van het debat over de sms'jes van minister-president Mark Rutte.

2 dagen geleden